onsdag 31 juli 2024

Biokväll - Den sista resan


                            Roxy  Foto: Örebro kommun
   Den sista resan är en dokumentärfilm av och med Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. Där tar de med Filips åldrande pappa, Lars Hammar, på en bilsemester i Frankrike. Den förut så pigge och vitale läraren i franska börjar tappa krafter och livsglädje. Filip vill ge Lars en sista chans att återse sitt kära Frankrike då Lars Hammar är en tvättäkta frankofil. Filmen är en roadmovie med en klassisk FilipochFredrik-tvist. 

   Man kan säga och tycka mycket om Filip och Fredrik. Oavsett vad, så är de framgångsrika, både som underhållare, men också kloka affärsmän. Intrycket bloggen som tittare får av duon pendlar mellan barnsliga tramsigheter och genialitet vad gäller programidéer och nyskapande programledarskap. Onekligen är det många som gillar det de gör eftersom de nu är mångmiljonärer på sina och sitt produktionsbolag Nexikos produktioner. De i princip fyller kanal 5 programtablå med sina program där de ibland deltar själva och ibland bara producerar. De är duktiga på att prata och är åtminstone framför kameran tålmodiga med varandra. De har örat mot rälsen både vad gäller språk och företeelser som går hem bland tittarna.

    Med ursprung i Köping respektive Otterbäcken borde Fredrik och Filip väl egentligen blivit bandyspelare men ödet ville något annat. Ett av programmen de har på sina samveten är "Jorden runt på sex steg" där de försöker bevisa tesen "Six degrees of separation" som innebär att varje person i världen är sammankopplade med endast 6 vänskapssteg. Bloggen å sin sida känner två personer som i sin tur känner personer som är bekanta med Lars Hammar. Det vill säga genom endast två steg är jag då "bekant" med Filips far Lars Hammar i två olika kedjor.  Hittills har Jorden runt på sex steg varit bloggens favorit bland det som paret producerat.


   Filmen såg bloggen på den sista föreställningen i hemstaden i en halvfylld salong med förväntansfulla semesterfirare som sällskap. Av alla idéer som Filip och Fredrik haft så är nog den här med att åka till Frankrike med Filips åldriga fader är en av de mer extrema och riskfyllda. Men med sedvanligt flyt och deras förmåga att tänka utanför boxen lyckas de med sitt uppsåt och det blir en vacker och poetisk film. En fin och känslosam historia som har dramaturgisk finess och när de dessutom provar idéer på uppstuds som blir en av de bästa scenerna i filmen så är det en lyckträff. De är heller inte rädda för att ta med sina misslyckade initiativ och lyckas göra bra grejer av det. Den har naturligtvis ett stort mått av humor, men också tragik.  Det visar sig också att Lars Hammar är en gamäng och humorist som trots att de kroppsliga krafterna är på upphällningen har kvar glimten i de trötta ögonen. Filmen beskriver på ett fint och välkomponerat sätt den vilja som sonen Filip har att blicka tillbaka på sin barndom där pappan var i sin krafts dagar. Vilken bättre plats än på familjens favoritort i södra Frankrike. 
   En film som alla bör se som ett bevis för respekten och kärleken mellan generationerna och vikten av att skapa minnen för familjen. Snart kommer den på en streamingtjänst och då får bloggen möjlighet att se filmen igen. Den är värd att ses många gånger.
 
Filmen får 10 Markaskogar


lördag 27 juli 2024

Jag måste sluta tänka på Patrik Lundgren av Josefin Sonck

   Finsk-ättade stand-up artisten Josefin Sonck debuterar i bokform med en ångestfylld historia om en kvinna som närmar sig medelåldern. Boken handlar om hennes obesvarade besatthet/kärlek till en kulturprofil som hon ibland få möjligheten att jobba med som assistent. Kulturprofilen är en regissör i reklamfilmsbranschen och bokens kvinnliga huvudperson Klara finns i en bred och pretantiös mediebransch med Södermalmsvibbar. Deras vägar korsas på olika kontor, vid olika möten och i olika projekt där de två har olika funktioner. Boken handlar till stora delar om Klaras olika fantasier om hur hon skulle göra för att bli tillsammans med denna Patrik Lundgren. Vad som skulle hända och vad hon och han skulle göra vid dessa möten! Trots flera hinder, som att han är gift och har en dotter, så ser inte Klara det som omöjligt med en relation. Trots att de i nuläget endast har en arbetsrelation och knappt det. Men Klara är besatt av sin imaginära pojkvän och utsikterna av en potentiell relation. 

   Bloggen har för vana att läsa döda manliga författare som Bukowski, Bergman, Vonnegut och Panduro. Men bloggen försöker att bredda sig och läsa böcker utanför den egna bubblan för att få andra intryck och perspektiv på livet och världen. En tillmötesgående bibliotekarie hjälper till att ge nya läsupplevelser som öppnar bloggens ögon.  Förra sommaren läste bloggen Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare som precis som Sonck befinner sig i mediebranschen och också skrev autofiktivt. 
   Det ligger nära till hands att Soncks stil är autofiktiv och med en stor och god insikt i den mediala världen. En värld fylld av klichéer och vackra människor som agerar nedvärderande och ironiskt mot de flesta andra människor och branscher. Temat i båda kvinnornas böcker är ett förvirrat, tröstlöst sökande efter kärlek samtidigt som den biologiska klockan tickar allt snabbare. Sonck beskriver en hopplöshet över sin egen livssituation parat med höga krav ger det en stressfylld och neurotisk tillvaro med nollåtta-feeling.
   Klaras bollplank i sin situation är kompisen Sevar, men också sin psykolog, Carina, som hon egentligen föraktar. Hon är också samtidigt väldigt känslig för omgivningens reaktioner på det hon gör. Ja känslig för vad hon tror att omgivningen tycka om henne och det hon gör, så är hennes bästa gren att övertänka reaktioner från omgivningen. Klara är extremt duktig på att skapa hjärnspöken och brukar bota dessa med Netflix, glass och choklad. IBS-magen, som hon kallar Mårran, ger sig alldeles för ofta till känna vid dessa sockerchocker och alla andra upptänkliga och olämpliga tillfällen och sammanhang. Klara är duktig på kvinnohat och kan alla nedsättande kommentarer, så hon behöver inga män som uttalar dem. 
   Soncks språk är kort och rappt med ett högt tempo. Beskrivningarna av tankevärlden och Klaras "riktiga" värld är mustiga och detaljerade. Man märker att Sonck som ståuppare vill snabbt komma till sin bokliga punchline.
   Boken är lättläst, men har naturligtvis en mörk underton som beskriver det komplicerade liv som unga singeltjejer lever med, speciellt när de egentligen önskar en varaktig relation. Bra läsning för gubbloggen som vill förstå sig på andra världar och andra bubblor med andra värderingar. Lärorikt.

Boken får 8 Markaskogar

måndag 22 juli 2024

UEFA Euro 2024 i korthet

 

Det är över för denna gången.
Grattis Spanien till slutsegern!
   För er som missade eller med flit avstod från att följa EM i fotboll kommer här en fullmatad sammanfattning. I en månad spelades det fotboll i Tyskland. Det pratades, hurrades, plågades passionerat om fotboll under denna sommarmånad i Europa. Fans, media och spelare hade en hektisk månad. Sverige kvalade inte till turneringen så vi fick stanna hemma och istället bänka oss i tevesoffan. Sett till lagen som kvalificerade sig hade vi inget där att göra. Fotbollen som spelades var på hög nivå, även om säkerhetstänkandet var i överkant hos några av nationerna. Det spelades en del tråkiga matcher men bloggen ser på turneringen som helhet och ska här försöka se tillbaka på lagprestationer och individuella bedrifter. Mycket har redan sagts i teve, sociala media, på pubar och barer, men bloggen har för vana att vinkla och belysa detaljer och skeenden som kanske inte alltid fick så stor uppmärksamhet under själva turneringen. 

   Bloggen har ivrigt bloggat under turneringen 2024 med tillbakablickar på föregående EM 2020, som hänger med som länkar i varje länk som redovisas nedan! Om ni letar lite finns även länkar till FIFA World Cup 2018 och 2022 i materialet.

