torsdag 4 juli 2024

Konsertsommaren 2024 N:o 2 Eldkvarn 4/7

 

    Eldkvarn genomförde sina två avskedskonserter 2023 i hemstaden Norrköping. Plura frisknade till så pass i ryggen så i sommar är det en avskedsturné till allas förvåning och glädje. En turné som heter Det är aldrig för sent att lägga av, vilket Eldkvarn är ett levande bevis på. Bloggen känner mest Eldkvarn genom Pluras kockkonster i teve ihop med Mauro Scocco. Inget han kommer att visa på Stadsparkens scen förstås. Men en cool snubbe ihop med Mauro i både matprogram och reseprogram. Dessutom medverkade Plura i en säsong av tv4s musikprogram Så mycket bättre. Åldern börjar ta ut sin rätt och Plura och Eldkvarn har väl inte varit några renlevnadsmän under sin musikaliska karriär så kanske det är sista chansen att se dessa herrar live.

   Eldkvarns historia började i Norrköping 1971 av bröderna Plura och Carla ihop med Tony Thorén. Första skivan kom 1974 under gruppnamnet Piska mig hårt, ett typiskt punkgruppsnamn eller proggrockbandsnamn som inte stack ut speciellt då, men upplevs som underligt i dagens nyliberalism. Bandet bytte namn till Eldkvarn 1976, och de tre grundarna av bandet finns med än idag och den sättning bandet fick på 90-talet står sig relativt oförändrad än idag. Med tillägg av några söner bland annat Plura egen son Axel på ackgura.

Carla, Plura och Axel Foto:Åke
   Pluras första ord på scen från sin kontorsstol är: "Jag är inte full, jag har bara jävligt ont i ryggen." Plura, Carla och basisten Tony Thorén sitter/står längst fram på scen som sig bör. Totalt är det åtta man på scen inklusive saxofon/flöjt/synt och percussion/sång som trakteras av de yngsta i bandet på ett utmärkt sätt. Det är bra gung på scen och trots ett ihärdigt regnande under nästan hela konserten är stora delar av publiken med på noterna. De klappar, hoppar och sjunger med i texterna. Plura är folklig, inspirerad av Bruce Springsteen både musikaliskt och textmässigt speciellt i den sättning som står på scen den här kvällen. Plura tappar texten av och till och får då hjälp av lillebror Carla och Adrian. Båda två har dessutom egna sångnummer som de gör väldigt bra, speciellt Adrian som är son till trummisen Werner Modiggård.

   Låtkatalogen är naturligtvis stor och omfattande efter 50 års produktion och vi får höra det mesta av det bästa som: Mörkret knackar på min dörr, Fulla för kärlekens skull, Alice, Ta min hand, 3:ans spårvagn genom ljuva livet, I skydd av mörkret, Kungarna av Broadway, Jag har gjort det igen, Jag har det hjärtat, Pojkar, pojkar får avsluta konserten. Det blir extranummer på direkten för Plura kan inte gå av och på scenen så det blir tre låtar på direkten och konserten avslutas med härliga Kärlekens tunga.

Regn och Eldkvarn Foto:Åke
   Ljudet är ok men med irriterande rundgång under några av låtarna.  Texterna är beskrivande historier om kärlek, fylla och ungdomstiden i Norrköping. Bloggen tänker osvikligt på kopplingen till den amerikanske författaren Charles Bukowski som är samma andas barn. Dessutom finns en utseendemässig likhet mellan de två. I publiken är medelåldern hög så finns det stor igenkänning av texterna. Plura är och förblir folklig. Inget högmod från grabben från Norrköping.


Konserten får 8 Markaskogar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...