lördag 3 juli 2021

UEFA Euro 2020 Kvartsfinaler

Precis som i VM i Ryssland blev åttondelarna en riktig kupongrensare. Frankrike, Tyskland, Portugal och Kroatien alla blev de offer i detta EM. Att Sverige snöpligt åkte ut på baklängesmål i 120:e minuten kanske inte förvånar fotbollseuropa lika myckat som den "gula väggen" här på hemmaplan. Tyvärr visade det sig att mittlåset inte riktigt höll kvartsfinalklass och vi får istället se framåt mot VM-kval och förhoppningsvis VM-slutspel i Qatar, ett slutspel som spelas 21 november till 18 december! Ska bli spännande att se Janne Andersson formera laget inför Qatarmästerskapet om vi kommer dit.

Nu börjar EM verkligen hetta till och även i den här omgången ser det ut som om någon favorit ytterligare ska kunna försvinna men även en och annan överraskning då hälften av lagen som spelar kvartsfinal kanske inte förväntades komma till kvarten. Precis som i Ryssland så är kvartsfinalerna en vattendelare då vissa lag spelat mycket med samma spelare och det täta matchandet tar ut sin rätt i kvartsfinalen. Tyvärr spelar bloggens två favoriter i kvarten mot varandra Belgien och Italien, bloggen hoppas att åtminstone segrarlaget av dessa två når final men osvuret är bäst då motståndet i semi kan heta Spanien. En annan het kandidat till slutsegern och ett lag som har många spelare att välja på och då inte behöver slita så hårt på spelarmaterialet. Laget med bredast trupp kommer att ta hem EM så är det.

En märklig detalj är att allsvenskan har återstart precis när kvartsfinalspelet pågår. Man kan undra om allsvenskans seriemakare hade räknat ut Sverige från kvartsfinal redan i våras. Känns lite märkligt.

Schweiz  - Spanien ( 0 - 1 )   1 - 1 vid full tid  och förlängning 2 -  4 efter straffar

På förhand en lite tråkig och opersonlig match, kanske har bloggen svårt att uppamma engagemang nu när Sverige snöpligt åkt ut. I åttonde minuten tar Spanien ledningen på ett distansskott som tar på en schweizisk back och ställer Sommer i målet chanslös. Efter gårdagens modernaspruta känner sig bloggen inte riktigt på topp även om det är Spanien som håller i taktpinnen. Schweiz skapar flera farliga hörnor sommar en potential att vara farliga. I andra känns det tyvärr lite avslaget och avgjort vi får se om schweizarna kan få till en forcering. Jo Shaqiri får en gratischans i 67:esom han sätter inom ramen längs marken. Den schweiziska forceringen fortsätter, men avbryts av ett rött kort 75:e  för Freuler efter en dubbelsula. Hur länge ska Schweiz stå emot i den ryska hettan? Åtminstone till full tid och sedan i första förlängningskvarten då Sommer räddar Schweiz med flera fantastiska räddningar samtidigt som schweizarna parkerar bussen som ett bolltrillande Spanien inte kan hitta nyckeln till. I andra förlängningskvarten kommer spanjorerna allt närmare ett ledningsmål. Men Spanien lyckas inte utan matchen går till straffar.

Belgien - Italien   ( 1 - 2 )  1 - 2

Nästa match på fredagskvällen har en annan karaktär. Fart och intensitet och mycket på sel. Mer än en semifinalplats mot Spanien. Gissar att segraren i EM kommer från den här halvan av slutspelsträdet.  I 12:e minuten får Italien ett mål bortdömt efter en listig frispark från Insigne. Men i 31:a minuten tar ändå Italien ledning efter en mindre bra försvarsinsats från Belgien. I 43:e gör Insigne ett klassmål då han efter en löpning på trettio meter knorrar i bollen i bortre burgaveln, Courtois chanslös. I 45.e minuten får Belgien straff som naturligtvis Lukaku sätter i nät. Vilken andra halvlek det blir. Det blir en intensiv andra halvlek i högt tempo med mycket fria ytor och spelet böljar fram och tillbaka den första kvarten. En i många stycken galen andra halvlek med fantastiska spelare som presterar på hög nivå. Heta målchanser, tuffa dueller och mycket på spel. Avslutning blir ett krig med närkamper och filmningar. EMs bästa match så här långt tveksamt om någon match kan bli bättre.

Tjeckien - Danmark   ( 0 - 2 )  1 - 2

Våra söderbröder tar ledning redan efter fem minuter genom Delaney på hörna men tjeckerna är inte modfällda för det utan anfaller med full fart i Bukus värme, typ ryssvärme. Kanske inte lika välspelad som matchen igår kväll mellan Belgien ovh Italien men kämpatakterna och frenesin. Danmark jobbar sig metodiskt fram till tvåan som de sätter i 42:a minuten upp i nätettaet från nära håll. Snyggt, kliniskt, effektivt och stabilt. Inte mycket tyder på att tjeckerna reser sig men som tidigare i detta EM är osvuret bäst. Som sagt osvuret är bäst för i 49:e slår Schick till från nära håll och reduceringen är ett faktum. Nerv i matchen som ger hörnor i mängd, dobbar i huvudet med efterföljande bandage som blöder genom, byten som höjer kvalitén på matchen och tjecker ge inte upp utan fightas ända in på mållinjen. Men danskarna vinner och bloggen gratulerar de nordiska bröderna till en plats i semifinalen.

Ukraina - England   ( 0 - 1 )  0 - 4

Lagen bjuds på 27  grader i Rom trots den sena timmen. Många i Sverige har England som andra handsfavoriter efter Sverige och det är en rest sedan Tipsextratiden. Harry Kane bryter sig igenom i 12:e efter pass från Raheem Sterling, fläker sig och får en tå på bollen som räcker för att England ska ta ledningen. Det har bara gått fem minuter sedan domaren satte igång halvleken. Ukraina fortsätter halvleken defensivt trots underläge och engelsmännen bara bollar runt. Sådär lagom spännande, dessutom Grankvist/Backe som refererar. Ukraina sticker upp sista fem och skapar några halvchanser. Hoppas de går på attack i andra. Men England ökar på ledningen redan efter 55 sekunder i andra genom Mcguire på nick efter frispark. Nu får Ukraina öka, men istället nickar Harry Kane in 3-0 från nära håll efter 50 minuter. Sista halvtimmen är avslagen och England samlar och sparar kraft inför semifinalen. Inte så konstigt. Men de verkar inte mätta på mål utan på hörna i den 63:e målar Hendersson och nu är England minst världsmästare, i alla fall i England.  Sista tio är nog Ems långtråkigaste, England vill inte anfalla och Ukraina kan inte anfalla.

Ronaldo och Schick på fem mål, Emil Forsberg, Lukaku och Benzema på fyra mål är en intressant ledarkvintett i skytteligan efter kvartsfinalerna. De spelar alla för lag som åkt ur EM-turneringen i kvart eller åttondel. Närmast i skytteligan av de spelare som är kvar i spel är Sterling och Kane i England på tre ihop med dansken Dolberg som också gjort tre mål.

För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...