tisdag 18 juni 2024

UEFA Euro 2024 omgång 1

 

   Starten på detta mästerskap har varit lite skakig för bloggen. Den har inte hängt med i försnacket och missade flera av de första matcherna i omgång ett. Annat var det 2021 när Sverige deltog och intresset var på topp. Pandemin var precis över och det rådde fotbollsfeber i Sverige. 24 deltagande lag är i mesta laget och att tre matcher avverkas per dag är i mastigaste laget när livet på hemmaplan måste gå vidare. Bloggen har dessutom rysligt svårt att hålla sig vaken hela klockan nio-matchen. Fotboll är inte hela livet trots allt. Pepe 41år och Ronaldo 39 år är med som vanligt och verkar i det närmaste outslitliga. Ronaldo gör nu sitt 6:e EM-slutspel och bloggen ser inte varför det skulle kunna bli ett sjunde även om hans löpmeter blir färre för varje mästerskap.  Första omgången snackis är naturligtvis att Mbappe bryter näsan när han nickar en en österrikare på axeln. Ska han spela mer i detta mästerskap, ja vi får följa alla diskussioner hos tänkare och tyckare.
   England och Belgien är som vanligt med i förhandssnacket som favoriter men kommer att få svårt att räcka hela vägen. Så "football is not coming home" den här gången heller.  Belgien är första omgångens stora favoritfall. Lukako gör två mål i matchen som överprövas av VAR och Slovakien tar en trepoängare. Det är för övrigt många deltagande länder på bokstaven S, Serbien, Spanien, Slovakien, Slovenien, Skottland och Schweiz om nu det kan stå för något. Enda S-landet som saknas är ju Sverige! Georgien är mästerskapets enda debutanter och Ukraina landet som får mest sympatier, så klart. Norden representeras av Danmark som åkte på en sen kvittering mot Slovenien. Annars är det kul att se Christian Eriksen på plan igen i ett mästerskap efter förra EMs otäcka skada på hjärtat. Svenske Glenn Nybergs domarteam gjorde en prickfri insats när de dömde matchen Rumänien Ukraina i första omgången.

   Det är publiksuccé på de tyska läktarna och det kokar av fans i varenda tysk värdstad när grundomgångarna spelas och det är fotboll dag och natt. Det är possessionfotboll som dominerar och det är gåfotboll oftast och fotbollen liknar alltmer handboll för varje mästerskap som spelas. Det som också känns igen från tidigare är studioexperterna som är samma som förut och men SVT överglänser sina kollegor på TV4 i kunnighet och proffsighet. Bäst av alla experter är i vanlig ordning Glenn Strömberg.

   De fyra lag som imponerat mest är Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike. Bloggen gissar att slutsegraren finns någonstans här med en extra fördel för värdlandet Tyskland. Fortsättning följer 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...