lördag 6 juli 2024

UEFA Euro 2024 Kvartsfinaler

 

   Bara åtta lag kvar i kvartsfinal och det är inte vilka lag som helst som ska försöka kvalificera sig vidare i EM. Det är bara förväntade lag i kvartsfinalerna möjligen med undantag för regerande mästarna Italien som åkte på däng mot Schweiz och missade en plats. Men på det stora hela har det varit fritt från favoritfall i ett händelserikt europamästerskap. Det var mer överraskande lag förra gången i kvartsfinal. Några lag placerade sig sämre i gruppspelet än förväntat, vilket gjort att det så kallade slutspelsträdet blivit "snett". På ena sidan kryllar det av favoriter medan den andra sidan består av betydligt mer beskedligare nationer. England och Holland har en till synes enklare väg mot semi än vad Portugal, Spanien Tyskland och Frankrike har att vandra. Bara två av dessa går vidare till semi i bästa fall. Bloggen hade spanjorer och tyskar som finallag men de får mötas redan i kvarten då det är deras sida av slutspelsträdet som är ruggigt starkt. Så i kvartsfinalerna blir det favoritfall per automatik. Återstår att se bara vem som har de starkaste nerverna och den bästa dagen. Bloggen önskar att vi slipper straffsparkar som avgörande moment i matcherna.
   Det är också ungdomlig iver mot rutin i kvartsfinalerna. Tysklands Toni Kroos 34, kan göra sin sista match på elitnivå men håller alltjämt en otroligt hög nivå. Ja, han skulle kunna spela ytterligare några säsonger, men vill sluta på topp. Portugals "gubbar" Ronaldo 39 och Pepe 41har inte imponerat så här långt i mästerskapet. Ingen av de två har aviserat att de ska lägga skorna på hyllan. Ronaldo är nollad i målprotokollet sånär som på en straff i straffläggningen mot Slovenien. Medan Pepe spelat stabilt i försvaret om man undantar en stor blunder mot Slovenien i åttondelen som var nära att kosta Portugal kvartsfinalplatsen. Kanske dags för båda att fundera på pensionering, men det har bloggen hävdat förr och det är VM om två år som spelas i Kanada, Mexico och USA och då står de väl där igen i Portugals laguppställning. Bloggen tippar att både Tyskland ovh Portugal åker ut i kvartsfinalen.
   Franske N'golo Kanté 33 år gammal har redan pensionerat sig och lirar i Saudiarabien men övertalades att göra comeback i landslaget. Vilket är tur för Les Bleus, den lille mittfältsstrategen, håller ihop det franska laget defensivt när många andra rusar framåt i det offensiva Frankrike.
Ungdomar i kvartsfinalen finns det gott om och det sprudlar av iver, fantasi och framåtvilja, Williams Jr 21 och Yamal 16 spelar på varsin kant i Spanien och kan bli det som avgör för spanjorerna. Musiala 19 är playmaker i Die Mannschaft. Men frågan är om det räcker till semi, tror inte det. Jude Bellingham 21 är den engelske eleganten som ska bli tungan på vågen hos engelsmännen och det kan nog räcka mot alplandets fotbollskrigare. I Holland finns Xavi 19 som har god hjälp i laget av andra som nästintill återuppväckt den holländska totalfotbollen. Spännande att se hur långt de kan gå i mästerskapet. Nu kör vi!


Spanien - Tyskland  2-1 efter förlängning 1  -  1 full tid ( 0 - 0 )

Hårda tag i början av matchen med Toni Kroos i huvudrollen. Han hade kunnat fått både en och två ostskivor redan innan det gått tio minuter, detta efter han kapat Rodri flera gånger om. Spanien tvingas till att byta ut Rodri som inte kan fortsätta matchen med en befarad knäskada. Matchen drivs på av Spanien i ett rasande tempo. Spanjorerna Nico Williams skojar friskt i vanlig ordning med de backar som kommer i hans väg. Tyskarna kommer upp i enstaka anfall från högerkanten som avlutas med ett inlägg som kommer nära mål som målvakten kan ta hand om. 6 minuter in i andra halvlek får Lamin Jamal bollen på högerkanten behandlar och levererar in till Dani Olmo som möter med en enkel höger bredsida längs marken från straffområdeslinjen. Ledning för Spanien. Med en kvart kvar hamnar bollen i den spanska stolpen efter uppoffrande spel från Füllkrug och tyskarna börjar vädra en kvittering. Med tio minuter kvar missar spanske målvakten Simon en utspark och en fristående tysk får chansen att lobba in bollen i övergivet mål men bollen går tätt över. I minut 88 kvitterar Wirtz efter ett högt inlägg som nickas ner och han skjuter in bollen från nära håll via stolpen. Trötta spelare och hårda tag i förlängningen och Spanien komme tillbaka i första kvarten och utmanar. Tyskarna håller emot när Musiala vaknar till och får utrymme för sitt spel. På Dani Olmmos inlägg i 119:e minuten nickar Mikel Merino in det avgörande målet otagbart för Neuer i tyska målet. På övertid tokpressar tyskarna och skapar flera skottlägen och en nick. När Carvajal tar livtag på Musiala och blir utvisad ger det en absolut sista chans för tyskarna. Kroos slår den i famnen på Simon i spanska målet. Det blev den sista sparken för Kroos i karriären och Spanien till semifinal.