Omgång 1   

Omgång 2  

Omgång 3

Åttondelar 

Kvartsfinaler 

Semifinaler

Final   

I denna länksamling borde väl även UEFA Euro 2020 i korthet finnas så här är den. 

   Dagens elitfotboll börjar mer och mer likna handboll. Ett lag ställer upp i försvar och de som har bollen rullar runt eller bakåt. Likheterna mellan sporterna blir större och större för varje fotbollsmästerskap. Några andra saker som fotbollen då borde ta efter handboll är följande. När det är frikast får en handbollsspelare två minuters utvisning om de inte lägger ner bollen direkt på marken. Det skulle fotbollen införa, varning om man som spelare rör/flyttar bollen eller inte lägger ner bollen direkt när frispark är blåst. Det är värt en ostskiva. En ny regel i detta EM var att bara lagkaptenen fick prata med domaren, gjorde någon annan det blev det gult kort. En väldigt bra regel som jag hoppas man gör till permanent i fotbollen. Hetsen mot domarna minskade avsevärt i detta mästerskap. En annan sak som fotbollen borde ta efter handbollen är att om en handbollsspelare ramlar, faller eller tacklas omkull så ruskar de bara på sig lite och fortsätter. Inget gnäll på domare eller motståndare som i fotboll där flera spelare är experter på att vädja till domaren så fort en liten sommarbris fått dem på fall. 

   Det har varit en hel del bortdömda mål på grund av det nitiska VAR-systemet. Det har också gjorts en mängd självmål, tråkigt, men nu går fotbollen så snabbt att det är oundvikligt med självmål. Väldigt mycket kritik har förts fram till arrangörerna för att de har inte klarat av alla planstormare som löpt in och försökt få selfies med spelaren. Ingen streakare i alla fall, vad bloggen kunde notera. Det har varit viktigt att spela till domaren blåst, för det har varit många mål i slutminuten som avgjort matcher. Hörnläggare har fått utstått ett veritabelt regn av ölmuggar i plast. Tyvärr gjorde ingen en Kennedy Bakircioglü och fångade ett glas och tog en klunk. Minst en match bröts för åska och skyfall och många gräsmattor tog stryk i det blöta tyska försommarvädret. Det blev böter till banderoller på läktarna med politiska budskap, men Kylian Mbappe lyckades prata fransk inrikespolitik en hel presskonferens utan att bli tystad eller få böter. Fotbollen sändes på två kanaler som numera brukligt i Sverige och som vanligt avgick SVT den inofficiella kampen om den mest kvalitativa produktionen. Bloggen noterade som gammal tung forward att det var många skickliga ytterbackarna i detta mästerskap. Theo Hernandez, Dani Carvajal, Luke Shaw, Kyle Walker, Marc Cucurella och Nathan Aké för att nämn några.

Avslutningsvis listar bloggen några spelare, nationer eller mediamänniskor som stuckit ut lite extra den här gången:

EMs målvakt:                  Diogo Costa, Portugal

EMs ytterback:               Theo Hernandez, Frankrike  

EMs mittfältare:              Granit Xhaka, Schweiz

EMs forward:                  Nico Williams Jr, Spanien

EMs mål:                        Jude Bellingham, England   

EMs uppoffring:              Dani Carvajal, Spanien

EM:s fint                         Fabián Ruiz, Spanien

EMs MVP:                      N´Golo Kanté, Frankrike

EMs tonåring:                 Lamine Yamal, Spanien

EMs frisyr:                      Marc Cucurella, Spanien

EMs flopp:                      Christiano Ronaldo, Portugal

EMs besvikelse:             Frankrike

EMs sämsta förlorare:    England och deras supportrar

EMs turk i teveburk:       Arda Güler, Turkiet

EMs spelarsorti:             Toni Kroos

EMs tommaste:              Luka Modrics blick när han inser att EM och karriären är 

                                        över för honom samtidigt som han tuggar på tröjan 

                                        som en snuttefilt.

EMs debutanter:              Georgien

EMs svagaste:                 Skottland

EMs bästa fans:               Skottarna

EMs fantom på operan:   Kylian Mbappe, Frankrike

EMs VAR-system:           känns som fotbollens VAR-böld 

EMs rasister:                   Turkiets vargar

EMs tillväxtpotential:       Svenske domaren Glenn Nyberg

EMs kvinna:                    SVTs Reyhaneh Rouhani

EMs Olof Lundh:            Olof Lundh

EMs Daniel Nannskog:   John Guidetti

EMs expert:                    Glenn Strömberg

EMs kommentator:         Lasse Granqvist

EMs prickskytte:             Målvakternas högra kryss


Spanien mästare 2024 Foto: 8 sidor

Vi ses igen om fyra år när EM spelas i England och på Irland.



lördag 20 juli 2024

ÖSK - Örgryte IS 0 - 0


Ahmed Yasin, den återvunne sonen.
     I veckan har föreningen, laget och supportrarna fått en Juliklapp. Ahmed Yasin har för tredje gången signat med klubben. Den här gången, året ut, med stora möjlighet till en fortsättning då Yasin själv gärna vill stanna i stan av familjeskäl även nästa säsong. En spelare som går rätt in i startelvan, precis som vi alla önskat. Frågan är bara om formen är på plats för att starta idag? Saudierna klarade av pappersarbetet under veckan  innan match så Ahmed är spelklar. Om han får vara med ser bloggen honom som en toppforward bredvid Kalle som avlastar honom men som också har förmågan att utmana och avsluta för egen maskin. Det verkar som om Järdler har en klok taktik vad gäller sommarfönster. Förra året var det Kalle Holmberg och Samuel Kroon som kom in i laget. Samtidigt såldes Samuel Dahl och Noel Milleskog som nu är redo att ta nästa steg på respektive karriär och på så vis inbringa ytterligare cash på en vidareförsäljning till en förening som behöver stålar desperat. Än så länge inga försäljningar i år, men Valgeir har ryktats hem till Island. En islänning som är avstängd idag utifrån ackumulerade varningar.

   Seriens jumbo Örgryte är på besök, tredje lördagen i juli, när fotbollshösten i Superettan drar igång i år. Tre poäng är ett hett önskemål och skulle ge bra förutsättningar för det fortsatta seriespelet i höst. I övrigt har hemmalaget inga kända skador och det gäller att man under veckan skakat av sig semesterkänslan för det är viktiga poäng de spelar om idag. De möten mellan lagen som spelades 2022 och 2023 på Behrn var inga roliga historier. Endast en poäng av sex möjliga för de svartvita. 

   Men idag då? Ja, idag lyckades de svartvita inte med mer än en poäng trots ett massivt spelövertag och bollinnehav i 96 minuter! Järdler valde att starta med nummer 99 Ahmed Yasin på bänken. Uppenbarligen tyckte han inte att nyförvärvet var riktigt hundra. I bloggens ögon en monumental felbedömning om man ska döma utifrån de 30 minuter nyförvärvet fick på plan idag. Yasin hann inte vara på plan i mer än fem minuter då han varit inblandad i tre heta målchanser. En chans i 86:e dessutom efter ett fint samspel med Kalle Holmberg som lovar gott inför framtiden. Publiken gick helt crazy under dessa minuter och de räckte för att den Örebrofödde irakiern skulle bli matchens lirare.

   Det var hett på Behrn arenas plast idag mellan 25-28 grader och cooling-break i båda halvlekarna. ÖSK spelar idag med en trebackslinje och Gwargis och Kalle på topp. Kalle och McCue har fina chanser första tio men Örgryte är pigga framåt och ÖSK har svårt att handskas med Sylisufaj och Sana hos göteborgarna, som kommer till bra chanser under första halvlek innan cooling-break. Efter vattenpausen avtar kvalité och intensitet i matchen, även om det blir en Kallekanon tätt över i 35:e minuten.

