söndag 14 juli 2024

UEFA Euro 2024 Final

                                FINAL!         Foto: Uefa.com
    Ett förväntat finallag och ett överraskande finallag springer ut på Olympiastadion i Berlin och dess gräsmatta i 2024 års final i EM. Spanien har varit favorit till slutsegern ända från den 14 juni då EM startade. Nu en månad senare är spanjorerna obesegrade i tre gruppspelsmatcher och tre slutspelsmatcher. Övertygande segrar och ett stundtals fenomenalt spel. Vi har fått lära oss nya namn som 21-åringen Nico Williams Jr och 17-åriga underbarnet Lamine Yamal men det är fler spelare som gett motståndarna stora darren. Dani Olmo, Dani Carvajal, Marc Cucurella, Fabian Ruiz, Pedri, Laporte, Jesus Navas, Rodri och Morata ja listan kan göras lång. Laget är fortfarande bloggens favorit till titeln och ser inte att de engelska lejonen ska kunna snuva den spanska armadan på sin fjärde Europatitel.

   Engelsmännen har snubblat sig genom detta mästerskap.  Tre vinster och tre oavgjorda matcher. I två matcher gjorde England avgörande mål i sista minuten av matchen. England lyckades till och med vinna en straffsparksläggning. Engelska tabloider har skrivit spaltmeter av negativt runt laget och förbundskapten Garreth Southgate. Supportrarna har slitits mellan hopp och förtvivlan. Ena stunden är spelare och laget inte värda vatten och i nästa är det "Football is coming home" som sjungs på pubar och på läktarna till lagets och nationens ära. Englands supportrar är de som "vänder kappan efter vinden" mest av alla supportrar och inte är rädda för att vräka ur sig hat och hot ena stunden för att i nästa helgonförklara spelare, ledare och lag. Vid vinst kan Southgate troligen kvittera ut en adelstitel innan året är slut. 

Men vi ska spela finalen först, för så här gick det sist för engelsmännen. Det är ändå starkt av engelsmännen att spela sig till två finaler på raken och kunna ersätta och förstärka laget med nya hungriga spelare sedan sist. Det finns trots allt en och annan spelare av utländsk börd i Premier League som gör det svårt för de inhemska spelarna att få speltid. Men det finns ju en Vinnie Jones i varje engelsman, det kan räcka för att störa spanjorerna.

Vinnie Jones, elaking på film och på fotbollsplanen

Spanien - England   2 - 1  ( 0 - 0 )


Matchen är igång på en fin matta i Berlins Olympiastadion. Fullsatta läktare med en majoritet  av engelsmän. Första kvarten ger öppet spel och förhoppningar om en bra match. Lagen byter chanser men inga heta möjligheter då det är två välorganiserade försvarslinjer som båda lagen mönstrar. Intensivt och spelarna jobbar kopiöst för varandra och för laget. I första halvlek har Spanien mer boll men England kontrar efter att de spelat ett starkt försvarsspel.

Nico målskytt för Spanien
Nico Wiliams bredsidar in ledningen i 47:e  på passning av Lamine Yamal och innan dess en intelligent skarv av Dani Carvajal. Vilket anfall, 3 passningar och sedan avslut i mål.  Spanien skruvar upp intensiteten och de är närmare en utökning av ledningen än en engelsk kvittering. Flera spanska chanser i 56:e minuten. England byter i 60:e ut Kane och in med Ollie Watkins. Betydligt mer rörlighet i England med det bytet. Kane har sett seg ut i hela detta EM kanske är det dags att Kane börjar använda cane. Spanien kommer tillbaka och skapar flera skottmöjligheter som stryker tätt över mål eller tvingar Jordan Pickford till kvalificerade räddningar. I 72:a kvitterar England på ett mönsteranfall genom Cole Palmer som bredsidar in bollen i bortre burgaveln. Bredsidor är alltså ett vinnande koncept så här långt i finalen. Palmer hade bara varit på planen några få minuter. Superchans för Spanien i 81:a men Pickford gör en superräddning. Spanien pressar intensivt sista tio och Mikel Oyarzabal styr in bollen från några meter mål i 87:e minuten. I 89:e minuten trippelsuperchans för England men målvakten räddar och Olmo nickar undan på mållinjen och sista engelska nicken går tätt över ribban. Det blir det sista vettiga som händer och Spanien är åter Europamästare nu för fjärde gången, välförtjänt dessutom. Bloggen lyfter på solhatten och gratulera till en väl genomförd turnering med härligt offensivt spel som manar till efterföljd i övriga Europa.

Mikel Oyarzabal segerskytt
Foto: Uefa
Cole Palmer, Chelsea målskytt
Foto: The Independant


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...