tisdag 15 juni 2021

UEFA Euro 2020 Omgång 1

UEFA.com
   Ett år efter utsatt tid, utifrån det att Corona hållit idrottsvärlden i ett förlamande grepp, genomförs nu fotbolls-EM. Bloggen kan fundera över upplägget där matcherna är spridda över arenor i hela Europa och en del lag får spendera mer tid på flygplan än på fotbollsplan. Något miljötänk genomsyrar inte planeringen av mästerskapen med andra ord. Bloggen hörde att om England skulle gå till final i turneringen så får de spela 6 matcher av sju på Wembley. Man kan reflektera över den sportsliga rättvisan i ett sådant upplägg. Bloggen har inte recenserat något tidigare EM slutspel men väl ett VM-slutspel så bloggens läsare får hålla till godo med en återblick från första omgången av turneringen i Ryssland 2018

   Utmärkande för första omgången är att det skett generationsskifte i de flesta av lagen sen VM-2018. Även om Ronaldo och Pepe i Portugal och Hümmels och Müller i Tyskland kämpar på. Sverige är ett av få lag som inte ändrat så mycket truppen sedan Rysslandsturneringen. England, Portugal, Italien, Belgien och Holland visar upp en frisk och frejdig offensivlusta samt ivrigt högt presspel. I första omgången är det få eller inga favoritfall även om Tyskland åkte på däng av Frankrike i en tidig gruppfinal i grupp F. En grupp som verkar bli ett getingbo med Ungern och Portugal som övriga lag. 

   Än så länge gör sig corona inget större väsen av sig på planen även om Sverige och Spanien båda har sjuka gubbar i karantän. Domagoj Vida i det kroatiska försvaret har inte gjort något åt sin hästsvansprydda halvsnaggade hockeyfrilla som inte skapat någon efterföljare sen VM vilket är tur. I Köpenhamns Parken utspelade sig skrämmande bilder när hemmalagets Christian Eriksen drabbades av hjärtstopp mitt under matchen. Men uppoffrande lagkamrater ställde chockade upp som mur runt Eriksen och gav sjukvårdspersonalen möjlighet att jobba i lugn och ro för att hjälpa Interspelaren tillbaka till livet. 

Robin Olsen bäst i matchen   svt.se
   Sverige ställdes mot hemmalaget Spanien i kokheta Sevilla. Startuppställningen innehöll inga
överraskningar även om vänsterbackspositionen var den plats som blev Augustinssons i sista minuten. Bollskickliga spanjorer låter inte svenskarna låna bollen på hela matchen och Sveriges enda motmedel är att parkera bussen. Roligare fighter har bloggen sett. Robin Olsen bäste svensk i första halvlek där Alexander Isak oroade i 40:e minuten det spanska försvaret och tvingade en spansk försvarare att rensa bort bollen via egen stolpe. Bollinnehavet larvigt överlägset för Spanien i första, över 80% och andra halvlek tar vid där den första slutade. Stort bollinnehav av Spanien men Isak får nån chans även i andra och han var lika glödhet som Sevillanatten. En kämpainsats av Sverige, men sämst spel hittills i EM. Helt utspelade av ett ineffektivt Spanien. Victor Nilsson-Lindelöf bäste svensk i andra. EMs första mållösa match, men en poäng till Sverige är ju positivt tyckte Janne Andersson. Tyvärr är vi nu i hela Europas ögon tråklag nummer ett.
Ronaldo i Portugal, Lukako i Belgien och Schick i Tjeckien har alla gjort två mål i första omgången. Finland och Österrike tog sina första segrar i ett EM-slutspel någonsin och Nord-Makedonien gjorde sitt första EM-mål någonsin.
    Första omgången har annars bjudit på offensiv och teknisk fotboll. Bara en utvisning och en mindre mängd gula kort. Positiv och anfallsinriktad fotboll med Sverige som det stora undantaget. Den största överraskningen är annars Gli Azzurri som presterade en sprudlande och fantasirik fotboll i första omgången. Tvärtemot vad vi är vana vid från italienarna som brukar bjuda på gåfotboll och tråkfotboll i första omgångarna av mästerskap. Andra omgången av EM tar sin början utan vilodag på onsdag.

   För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...