Andra halvlek startar i samma stil. Först sista tjugo av andra halvlek etablerar ÖSK ett massivt tryck, bland annat med en räcka chanser. Inbytta spelare ger energi en stund. Backman har en boll från nära håll i stolpen och det blir det närmaste ÖSK kommer ett segermål. Örgryte är täta framför mål. ÖSK spelar långsamt med för många tillslag på bollen och ÖIS får en jättechans på hörna i slutminutrarna men bollen rinner över kortlinjen och bloggen drar en suck. 

Ok, en poäng idag i värmen. Förstår att det var slitit. Yasin, Kroon, Björnstad, McCue och Barsoum höjde sig över mängden idag.

För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när kommunal skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.

onsdag 17 juli 2024

ÖSK vårsäsongen 2024

   Det har blivit dags att sammanfatta vårsäsongen 2024 för de svartvita lirarna på Eyravallens plastmatta. Detta görs precis innan höstsäsongen drar igång mitt i juli månad. Bloggen vill hinna med och ge spelarna som uppträtt på Behrn Arena omdömen från läktarplats för prestationerna. Nöjd javisst och i år sparsam med höga betyg. Bloggen har hittills varit närvarande på alla hemmamatcher och kommer kunna ge ett rimligt och subjektivt omdöme. Precis det bloggen gjort tidigare år från 2016 2017 2018 2019 2020 2021 2022 2023 brutalt ärligt och utan krusiduller. Precis som man kan göra i en blogg. Mogen, sansad i kritik och omdöme, men också rakt på sak och sanningssägande.

Bloggen skapar rubriker Foto: ÅJ
   Vi börjar med några generella omdömen om lagets insatser för att sedan gå på individernas jobb på Behrn. Passningsspel och mottagningar dvs grundläggande teknik, uppvisar ofta stora brister. Det är en ung trupp och prestationerna som lag och individ går som en bergochdalbana. Bloggen upplever laget på plan som oorganiserat och många spelare alibilöper både offensivt och defensivt. I försvarsspelet tjurrusar laget i ambitionen att försöka bryta högt och blir väldigt lätt bortvända av tekniska anfallare i motståndarlagen som kan komma till farliga chanser ur i princip ingenting.      

Bloggen i rubrikerna Foto: NA

Tränartrojkan har också en idé om att laget ska pressa högt och återerövra bollen. Tyvärr lyckats det sällan utifrån organisation och spelsystem där Kalle Holmberg får jaga mycket i "tomme" utan egentligt stöd för att sedan inte riktigt vara på tå när det gäller. Allt detta gör att laget blir på tok för långt, oorganiserat och har inte förmågan att stödja varandra längre ner i planen. ÖSK bjuder allt för ofta in motståndarna genom sin höga press och som då kan såga sig genom den glesa defensiven. Sport har inget motvapen mot lågt liggande försvar, vilket ÖSK ofta möter på hemmaplan. Vänta på motståndarna. Tålamod, tålamod är det som är svaret  på det. Receptet är givetvis att börja pressen längre ner i planen för att hålla ihop laget till en tight enhet. Så bloggens uppmaning är: Börja inte presspelet högre än mittcirkeln. Var tålmodiga, så kommer det att ordna sig. 

   För ÖSK har ett ungt och utvecklingsbart lag som spelar bra fotboll i sina bästa stunder. Lite för få rutinerade lirare som de unga kan luta sig mot tyvärr. Nu måste laget lita på stödet från Kubaner och GFÖ och det får de sannerligen, vilket måste vara en skön känsla för killarna på planen. Våren avslutades med en övertygande seger på bortaplan vilket gav andrum och en avslappnande semester för laget, föreningen, supportrarna och bloggen.

I vanlig ordning betygssätts spelarna utifrån en tiogradig skala och det är de som visat upp sig på Behrn som får Markaskogar utifrån prestation.

Malte Pålsson halländsk burväktare som inger stabilitet och förtroende, trivs på Behrn med klacken bakom ryggen, lite kort i rocken och bloggen saknar de där riktiga tokräddningarna som kan rädda poäng och segrar, trygg och stabil.                 7 Markaskogar

Valgeir Valgeirsson slitvarg från Island som verkar ha glödhet lava under skorna då han springer och springer och ramlar och ramlar, ger ändå en positiv energi till laget utom då han passar i blindo eller slår crossbollar på egen planhalva till motståndarforwards. 5 Markaskogar

Erik McCue amerikansk/svenska världsmedborgare med fighterhjärta och nickstyrka, mycket kvar att utveckla men läraktig, en positiv överraskning och potentiell försäljning, snabb och brytsäker men måste bara lära sig att värdera när han ska göra vad. 6 Markaskogar

Jesper Modig  försvarets och lagets pappa, härligt långa svepande crossbollar till yttrar och forwards som landar på fötterna, nickstark både offensivt och defensivt, ett bra byte mot förra årets Ghanan. 8 Markaskogar

Tobias Bjørnstad oprövat kort, norrman med härlig löd i den offensiva vänsterfoten utom när han envisas med att slå crossbollar på egen planhalva med fel adress, nästan för låg nivå ibland, vågar vara offensiv, ett härligt sparkapital för framtidens försäljningar, finns i och för sig mycket kvar att lära, behöver bli bättre i defensiven till exempel 6 Markaskogar

Oskar Käck ung kille från farmarföreningen Sollentuna, liten och snabb, men orutinen lyser, överraskande långkastare och skaplig speed, endast inhopp ännu ingen hel match. 3 Markaskogar

Theodor Hansemon nickspecialist och släpps in för lite på plan, avbytare som ska in och avgöra på nick, borde ges chansen mer tror bloggen, kan användas som startspelare bredvid Kalle om de vågar, spelat väldigt lite, 2 Markaskogar

Niclas Bergmark städgubbe i försvar och på mitten, kommer in som ersättare på många olika positioner, just nu svagt självförtroende, lojal och kämpar på, svårt att hitta en egen plats förutom att trumma med skorna i omklädningsrummet på kofferten efter segrarna 3 Markaskogar

Sebastian Crona stenhård glaslirare, skadebenägen med oöm spelstil, pådrivare, fysiker på mitten, bra att han är i det egna laget, väjer inte för att ta till ojusta medel som domarna ofta blundar för men bloggen skäms på läktaren 6 Markaskogar

Elias Barsoum dribblingskonstnär i hög fart, kan inte skjuta! svårt för att släppa bollen och jobba i defensiven men ändrade spelstil på slutet av våren och blev en bollvinnare i sista matchen, fortfarande för lätt, hoppas det lossnar i höst                       5 Markaskogar

Lukas Shlimon playmaker som tappat under våren, blir ofta omständlig och tappar bollen, tunn men jobbar på att hålla måttet, dags för formkurvan att peka uppåt under hösten 5 Markaskogar 

Mohamed Saeid småskadad och ur form, kändes mest offside under våren, inte den pappa i laget som alla hoppats på, får ofta spela på topp och matas med höjdbollar, Saeid endast tre äpplen hög 6 Markaskogar

Viktor Backman benen går som Dave Grohls trumpinnar, skadad i samband med dråplig situation i derbyt, vill gärna att det ska lossna för honom men har han kapaciteten? utmärkt som inhoppare när motståndarna sprungit sig trötta                       5 Markaskogar

Adam Bark Gör bra inhopp för att sedan starta nästa match men lyckas aldrig göra en hel bra 90-minutare, springer och sliter men får dålig utdelning och är fysiskt tunn, uppmaningen blir i år igen att äta gröt 4 Markaskogar

Samuel Kroon lång skadeperiod under våren, ändå bland de som gjort det bäst i laget, högerbreddare som borde spela till vänster, finns resurser, vilja och kunnande, gäller bara att få det att stämma på planen. 7 Markaskogar

Peter Gwargis lagets stora gåta, billigt lån från Malmö, tekniker och vänsterbreddaren som borde spela till höger, tekniker som kladdar med bollen för länge, självförtroendet på bottennivå, borde vara en toppspelare i laget, lossnar det under hösten? 4 Markaskogar

Hamse Shagaxle har en för oss på läktaren en otroligt loj spelstil, har han ordning på armar, ben och boll? lång, bra med bollen, borde vara bättre i luften men fortfarande ung   5 Markaskogar

