torsdag 11 juli 2024

UEFA Euro 2024 Semifinaler

   Vägen till ära och berömmelse finns utstakad för fyra lag. Fyra nationer som nått semifinal i mästerskapet 2024. För fyra år sedan var två av årets semifinalister med  Att nå fjärdeplatsen är väl att göra en Sven Nylander, den eviga fyran inom friidrott. För någon trea utses inte i europamästerskapen, match om tredje pris existerar inte, inte hittills i alla fall. Inte förrän någon UEFA-boss kommer på att ytterligare en match ger några miljoner i kassan. Fyra nationer, Spanien, Frankrike, England och Holland gör upp om två platser i finalen den 14 juli i Berlin. 
Dani Carvajal
   Nästan alla lag kan ställa upp med bästa laget. Men Spanien saknar avstängda försvarsspelarna Dani Carvajal och Robin Le Normand samt skadade Pedri. Carvajal tog en för laget när han drog på sig sitt andra gula kort och fick rött i matchens slutskede mot Tyskland. Detta i ett läge då det kunde blivit en målchans för tyskarna. Bloggen har för vana att mest se till offensiva spelare, eftersom bloggen själv under sin aktiva karriär, dvs 25 kilo sedan, var en tung anfallstank. En veritabel Benny Guldfot som skyfflade in mål i gärdsgårdsserien. Nu lyssnade bloggen på TV4-experten och fd landslagsbacken Mikael Lustig som såklart hade ett gott öga till just Dani Carvajal och hans uppoffrande spel i det tysta hos spanjorerna. Han är helt klart med i racet som bästa back i slutspelet. I övrigt så tar respektive förbundskapten ut det som för dagen är det bästa laget. Det kan innebära överraskningar, det är sen gammalt.
   Ett lag, som är England, har spelat förlängning och slagit straffar både i åttondel och kvartsfinal vilket tagit extra på krafterna och nerverna såklart. De är också hårt ansatta av den egna mediakåren som kräver både resultat och bra spel. Ett öde som man delar med Frankrike som fått lite av en tråkstämpel över sig i detta mästerskap. Holländarna har smugit med i mästerskapet som trea i grupp D och lite av en underdog som inte fått spelet att stämma i gruppspelet även om  grupp D var den tuffaste sett i efterhand. 
   Den spelare som lyft sig i utslagsomgångarna är Hollands Gapko medan Harry Kane i England har det tungt och blivit utbytt när han stångat sig trött som ensam forward, i och för sig en otacksam roll för gamlingen från öarna. Gapko leder skytteligan inför semifinalerna av kvarvarande spelare på tre strutar före  Kane, Dani Olmo, Fabian Ruiz, Jude Bellingham och Donyell Malen från Holland, alla på 2 baljor
   Spanien var gruppsegrare i grupp B, England i grupp C, Frankrike var tvåa i grupp D och Holland tre i grupp D. Utifrån placering i gruppspelet borde finalen stå mellan Spanien och England men nu är det inte så enkelt i mästerskap. Bloggen håller fast vid sitt tidigare tips om att det blir Spanien och Holland i Berlin på söndag.


Spanien - Frankrike  2 - 1   ( 2 -1 )