Portugal - Frankrike  4-5 efter straffar 0 -  0 full tid ( 0 - 0 )

Lagen byter bollinnehav, men är försiktiga båda bakåt och framåt i matchinledningen. Försiktighet sätts främst, som två igelkottar som möts och känner på varandra. Få eller inga heta chanser i ett ställningskrig i lågt tempo under första halvlek.  Ett litet övertag för Frankrike men inget stor skillnad i spelet. I 60:e skapar Portugal en dubbelchans och matchen får lite fart. Ytterligare en portugisisk chans dyker upp och då ser man Ronaldo för första gången i matchen. Annars spelar Portugal med tio man. Franskt friläge genom Koulo Muani men en back hinner emellan och styr till resultatlös hörna. Dembele kommer in i matchen för Frankrike och skapar massor med sin fart, teknik och skottvillighet. Andra halvlek mer chanser och med ett högre tempo. i första förlängningskvarten låter fransmännen portugiserna äga bollen. Matchen till stora delar ett sömnpiller så här långt och andra förlängningskvarten blir inte roligare. Straffar! Fransmännen slår in alla straffar på ett säkert sätt. Spelmässigt den svagaste kvarten. En kvart att kvarta till helt enkelt. Frankrike till semifinal



England - Schweiz  5 - 4 efter straffläggning  1 - 1 full tid ( 0 - 0 )

Engelske Saka
Schweiziske Xhaka
   Grekiska kommentatorer idag så det gäller för bloggen att följa spelet noga. Hur studion resonerar vet ingen, det är bokstavligen rena rama grekiskan! Finns det en grekisk motsvarighet till Nannskog tro? Ännu en variant på uttalet av spelarna så man får spetsa öronen. Lagen känner på varandra de första tjugo. I slutminuten av första halvlek rinner Saka igenom det schweiziska vänsterförsvaret men Xhaka får fram en tå till en hörna. Andra halvlek får England upp farten och Bellingham börjar visa upp sig men även Embolo visar offensiva takter då han i 75:e petar in bollen från nära håll för Schweiz. Nu är goda råd dyra för engelsmännen. I minut 80 får engelske Saka en boll på högerkanten som många gånger förr. Den här gången drar han sig inåt planen och får utrymme från straffområdeshörnet med sin vänster. Otagbart för Sommer i det schweiziska målet när bollen går in via bortre stolproten. Lagen spelar av ordinarie tid och förlängning där Schweiz är närmast ett ledningsmål då laget gör en sista kraftansträngning siesta fem på tilläggstid. Men det blir strafflägging som engelsmännen vinner för en gångs skull. England till semi


Holland - Turkiet  2 - 1 ( 0 - 1 )

   Gakpo får första heta chansen i matchen för Holland men högt över.  Säkerhetsspel från båda lagen. I minut 35 kommer ett inlägg som ett efterspel på en hörna och Turkiet tar ledningen genom Akaydin. I andra ökar Holland trycket men turkarna sticker upp i bland annat när Ardi Güler slår en frispark i stolpen. Holland försöker och försöker och på en hörna i 69:e nickar De Vrij in kvitteringen. Orkar turkarna komma tillbaka eller fortsätter holländarna öka trycket genom Gapko och Deepay? Gapko sätter tvåan på ett genialisk pass från Dumfries. Holland visar sig väldigt starka och kan bli ett finallag Men, men turkarna har en jättechans i 80:e som uppoffrande holländare får till hörna. Turkarna sätter allt på ett kort sista tio. De får flera stora chanser som holländsk målvakten Verbruggens och hans försvarare avvärjer med tur och skicklighet. Holland till semi och glöm inte att de var trea i gruppspelet.


   Två av fyra kvartsfinaler gick till straffläggning. Bloggens tips på finallag verkar hålla genom kvartsfinalerna. I semi spelar Spanien -  Frankrike och England - Holland. I kvarten verkar det som holländarna lyft sig rejält sedan gruppspelet och seglar upp som en stark utmanare till den spanska armadan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...