Wessam Dukhan sparkapital, frisk fläkt i början av serien men mattats rejält, spelat väldigt lite i serien, framtidsnamn som ska matchas klokt med mycket speltid i Forward och träning med ÖSK, spelat för lite, betygsätts inte 

Malik Mokede sporadiska inhopp, klokt att han matchas i P 19, kan bli en nytändning, stått still i utvecklingen under en tid, spelat för lite, betygsätts inte 

Kalle Holmberg vad skulle laget göra utan honom, skyttekung i Superettan och markeras ofta av två motståndare, saknar en lekkamrat längst fram, otroligt tålmodig mot lagkamraterna, klok gubbe, kuriosa: KH fick 2 Markaskogar i betyg 2016.               9 Markaskogar

Bilal Fousseni yngling som har potential, utlånad till Forward, borde fått fler chanser, ett kraftpaket som är menat för större arenor, spelat för lite, betygsätts inte

   Det var vårens summering av spelarnas jobb på Behrn. Bloggen hoppas på jämnare prestationer och ett offensivt nyförvärv som går direkt in i laget. Killarna blir också äldre för var dag som går vilket borgar för stabilare spel. Superettan är en utmanande serie där alla slår alla, vilket innebär att det finns chans kvar till kvalplats för både upp och nedflyttning. Hoppas nu att Järdler lägger om taktiken något enligt bloggens anvisningar för det är inte mycket som krävs för att plocka betydligt mer poäng än hittills.

    För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när kommunal skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.

söndag 14 juli 2024

UEFA Euro 2024 Final

                                FINAL!         Foto: Uefa.com
    Ett förväntat finallag och ett överraskande finallag springer ut på Olympiastadion i Berlin och dess gräsmatta i 2024 års final i EM. Spanien har varit favorit till slutsegern ända från den 14 juni då EM startade. Nu en månad senare är spanjorerna obesegrade i tre gruppspelsmatcher och tre slutspelsmatcher. Övertygande segrar och ett stundtals fenomenalt spel. Vi har fått lära oss nya namn som 21-åringen Nico Williams Jr och 17-åriga underbarnet Lamine Yamal men det är fler spelare som gett motståndarna stora darren. Dani Olmo, Dani Carvajal, Marc Cucurella, Fabian Ruiz, Pedri, Laporte, Jesus Navas, Rodri och Morata ja listan kan göras lång. Laget är fortfarande bloggens favorit till titeln och ser inte att de engelska lejonen ska kunna snuva den spanska armadan på sin fjärde Europatitel.

   Engelsmännen har snubblat sig genom detta mästerskap.  Tre vinster och tre oavgjorda matcher. I två matcher gjorde England avgörande mål i sista minuten av matchen. England lyckades till och med vinna en straffsparksläggning. Engelska tabloider har skrivit spaltmeter av negativt runt laget och förbundskapten Garreth Southgate. Supportrarna har slitits mellan hopp och förtvivlan. Ena stunden är spelare och laget inte värda vatten och i nästa är det "Football is coming home" som sjungs på pubar och på läktarna till lagets och nationens ära. Englands supportrar är de som "vänder kappan efter vinden" mest av alla supportrar och inte är rädda för att vräka ur sig hat och hot ena stunden för att i nästa helgonförklara spelare, ledare och lag. Vid vinst kan Southgate troligen kvittera ut en adelstitel innan året är slut. 

Men vi ska spela finalen först, för så här gick det sist för engelsmännen. Det är ändå starkt av engelsmännen att spela sig till två finaler på raken och kunna ersätta och förstärka laget med nya hungriga spelare sedan sist. Det finns trots allt en och annan spelare av utländsk börd i Premier League som gör det svårt för de inhemska spelarna att få speltid. Men det finns ju en Vinnie Jones i varje engelsman, det kan räcka för att störa spanjorerna.

Vinnie Jones, elaking på film och på fotbollsplanen

Spanien - England   2 - 1  ( 0 - 0 )


Matchen är igång på en fin matta i Berlins Olympiastadion. Fullsatta läktare med en majoritet  av engelsmän. Första kvarten ger öppet spel och förhoppningar om en bra match. Lagen byter chanser men inga heta möjligheter då det är två välorganiserade försvarslinjer som båda lagen mönstrar. Intensivt och spelarna jobbar kopiöst för varandra och för laget. I första halvlek har Spanien mer boll men England kontrar efter att de spelat ett starkt försvarsspel.

Nico målskytt för Spanien
Nico Wiliams bredsidar in ledningen i 47:e  på passning av Lamine Yamal och innan dess en intelligent skarv av Dani Carvajal. Vilket anfall, 3 passningar och sedan avslut i mål.  Spanien skruvar upp intensiteten och de är närmare en utökning av ledningen än en engelsk kvittering. Flera spanska chanser i 56:e minuten. England byter i 60:e ut Kane och in med Ollie Watkins. Betydligt mer rörlighet i England med det bytet. Kane har sett seg ut i hela detta EM kanske är det dags att Kane börjar använda cane. Spanien kommer tillbaka och skapar flera skottmöjligheter som stryker tätt över mål eller tvingar Jordan Pickford till kvalificerade räddningar. I 72:a kvitterar England på ett mönsteranfall genom Cole Palmer som bredsidar in bollen i bortre burgaveln. Bredsidor är alltså ett vinnande koncept så här långt i finalen. Palmer hade bara varit på planen några få minuter. Superchans för Spanien i 81:a men Pickford gör en superräddning. Spanien pressar intensivt sista tio och Mikel Oyarzabal styr in bollen från några meter mål i 87:e minuten. I 89:e minuten trippelsuperchans för England men målvakten räddar och Olmo nickar undan på mållinjen och sista engelska nicken går tätt över ribban. Det blir det sista vettiga som händer och Spanien är åter Europamästare nu för fjärde gången, välförtjänt dessutom. Bloggen lyfter på solhatten och gratulera till en väl genomförd turnering med härligt offensivt spel som manar till efterföljd i övriga Europa.

Mikel Oyarzabal segerskytt
Foto: Uefa
Cole Palmer, Chelsea målskytt
Foto: The Independant


torsdag 11 juli 2024

UEFA Euro 2024 Semifinaler

   Vägen till ära och berömmelse finns utstakad för fyra lag. Fyra nationer som nått semifinal i mästerskapet 2024. För fyra år sedan var två av årets semifinalister med  Att nå fjärdeplatsen är väl att göra en Sven Nylander, den eviga fyran inom friidrott. För någon trea utses inte i europamästerskapen, match om tredje pris existerar inte, inte hittills i alla fall. Inte förrän någon UEFA-boss kommer på att ytterligare en match ger några miljoner i kassan. Fyra nationer, Spanien, Frankrike, England och Holland gör upp om två platser i finalen den 14 juli i Berlin. 
Dani Carvajal
   Nästan alla lag kan ställa upp med bästa laget. Men Spanien saknar avstängda försvarsspelarna Dani Carvajal och Robin Le Normand samt skadade Pedri. Carvajal tog en för laget när han drog på sig sitt andra gula kort och fick rött i matchens slutskede mot Tyskland. Detta i ett läge då det kunde blivit en målchans för tyskarna. Bloggen har för vana att mest se till offensiva spelare, eftersom bloggen själv under sin aktiva karriär, dvs 25 kilo sedan, var en tung anfallstank. En veritabel Benny Guldfot som skyfflade in mål i gärdsgårdsserien. Nu lyssnade bloggen på TV4-experten och fd landslagsbacken Mikael Lustig som såklart hade ett gott öga till just Dani Carvajal och hans uppoffrande spel i det tysta hos spanjorerna. Han är helt klart med i racet som bästa back i slutspelet. I övrigt så tar respektive förbundskapten ut det som för dagen är det bästa laget. Det kan innebära överraskningar, det är sen gammalt.
   Ett lag, som är England, har spelat förlängning och slagit straffar både i åttondel och kvartsfinal vilket tagit extra på krafterna och nerverna såklart. De är också hårt ansatta av den egna mediakåren som kräver både resultat och bra spel. Ett öde som man delar med Frankrike som fått lite av en tråkstämpel över sig i detta mästerskap. Holländarna har smugit med i mästerskapet som trea i grupp D och lite av en underdog som inte fått spelet att stämma i gruppspelet även om  grupp D var den tuffaste sett i efterhand. 
   Den spelare som lyft sig i utslagsomgångarna är Hollands Gapko medan Harry Kane i England har det tungt och blivit utbytt när han stångat sig trött som ensam forward, i och för sig en otacksam roll för gamlingen från öarna. Gapko leder skytteligan inför semifinalerna av kvarvarande spelare på tre strutar före  Kane, Dani Olmo, Fabian Ruiz, Jude Bellingham och Donyell Malen från Holland, alla på 2 baljor
   Spanien var gruppsegrare i grupp B, England i grupp C, Frankrike var tvåa i grupp D och Holland tre i grupp D. Utifrån placering i gruppspelet borde finalen stå mellan Spanien och England men nu är det inte så enkelt i mästerskap. Bloggen håller fast vid sitt tidigare tips om att det blir Spanien och Holland i Berlin på söndag.


