tisdag 13 juli 2021

UEFA Euro 2020 Final, Italien Europamästare


Foto: dailymail.co.uk
   Finaldags och två av bloggens favoriter har nått ända fram. Italien och England gör upp om 2020 års Europamästartitel i fotboll. Ett år försent på grund av pandemin har det dessutom  ur publiksynpunkt blivit ett  märkligt mästerskap då olika länder haft olika regler för hur stor publik som släppts in på de olika arenorna över Europa. Budapest och Köpenhamn hade lapp på luckan med andra arenor som Rom, Valencia och München hade restriktioner för hur stor publik man fick släppa in på anläggningarna. Klokt efter som det i St Petersburg där det fanns restriktioner kom hem smittade supportrar så pandemin kastade en del skuggor ändå över mästerskapet. Spelare och ledare hade trots EM-bubblan smittats och Sverige gick inte fria trots försiktighetsåtgärder mot covidsmittan. 
    Det har pratats mycket om hemmaplansfördel och där har England dragit vinstlotten och spelat alla matcher utom en på Wembley, det blev till slut med finalen 7 matcher på hemmaplan för England. Även Italien fick spela hemma men bara gruppspelsmatcherna men det gav laget en skjuts som håller i sig ända fram till finalen. I vanlig fall är Gli Azurro trögstartade i mästerskap, men inte den här gången.
   Det är även en match mellan två välklädda förbundskaptener. Där speciellt Englands Southgate är ute efter revansch. Han missade den avgörande straffen i semi 1996 mot just Tyskland i EM som spelades 
i England. Mancini å sin sida har redan gjort underverk med italienska landslaget och står stark oavsett resultat i finalen. I Ryssland senaste det var mästerskap spelades finalen mellan Frankrike och Kroatien.
Englands Southgate
Italiens Mancini














Italien  -  England   ( 0 – 1 )   1 – 1 full tid    4 – 3 efter straffar

Det är långt mellan matcherna så här i slutet på turneringen och för oss som fortfarande är lite bittra över åttondelsförlusten har lite svårt att skaka fram rätt engagemang. Matchen rivstartar i 2:a minuten när Luke Shaw möter ett inlägg på helvolley och bombar stenhårt in bollen vid Donnarummas första stolpe. Efterhand jämnar Italien ut spelet och men har svårt att komma till avgörande chanser. Matchen är intensiv, fräck och ingen släpper någon ”jävel över bron” i något av lagen.  England har kommit långt tack vare alla kontinentala spelare i Premier Leauge, ingen ”kick and run” längre inte utan spelet är klokt och lagen sätter säkerheten främst. Hela första halvlek kännetecknas av ett säkerhetstänk hos båda lagen med ett passningsspel som helst går i sidled.

Andra halvlek startar mycket mer offensivt framförallt hos Italien som nu måste gå framåt för att nå en kvittering. Två tidiga offensiva byte hjälper till att få den italienska spelet en skjuts när de möter den parkerade engelska dubbeldäckaren. I 67:e minuten slår Bonucci in bollen från nära håll efter ett rejält carambolage i målområdet i efterspelet av en hörna. När engelsmännen inte kan stå emot längre och frågan är nu om engelsmännen kan ställa om från köttmur till offensiv? Efter en viss handlingsförlamning hos engelsmännen tuffar matchen på och lagen byter målchanser. Inte vassa, mer halvchanser och säkerhetsspelet blandas med mängder av byten i båda lagen. Matchen haltar lite på väg mot förlängning och avslutat med ett rejält gult kort till Chiellini när han tar tag i kragen på Sakas tröja och den unge engelsmannen hamnar raklång på Wembleys gräsmatta.  Första förlängningen går på poäng till England men inte mer. Ytterligare byten stör rytmen i matchen som inte får någon riktig struktur. Men helt plötsligt kommer det in hjärta och smärta i matchen igen närkamper, frisparkar och passion hos trötta hjärnor och kroppar. I andra kvarten fortsätter spelet att hårdna till. Det är fortfarande intensivt men klockan går mot straffläggning. Finalen avgörs till slut på straffar till Italiens fördel som blir Europamästare. The cup is coming to Rome!












Ronaldo och Schick 5 mål, toppar fortfarande skytteligan med Kane, Forsberg, Lukaku och Benzema 4 mål på delad andra plats.

 För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...