Lamine Jamal målskytt
   Matchen startar första fem lite försiktigt och lagen känner på varandra som två gamla brottare. Men sen tar matchen eld. Mbappe får bollen på sin vänsterkant i åttonde minuten och måttar en lyra mot bortre stolpen där dyker Kolo Muani upp och är högt över all spanjorer när han nickar in bollen från två meter. Det var där på högerbacken som Carvajal saknades och i mitten Robin Le Norman som också är avstängd. Spanien har svårt att hitta positionerna i backlinjen och blir straffade gång på gång av Dembele och Kante. Dembele som för övrigt fick starta matchen på Griezmanns bekostnad, ett naturligt utifrån prestationerna hos de båda i turneringen.
Men efter målet sätter spanjorerna fart och Frankrike hänger inte alls med i svängarna. i 20:e minuten får Lamine Jamal bollen på sin högerkant och driver in bollen mot mitten strax utanför straffområdet. Där sätter han upp bollen i kryllan med sin vänsterfot. En smekning med vänstern och i en perfekt båge sätter han in den stolpe in. Frankrikes målvakt helt chanslös när ett av EMs snyggaste mål är ett faktum och Frankrike snabbt är inne målmässigt i matchen igen. Fem minuter senare får Dani Olmo tag i bollen och visar teknik när han jonglerar med bubban fri i straffområdet och får chans att krutar på med sin höger från gammal god högerinnerposition! Han får den förbi målvakten men franske backen Jules Kuonde styr in bollen i nät. Olmo får målet och kliver upp på tre mål i skytteligan. Efter målet jämnar spelet ut sig och det spelas härlig fotboll och man tror inte att det är en finalplats i potten.
Dani Olmo målskytt
Andra halvlek består av avvaktande posessionspel och spansk tiki-taka fotboll för att vinna tid och vila med boll och låta fransmännen jag. Fransmännen gör tre byten i 60:e minuten utan omedelbar effekt. I 75:e minuten får Hernandez ett underbart skottläge precis utanför straffområdet men bollen högt upp på läktarens övre etage. Mbappe gör en slät figur efter sin målpass men i 85:e fåran ett fins läge för skott men det blir Hernandezhögt.  Så Frankrike försöker ändå få till en forcering men det är spansks byten, spanska skador och spanskt passningsspel som får tiden att gå mot den oundvikliga slutsignalen som innebär hemresa för Les Blue och favoriten Spanien till final.


Holland - England 1 - 2  ( 1 - 1)

Xavi Simons målskytt

Harry Kane målskytt
   Även den här semifinalen spelas frisk och frejdig fotboll. Redan i 6:e minuten
börjar målfabrikationen då Xavi Simons bryter bollen högt upp och avancerad några steg för att sedan med högerfoten piska upp bollen högt  på Pickfords högra sidan, nästan i krysset, samma kryss som Lamine Jamal hängde dit sitt skott igår. Ledningsmålet dämpar inte entusiasmen på de fullsatta läktarna där både holländare och engelsmän håller igång och på sina respektive lag. England repar mod direkt efter baklängesmålet och skapar chanser varav den andra VAR-kontrolleras och domaren kommer fram till att det är straff. Harry Kane går fram till straffpunkten och slår behärskat in kvitteringen som också är hans tredje mål i turneringen. I 22:a minuten har England en boll som dansar på mållinjen när Phil Foden försöker trycka in bollen men den rensas bort av holländska försvarare. England är betydligt hungrigare första 30 och typiskt är då att Dumfries i Holland har en nick i ribban på en hörna just då, en nick som Jordan Pickford i målet varit chanslös på om han fått ner bollen en decimeter. England kontrar med ett nytt Phil Fodenläge där han prickar stolpen i minut 31. Resten av halvleken spelas av från båda lagens sida. 

Ollie Watkins målskytt
Andra halvlek tar vid där den första slutar även om Holland efter hand tar mer och mer initiativ men de är tydliga med att de satsar på kontringar och ramstarkt försvar. Redan i 54:e minuten får man känslan att de förbereder sig på straffsparksläggning. Dumfries och Gapko är osynliga men börjar vakna till och de och Holland arbetar sig tålmodigt in i matchen från 65 minuten och framåt. Virgil van Dijk har ett smalbensskott vid ett trängt läge som sånär går in. Dumfries nickar över också efter hörna. Bukayo Saka gör mål i 79 på inlägg från Kyle Walker, tyvärr står Walker offside och målet blir bortdömt. I minut 90 får Kanes avbytare Ollie Watkins i kamp med en holländska försvar iväg ett skott från målområdeslinjen och det letar sig in otagbart i Bart Verbruggens bortre stolprot. Godnatt Holland och England till final.

Spanien och England till final i Berlin. Dani Olmo och Harry Kane på 3 mål vardera har chans att göra fler mål och vinna skytteligan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...