Spanien - Frankrike  2 - 1   ( 2 -1 )


Lamine Jamal målskytt
   Matchen startar första fem lite försiktigt och lagen känner på varandra som två gamla brottare. Men sen tar matchen eld. Mbappe får bollen på sin vänsterkant i åttonde minuten och måttar en lyra mot bortre stolpen där dyker Kolo Muani upp och är högt över all spanjorer när han nickar in bollen från två meter. Det var där på högerbacken som Carvajal saknades och i mitten Robin Le Norman som också är avstängd. Spanien har svårt att hitta positionerna i backlinjen och blir straffade gång på gång av Dembele och Kante. Dembele som för övrigt fick starta matchen på Griezmanns bekostnad, ett naturligt utifrån prestationerna hos de båda i turneringen.
Men efter målet sätter spanjorerna fart och Frankrike hänger inte alls med i svängarna. i 20:e minuten får Lamine Jamal bollen på sin högerkant och driver in bollen mot mitten strax utanför straffområdet. Där sätter han upp bollen i kryllan med sin vänsterfot. En smekning med vänstern och i en perfekt båge sätter han in den stolpe in. Frankrikes målvakt helt chanslös när ett av EMs snyggaste mål är ett faktum och Frankrike snabbt är inne målmässigt i matchen igen. Fem minuter senare får Dani Olmo tag i bollen och visar teknik när han jonglerar med bubban fri i straffområdet och får chans att krutar på med sin höger från gammal god högerinnerposition! Han får den förbi målvakten men franske backen Jules Kuonde styr in bollen i nät. Olmo får målet och kliver upp på tre mål i skytteligan. Efter målet jämnar spelet ut sig och det spelas härlig fotboll och man tror inte att det är en finalplats i potten.
Dani Olmo målskytt
Andra halvlek består av avvaktande posessionspel och spansk tiki-taka fotboll för att vinna tid och vila med boll och låta fransmännen jag. Fransmännen gör tre byten i 60:e minuten utan omedelbar effekt. I 75:e minuten får Hernandez ett underbart skottläge precis utanför straffområdet men bollen högt upp på läktarens övre etage. Mbappe gör en slät figur efter sin målpass men i 85:e fåran ett fins läge för skott men det blir Hernandezhögt.  Så Frankrike försöker ändå få till en forcering men det är spansks byten, spanska skador och spanskt passningsspel som får tiden att gå mot den oundvikliga slutsignalen som innebär hemresa för Les Blue och favoriten Spanien till final.


Holland - England 1 - 2  ( 1 - 1)

Xavi Simons målskytt

Harry Kane målskytt
   Även den här semifinalen spelas frisk och frejdig fotboll. Redan i 6:e minuten
börjar målfabrikationen då Xavi Simons bryter bollen högt upp och avancerad några steg för att sedan med högerfoten piska upp bollen högt  på Pickfords högra sidan, nästan i krysset, samma kryss som Lamine Jamal hängde dit sitt skott igår. Ledningsmålet dämpar inte entusiasmen på de fullsatta läktarna där både holländare och engelsmän håller igång och på sina respektive lag. England repar mod direkt efter baklängesmålet och skapar chanser varav den andra VAR-kontrolleras och domaren kommer fram till att det är straff. Harry Kane går fram till straffpunkten och slår behärskat in kvitteringen som också är hans tredje mål i turneringen. I 22:a minuten har England en boll som dansar på mållinjen när Phil Foden försöker trycka in bollen men den rensas bort av holländska försvarare. England är betydligt hungrigare första 30 och typiskt är då att Dumfries i Holland har en nick i ribban på en hörna just då, en nick som Jordan Pickford i målet varit chanslös på om han fått ner bollen en decimeter. England kontrar med ett nytt Phil Fodenläge där han prickar stolpen i minut 31. Resten av halvleken spelas av från båda lagens sida. 

Ollie Watkins målskytt
Andra halvlek tar vid där den första slutar även om Holland efter hand tar mer och mer initiativ men de är tydliga med att de satsar på kontringar och ramstarkt försvar. Redan i 54:e minuten får man känslan att de förbereder sig på straffsparksläggning. Dumfries och Gapko är osynliga men börjar vakna till och de och Holland arbetar sig tålmodigt in i matchen från 65 minuten och framåt. Virgil van Dijk har ett smalbensskott vid ett trängt läge som sånär går in. Dumfries nickar över också efter hörna. Bukayo Saka gör mål i 79 på inlägg från Kyle Walker, tyvärr står Walker offside och målet blir bortdömt. I minut 90 får Kanes avbytare Ollie Watkins i kamp med en holländska försvar iväg ett skott från målområdeslinjen och det letar sig in otagbart i Bart Verbruggens bortre stolprot. Godnatt Holland och England till final.

Spanien och England till final i Berlin. Dani Olmo och Harry Kane på 3 mål vardera har chans att göra fler mål och vinna skytteligan.

lördag 6 juli 2024

UEFA Euro 2024 Kvartsfinaler

 

   Bara åtta lag kvar i kvartsfinal och det är inte vilka lag som helst som ska försöka kvalificera sig vidare i EM. Det är bara förväntade lag i kvartsfinalerna möjligen med undantag för regerande mästarna Italien som åkte på däng mot Schweiz och missade en plats. Men på det stora hela har det varit fritt från favoritfall i ett händelserikt europamästerskap. Det var mer överraskande lag förra gången i kvartsfinal. Några lag placerade sig sämre i gruppspelet än förväntat, vilket gjort att det så kallade slutspelsträdet blivit "snett". På ena sidan kryllar det av favoriter medan den andra sidan består av betydligt mer beskedligare nationer. England och Holland har en till synes enklare väg mot semi än vad Portugal, Spanien Tyskland och Frankrike har att vandra. Bara två av dessa går vidare till semi i bästa fall. Bloggen hade spanjorer och tyskar som finallag men de får mötas redan i kvarten då det är deras sida av slutspelsträdet som är ruggigt starkt. Så i kvartsfinalerna blir det favoritfall per automatik. Återstår att se bara vem som har de starkaste nerverna och den bästa dagen. Bloggen önskar att vi slipper straffsparkar som avgörande moment i matcherna.
   Det är också ungdomlig iver mot rutin i kvartsfinalerna. Tysklands Toni Kroos 34, kan göra sin sista match på elitnivå men håller alltjämt en otroligt hög nivå. Ja, han skulle kunna spela ytterligare några säsonger, men vill sluta på topp. Portugals "gubbar" Ronaldo 39 och Pepe 41har inte imponerat så här långt i mästerskapet. Ingen av de två har aviserat att de ska lägga skorna på hyllan. Ronaldo är nollad i målprotokollet sånär som på en straff i straffläggningen mot Slovenien. Medan Pepe spelat stabilt i försvaret om man undantar en stor blunder mot Slovenien i åttondelen som var nära att kosta Portugal kvartsfinalplatsen. Kanske dags för båda att fundera på pensionering, men det har bloggen hävdat förr och det är VM om två år som spelas i Kanada, Mexico och USA och då står de väl där igen i Portugals laguppställning. Bloggen tippar att både Tyskland ovh Portugal åker ut i kvartsfinalen.
   Franske N'golo Kanté 33 år gammal har redan pensionerat sig och lirar i Saudiarabien men övertalades att göra comeback i landslaget. Vilket är tur för Les Bleus, den lille mittfältsstrategen, håller ihop det franska laget defensivt när många andra rusar framåt i det offensiva Frankrike.
Ungdomar i kvartsfinalen finns det gott om och det sprudlar av iver, fantasi och framåtvilja, Williams Jr 21 och Yamal 16 spelar på varsin kant i Spanien och kan bli det som avgör för spanjorerna. Musiala 19 är playmaker i Die Mannschaft. Men frågan är om det räcker till semi, tror inte det. Jude Bellingham 21 är den engelske eleganten som ska bli tungan på vågen hos engelsmännen och det kan nog räcka mot alplandets fotbollskrigare. I Holland finns Xavi 19 som har god hjälp i laget av andra som nästintill återuppväckt den holländska totalfotbollen. Spännande att se hur långt de kan gå i mästerskapet. Nu kör vi!


Spanien - Tyskland  2-1 efter förlängning 1  -  1 full tid ( 0 - 0 )

Hårda tag i början av matchen med Toni Kroos i huvudrollen. Han hade kunnat fått både en och två ostskivor redan innan det gått tio minuter, detta efter han kapat Rodri flera gånger om. Spanien tvingas till att byta ut Rodri som inte kan fortsätta matchen med en befarad knäskada. Matchen drivs på av Spanien i ett rasande tempo. Spanjorerna Nico Williams skojar friskt i vanlig ordning med de backar som kommer i hans väg. Tyskarna kommer upp i enstaka anfall från högerkanten som avlutas med ett inlägg som kommer nära mål som målvakten kan ta hand om. 6 minuter in i andra halvlek får Lamin Jamal bollen på högerkanten behandlar och levererar in till Dani Olmo som möter med en enkel höger bredsida längs marken från straffområdeslinjen. Ledning för Spanien. Med en kvart kvar hamnar bollen i den spanska stolpen efter uppoffrande spel från Füllkrug och tyskarna börjar vädra en kvittering. Med tio minuter kvar missar spanske målvakten Simon en utspark och en fristående tysk får chansen att lobba in bollen i övergivet mål men bollen går tätt över. I minut 88 kvitterar Wirtz efter ett högt inlägg som nickas ner och han skjuter in bollen från nära håll via stolpen. Trötta spelare och hårda tag i förlängningen och Spanien komme tillbaka i första kvarten och utmanar. Tyskarna håller emot när Musiala vaknar till och får utrymme för sitt spel. På Dani Olmmos inlägg i 119:e minuten nickar Mikel Merino in det avgörande målet otagbart för Neuer i tyska målet. På övertid tokpressar tyskarna och skapar flera skottlägen och en nick. När Carvajal tar livtag på Musiala och blir utvisad ger det en absolut sista chans för tyskarna. Kroos slår den i famnen på Simon i spanska målet. Det blev den sista sparken för Kroos i karriären och Spanien till semifinal.


Portugal - Frankrike  4-5 efter straffar 0 -  0 full tid ( 0 - 0 )

Lagen byter bollinnehav, men är försiktiga båda bakåt och framåt i matchinledningen. Försiktighet sätts främst, som två igelkottar som möts och känner på varandra. Få eller inga heta chanser i ett ställningskrig i lågt tempo under första halvlek.  Ett litet övertag för Frankrike men inget stor skillnad i spelet. I 60:e skapar Portugal en dubbelchans och matchen får lite fart. Ytterligare en portugisisk chans dyker upp och då ser man Ronaldo för första gången i matchen. Annars spelar Portugal med tio man. Franskt friläge genom Koulo Muani men en back hinner emellan och styr till resultatlös hörna. Dembele kommer in i matchen för Frankrike och skapar massor med sin fart, teknik och skottvillighet. Andra halvlek mer chanser och med ett högre tempo. i första förlängningskvarten låter fransmännen portugiserna äga bollen. Matchen till stora delar ett sömnpiller så här långt och andra förlängningskvarten blir inte roligare. Straffar! Fransmännen slår in alla straffar på ett säkert sätt. Spelmässigt den svagaste kvarten. En kvart att kvarta till helt enkelt. Frankrike till semifinal



England - Schweiz  5 - 4 efter straffläggning  1 - 1 full tid ( 0 - 0 )

Engelske Saka
Schweiziske Xhaka
   Grekiska kommentatorer idag så det gäller för bloggen att följa spelet noga. Hur studion resonerar vet ingen, det är bokstavligen rena rama grekiskan! Finns det en grekisk motsvarighet till Nannskog tro? Ännu en variant på uttalet av spelarna så man får spetsa öronen. Lagen känner på varandra de första tjugo. I slutminuten av första halvlek rinner Saka igenom det schweiziska vänsterförsvaret men Xhaka får fram en tå till en hörna. Andra halvlek får England upp farten och Bellingham börjar visa upp sig men även Embolo visar offensiva takter då han i 75:e petar in bollen från nära håll för Schweiz. Nu är goda råd dyra för engelsmännen. I minut 80 får engelske Saka en boll på högerkanten som många gånger förr. Den här gången drar han sig inåt planen och får utrymme från straffområdeshörnet med sin vänster. Otagbart för Sommer i det schweiziska målet när bollen går in via bortre stolproten. Lagen spelar av ordinarie tid och förlängning där Schweiz är närmast ett ledningsmål då laget gör en sista kraftansträngning siesta fem på tilläggstid. Men det blir strafflägging som engelsmännen vinner för en gångs skull. England till semi


Holland - Turkiet  2 - 1 ( 0 - 1 )

   Gakpo får första heta chansen i matchen för Holland men högt över.  Säkerhetsspel från båda lagen. I minut 35 kommer ett inlägg som ett efterspel på en hörna och Turkiet tar ledningen genom Akaydin. I andra ökar Holland trycket men turkarna sticker upp i bland annat när Ardi Güler slår en frispark i stolpen. Holland försöker och försöker och på en hörna i 69:e nickar De Vrij in kvitteringen. Orkar turkarna komma tillbaka eller fortsätter holländarna öka trycket genom Gapko och Deepay? Gapko sätter tvåan på ett genialisk pass från Dumfries. Holland visar sig väldigt starka och kan bli ett finallag Men, men turkarna har en jättechans i 80:e som uppoffrande holländare får till hörna. Turkarna sätter allt på ett kort sista tio. De får flera stora chanser som holländsk målvakten Verbruggens och hans försvarare avvärjer med tur och skicklighet. Holland till semi och glöm inte att de var trea i gruppspelet.


   Två av fyra kvartsfinaler gick till straffläggning. Bloggens tips på finallag verkar hålla genom kvartsfinalerna. I semi spelar Spanien -  Frankrike och England - Holland. I kvarten verkar det som holländarna lyft sig rejält sedan gruppspelet och seglar upp som en stark utmanare till den spanska armadan.

torsdag 4 juli 2024

Konsertsommaren 2024 N:o 2 Eldkvarn 4/7

 

    Eldkvarn genomförde sina två avskedskonserter 2023 i hemstaden Norrköping. Plura frisknade till så pass i ryggen så i sommar är det en avskedsturné till allas förvåning och glädje. En turné som heter Det är aldrig för sent att lägga av, vilket Eldkvarn är ett levande bevis på. Bloggen känner mest Eldkvarn genom Pluras kockkonster i teve ihop med Mauro Scocco. Inget han kommer att visa på Stadsparkens scen förstås. Men en cool snubbe ihop med Mauro i både matprogram och reseprogram. Dessutom medverkade Plura i en säsong av tv4s musikprogram Så mycket bättre. Åldern börjar ta ut sin rätt och Plura och Eldkvarn har väl inte varit några renlevnadsmän under sin musikaliska karriär så kanske det är sista chansen att se dessa herrar live.

   Eldkvarns historia började i Norrköping 1971 av bröderna Plura och Carla ihop med Tony Thorén. Första skivan kom 1974 under gruppnamnet Piska mig hårt, ett typiskt punkgruppsnamn eller proggrockbandsnamn som inte stack ut speciellt då, men upplevs som underligt i dagens nyliberalism. Bandet bytte namn till Eldkvarn 1976, och de tre grundarna av bandet finns med än idag och den sättning bandet fick på 90-talet står sig relativt oförändrad än idag. Med tillägg av några söner bland annat Plura egen son Axel på ackgura.

Carla, Plura och Axel Foto:Åke
   Pluras första ord på scen från sin kontorsstol är: "Jag är inte full, jag har bara jävligt ont i ryggen." Plura, Carla och basisten Tony Thorén sitter/står längst fram på scen som sig bör. Totalt är det åtta man på scen inklusive saxofon/flöjt/synt och percussion/sång som trakteras av de yngsta i bandet på ett utmärkt sätt. Det är bra gung på scen och trots ett ihärdigt regnande under nästan hela konserten är stora delar av publiken med på noterna. De klappar, hoppar och sjunger med i texterna. Plura är folklig, inspirerad av Bruce Springsteen både musikaliskt och textmässigt speciellt i den sättning som står på scen den här kvällen. Plura tappar texten av och till och får då hjälp av lillebror Carla och Adrian. Båda två har dessutom egna sångnummer som de gör väldigt bra, speciellt Adrian som är son till trummisen Werner Modiggård.

   Låtkatalogen är naturligtvis stor och omfattande efter 50 års produktion och vi får höra det mesta av det bästa som: Mörkret knackar på min dörr, Fulla för kärlekens skull, Alice, Ta min hand, 3:ans spårvagn genom ljuva livet, I skydd av mörkret, Kungarna av Broadway, Jag har gjort det igen, Jag har det hjärtat, Pojkar, pojkar får avsluta konserten. Det blir extranummer på direkten för Plura kan inte gå av och på scenen så det blir tre låtar på direkten och konserten avslutas med härliga Kärlekens tunga.

Regn och Eldkvarn Foto:Åke
   Ljudet är ok men med irriterande rundgång under några av låtarna.  Texterna är beskrivande historier om kärlek, fylla och ungdomstiden i Norrköping. Bloggen tänker osvikligt på kopplingen till den amerikanske författaren Charles Bukowski som är samma andas barn. Dessutom finns en utseendemässig likhet mellan de två. I publiken är medelåldern hög så finns det stor igenkänning av texterna. Plura är och förblir folklig. Inget högmod från grabben från Norrköping.


Konserten får 8 Markaskogar


onsdag 3 juli 2024

Konsertsommaren 2024 n:o 1 Dina ögon 3/7

Juni 23 Foto: Åke
   Bloggen ser Dina ögon för andra gången, den här gången med helt andra ögon! Senaste konserten var i Wadköping juni 2023 med självbetitlade albumet Dina Ögon och Oas i ryggen. En konsert som inte gjorde bloggen besviken. Intimt och avskalat. Nu har ett år gått och Dina ögon har blivit kreddiga och hela popsveriges favoriter. Grammisvinnare och eftertraktade samarbetspartners för andra artister och flera gånger samplade av svenska hip-hopartister som gillar gunget i Dina ögons musik. Konserter i Sverige och övriga Norden och i England gör att bandet har fullt upp. Trots det har man lyckats producera ett tredje album sen sist som heter Orion. Även det med bandets speciella sound som är en blandning av soul, pop, bossa nova, funk och rock. Ja faktiskt de flesta av stilar och sound i en härlig mix, Utförd av kompetenta musiker med stor erfarenhet. Känns som de ständigt är på turné, för det gäller att smida medan järnet är varmt. Popularitet har ett bäst-före-datum. Bloggen får intrycket att bandets medlemmar är late bloomers som äntligen hittat rätt i musik, text, uttryck och personkemi. Det är därför som allt de gör blir framgångsrikt och populärt även till den breda massan och P3 lyssnarna.  
Stadsparkens scen 24 Foto: Åke
   Men de är och förblir kreddiga för en inre krets av musiker och musikentusiaster och hos skäggiga södermalmsbor och wannebees från landsbygden. Bandet har fyra duktiga instrumentalister, men det är Daniel Ögrens gitarrsound som dominerar och driver musiken framåt. Love Örsans bas blir ett stöd och Christoffer Cantillos minimala trumset blir ett fyrverkeri av olika taktarter som stöttar och håller ordning. Anna Ahnlunds vackra och egenartade sångstil kommer ibland liksom lite i bakgrunden. Men idag på Stadsparkens stora scen är ljudkillen Sebastian på bra humör och vi i publiken hör vad hon sjunger vilket inte händer alla gånger. Inte ens på skiva. Övriga instrument är väldigt bra mixade och ingen behöver stå tillbaka med utrymmet ljudmässigt. 

   Annars är det ömsom vin ömsom vatten. Vin från scenen och vatten från himlen i alla fall innan
konserten och endast några droppar sedan under den 90 minuter långa konserten. Låtlistan består bland annat av Docka, Oas, Sol, Tombola, Berget, Det läcker, Undantag, Efter natten, Nirvana, Mormor och Jag vill ha allt den enda låt som bloggen saknade i stunden var väl att bandet skulle avslutat med Pumpan men det får bli nästa gång.

Gruppen har ett sound och stil som ingen annan i Sverige just nu. Det är hårdare än förra gången Daniel Örlund på gitarr tar mer plats, lite för mycket i bloggens öron. Det är drömska toner, hårda toner vailande sång, poetiska och underfundiga texter och ivriga toner, men framförallt gitarr. Men det är alltid spännande att se gruppen och vad de helt respektlöst hittar på. Trots ett minimalt och ganska uselt mellansnack har de en fantastisk publikkontakt och ställer även upp efter konserten för att sälja merch och snacka med folk.  Dina ögon är ett bra gäng som jag hoppas fortsätter vara kreativa länge.

Tack Foto: Åke

Konserten får 7 Markaskogar

#dinaögon  #stadsparken

tisdag 2 juli 2024

UEFA Euro 2024 åttondelar

   Enligt vissa tyckare så är det nu EM börjar. När varje match gäller vinna eller försvinna, när varje match är en kamp på liv och död, när varje match kan vara en ekonomiska succé för laget och för den enskilde spelare. Varje spark, löpning, räddning och mål kan ge oändliga möjligheter i det framtida fotbollslivet. Man förstår att känslorna finns närvarande och tar sig otroliga och extrema utryck. Sexton lag kvar och två matcher varje dag under en kort fyradagarsperiod. Ett nytt moment kommer också in i spelet och det är straffsparksläggning vid ett oavgjort resultat efter full-tid och förlängning. Det mediala trycket ökar på spelarna och ledarna under den intensiva fyradagarsperiod som "Round of 16" pågår.  
Alla storlag har planenligt gått vidare. Kanske med ett undantag för Kroatien som lyckats väl i de senaste stora turneringarna men  som genomgår ett plågsamt generationsskifte och nu gjorde även Modric sin sista turnering.  Senast gick det så här i åttondelarna.
Överraskningen i åttondelarna är Georgien men stöter på Spanien som tillsammans med Tyskland är bloggens favoriter till slutseger utifrån gruppspelet. Tyvärr möts de lagen i kvartsfinal om jag läser slutspelsträdet rätt. Vissa lag och nationer brukar vara trögstartade i turneringar som denna. Ett exempel är Italien regerande Europamästare som har alla möjligheter att smyga med långt i turneringen på sin sida av trädet. 
Ska bloggen tippa ett finalpar efter åttondelarna blir det Spanien - Holland. Även om spanjorer har en förmåga att darra på manschetten när det kommer till avgöranden. Hoppas på spanjorerna för Jamals och Williams Jr skull, båda representerar fotbollens framtid.


Schweizisk humor Foto: Expressen
 Schweiz - Italien 2 - 0 ( 1 - 0 )  
Schweizarna lånar knappt ut bollen till Italien första kvarten. Gli Azurro får ta till en hel del tjuvtricks för att stoppa Xhaka och kompani. Italien lyckas inte ta något initiativ följande kvarten, de får koncentrera sig på att blockera skottglada schweizare. På ett mönsteranfall i 37:e minuten tar Schweiz ledningen genom Freuler. Hallå Italien, matchen har börjat! Speciellt som Schweiz har en frispark i stolpen i första halvleks slutminut. Knappt har vi blandat färdigt halvtidsdsdrinken, Aperol Spritz förrän schweizarna utökar ledningen genom Vargas och nu är det rejäl uppförsbacke för de regerande mästarna. Trots två ramträffar kommer inte Gli Azurro närmare trots ett spelövertag sista 25. Men schweiz har kontroll på matchen och låter italienarna rulla runt. Italien är helt chanslösa i dagens möte mellan nationerna. Arrividerci Italia!

Dansk Dynamit Foto: Untaped
Tyskland - Danmark  2 - 0  ( 0 - 0 ) Die Mannschaft rivstartar som ett schnellzug och Schmeichel i det danska målet har det svettigt första kvarten. Bland annat fyra tyska hörnor första tio och ett bortdömt mål på en av dem.  Men danskarna jobbar sig in i matchen som spelas i ett furiöst tempo. Matchen avbryts efter dryga tjugofem minuter utifrån åska och skyfall. Lagen byter chanser när halvleken återupptas. Andersen skickar in ledningsmålet för danskarna men VAR dömer bort målet för offside. Sekunderna senare är det VAR-granskning för hands på samme Andersen. Straff döms som Havertz slår in i målvaktens vänstra stolrot. I 67:e minuten placerar Musiala in en bredsida förbi målis i samma stolrot som straffen. Ytterligare ett mål denna gång för tyskarna döms bort av VAR på övertid. Trist för nordens enda deltagare i EM. Danmark får åka hem och ta sig en lilling. 





Foto: Tribuna do norte
England - Slovakien efter förlängning 2 - 1 full tid 1 - 1 ( 0 - 1 )
Lagen har varsin superchans första kvarten, varningarna haglar i den intensiva matchinledningen. England har ett 75% bollinnehav i första men Slovakien tar ledningen i 25:e genom Schranz på ett friläge efter en listig genomskärare i ett glest engelskt försvar. Efter målet tar England över matchen ännu mer och i 49:e tre mål genom rullar Foten in bollen men blir avblåst för en minimal offside. Vid ett tillfälle under andra slarvar engelsmännen på mittlinjen och en slovak slår sånär in en lobb från mittlinjen på en felplacerad Pickford i målet. England fortsätter att pressa och Slovakien står med hela laget i straffområdet. Engelsmännen träffar stolpen i 81 och i den absolut sista sparken i femte tilläggsminuten kliver Bellingham fram. Från målområdeslinjen cykelsparkar han in kvitteringen otagbart och matchen går till förlängning. I första förlängningsminuten knoppar Kane in 2-1 för England från nära håll. De båda superstjärnorna avgör matchen. Slovakerna gör en kraftansträngning för en kvittering men får inte till det. De får åka hem och England gör "A jolly good show"

Foto: SO-rummet
Spanien - Georgien 4 - 1 ( 1 - 1)
Matchen börjar med ett massivt spel och chansövertag för spanjorena första kvarten som avslutas i 18 minuten med ett spanskt självmål på en Georgisk kontring. Men spanjorerna fortsätter att pressa och i 39:e  får Rodri på en strumprullare som går i mål och det är kvitterat. I andra halvlek gör Spanien ytterligare tre mål genom Ruiz, Williams Jr och Olmo som ett resultat av ett galet spelövertag i en tråkig och enahanda match som ger Spanien en kvartsfinal och Georgien landets bästa resultat i ett EM-slutspel någonsin.

Inga franska rökare idag Foto: Gauloises
Frankrike - Belgien   1 - 0  ( 0 - 0 )  Grannlandsfight mellan de båda fransktalande nationerna. Båda tillhör favoriterna i EM på förhand men lite mer fransmännen då den belgiska generationen med Lukaku och De Bruyne har haft sin peak. Lagen bevakar varandra i första halvlek och chanserna är få. En seg tillställning första 45. Ställningskriget fortsätter i andra halvlek, chansfattig, tempolöst och idélöst. I 85 minuter styr Verthongen ett skott från Kolo Mani som lurar egen målvakt. Trist avslutning på en trist match ger Frankrike plats i kvarten och Belgien en biljett hem. En på förhand väntad utgång av matchen.

Foto: Reddit
Portugal - Slovenien  efter straffläggning 3 - 0 efter förlängning 0 - 0 full tid 0 - 0 ( 0 - 0 ) Slovenerna stretar emot bra. Men Rafael Leao skojar friskt med försvararna som ser ut att spela i ultra rapid i jämförelse. Ronaldo en pigg 39-åring idag med skott, nickar och frisparkar mot mål, Slovenien har bollen i 30% av tiden så ni förstår hur det ser ut. Joao Cancelo skojar med slovenerna i andra halvlek på högerkanten och de är statister i det slovenska försvaret. En straff för Portugal i första förlängningskvartens slutminut slår Ronaldo rakt i händerna på Jan Oblak och det oavgjorda resultatet står sig. Trots att Pepe slarvar och ger Slovenien ett friläge med minuter kvar som rädda av Diogo Costa. Straffläggning följer som Portugal vinner efter att Portugals målvakt Diogo Costa räddat de tre första straffarna. Portugal vidare till kvartsfinal.

Johan Cruyff Foto: DNA
Rumänien - Holland  0 - 3  ( 0 - 1 ) 
Ett orange och gult hav på läktarna. Ett Holland som snubblat sig vidare i turneringen till åttondel mot en överraskande gruppsegrare i Rumänien. Mer och mer dominans av Holland och i 20:e bryter Gakpo in från vänsterkanten och krutar in ett högerskott i målvaktens första stolpe. Holland tuggar på och styr och ställer i matchen. Holländsk totalfotboll a la Cruyffs sjuttiotal. Denna fotbollselegant. Rörligt och frejdigt I andra halvlek fortsätter Holland att dominera och skapa målchanser. Rumänien statister i den här åttondelen. 2-0 i 82:a av Malen på närskott. Malen utökar sedan på övertid till 3-0, nästan en kopia på Gakpos mål. Holland vidare till kvarten.

19-årige Güler, turkisk framtid Foto: CNN
Österrike - Turkiet
  1 - 2 ( 0 - 1 ) Galet turkiskt tryck på läktarna och turkarna på planen startar som i trans och får in en hörnretur redan efter 1 minut. Demiral målskytt. Men innan dess hade Österrike en stekhet chans! Vilken start på matchen. Österrike pressar högt och vinner bollarna tidigt. Ivriga att få in en kvittering snabbt. Vid en hörna i 6:e minuten dansar bollen på turkisk mållinjen. Högoktanig öppning på matchen. Sedan lugnar matchen ner sig och jämnar också ut sig spelmässigt. Österrike börjar andra halvlek med två rejäla chanser och dominerar. Men i 59:e minuten nickar Demiral in en hörna och utökad ledning för turkarna. I 66 minuten en hörna vid bortre stolpen stöter Gregoritsch in reduceringen. Turkiet lägger sig på försvar och Österrike pressar intensivt i ösregnet. De får en sista chans men Mert i Turkiets mål gör turneringens räddning. Surt för Österrike som förlorar en av turneringens bästa matcher hittills. Turkiet spelar kvartsfinal.


Storlagen Italien och Belgien försvann i detta mästerskaps åttondel. Överraskningarna uteblev i åttondelarna.
Av de fyra treorna från grupperna går endast Holland vidare till kvartsfinal.  Grupp A har två lag i kvartsfinal. Grupp D likaså precis som Grupp F.  Grupp E har inget lag i kvartsfinal.

Biodags - Lee

Lee på riktigt och på film. Foto: Lee Miller archives    Lee Miller, 1907-1977, var en äventyrerska, fotomodell, kock, fotograf och föregång...