lördag 19 juni 2021

UEFA Euro 2020 Omgång 2

sportmob.com

    Statistik börjar få en allt större roll inom elitfotbollen. Målskyttar, passningsläggare, skott på mål, löpta meter per spelare, frisparkar, straffsparkar och nu kommer också statistik på var lagen anfaller. På höger eller vänsterkanten eller rent av centralt i banan. 
 Det finns många som sitter och följer matcherna ur ett statistiskt och matematiskt perspektiv. Sverige hade koll på Spanien. Janne visste att anfalla var ingen idé så därför valde man att parkera bussen ner i Sevilla. Till och med Jonas Eriksson SVTs expertkommentator avslöjade att även domarna utnyttjar statistik för att att förutse var bollen ska dimpa ner kunna koncentrera sig på ett speciellt område speciellt på hörnor och frisparkar. En utveckling som kommit sedan senaste stora mästerskapet.

   Italien imponerar och blir första lag som säkrar en plats i åttondelsfinalerna. Vi får se hur de håller i längden då motståndet hittills varit svagt i gruppen men bloggen är väldigt imponerad och mest av allt av den lille teknikern och dribblern Insigne som haft lekstuga i två matcher. Förbundskapten Mancini verkar ha något på gång i detta mästerskap. Även Belgien vidare efter två omgångar tillsammans med Nederländerna som kanske imponerat mest av alla så här långt i mästerskapet med sin totalfotboll av klassiskt holländskt tvättäkta märke. I Nederländerna är det Wijnaldum som styr och ställer på bästa Cruyffmanér.

   Turkiet är utan poäng efter två omgångar och ligger skrynkligt till men chansen till avancemang finns fortfarande då de fyra bästa treorna också går vidare. Danmark har också noll poäng men även där finns det hopp om avancemang. Nord-Makedonien är tredje lag utan poäng och ska möta Nederländerna i sista omgången. Inget vidare läge för avancemang. Utgången i alla grupper är oviss inför sista omgången vilket är ett bra betyg till de som lottat och seedat fram grupperna. Men det är klart, bara åtta lag av tjugofyra ska bort efter gruppspelet så chanserna att gå vidare till åttondelsfinalerna är statistiskt stora.

   Schick i Tjeckien och Ronaldo Portugal har gjort tre mål, Immobile och Locatelli Italien, Yarmolenko och Yaremchuck Ukraina och Dumfries Nederländerna har alla gjort 2 baljor.

Emil sätter en straff, bombsäkert!  Foto: GP

   Sverige ställer upp med exakt samma lag som i första omgången i sin match mot Slovakien i andra omgången. Olsen, Lustig, Nilsson-Lindelöf,
Danielsson, Augustinsson, Larsson, Ekdahl, Olsson, Forsberg, Isak och Berg. En uppställning som ska gå från "parkerabussendefensiv" till "gåförtrepoängoffensiv" med bara några dagars mellanrum och dessutom med endast en träning i benen. Slovakien mönstrar ärkeängeln Hamsik i de främsta linjerna. Det verkar som om svenskarna klarat omställningen bra och går framåt i den ryska värmen. Men Hamsik är motor och kreativ general i Slovakien som aldrig är ofarligt. Sverige har mycket boll i första halvlek men kommer inte till några farliga avslut. De gånger Slovakien sticker upp blir det nästa alltid farligt. Sverige börjar den mållösa och chansfattiga första halvleken bäst men Slovakien har de sista 20 minutrarna. I andra startar Sverige lika piggt som i första men skillnaden är att nu i andra skapar laget farliga chanser på fasta men även i spelet. Sverige får en straff i 75:e som Emil Forsberg sätter säkert i nät, 1-0 till Sverige. Samtidigt byter Slovakien oförklarligt ut de två största offensiva hoten. Alexander Isak är ett stort orosmoln för slovakerna men lyckas inte sätta bollen i nät trots flera fina chanser. Sista ordinarie fem plus fem övertid tokpressar slovakerna men Sverige reder ut kalabaliken och vänder hem till Svedala med tre poäng. Emil Forsberg och Alexander Isak toppar i ett jämnt lag som spelade uppoffrande med ett stabilt försvarsspel. Fyra poäng efter två omgångar och framtiden ser ljus ut för Sverige i turneringen. Nu börjar räknandet och spekulerandet om hur vägen ser ut fram till en åttondel för alla lagen. En julafton för alla fotbollsjournalister.

   Österrikaren Arnautovic är avstängd i andra omgången då han i första rundan hånat en motståndare efter det att han gjort mål. Spelet hårdnar i andra omgången, speciellt i derbyt mellan England och Skottland, men det är fortfarande offensiv fotboll som vi bjuds på i tevesofforna. Alla mål VAR-kontrolleras och flera mål döms bort i den andra omgången efter en videogranskning. I Ungern fortsätter Puskas arena vara fylld till bristningsgränsen av åskådare och lapp på luckan var det även i Parken i Köpenhamn. Mycket märkligt i dessa pandemiska tider.

   Efter två omgångar har alla lag i turneringen en teoretisk chans att gå vidare till åttondelen. I grupp E leder Sverige överraskande fyra poäng men är likafullt inte helt säkra på avancemang. Tyskland gjorde vad man skulle i andra omgången mot Portugal och tvålade överraskande dit portugiserna med 4-2 och på så sätt räddade sig laget kvar i turneringen och undvek en upprepning av världsmästerskapet 2018 och fiaskot i Ryssland där laget åkte ut i gruppspelet. Men sista omgången ska spelas innan vi kan göra bokslut. Spanien och Polen kämpar med näbbar och klor i sista matchen i andra omgången. Spanien vill ta ledningen i gruppen och Polen vill få häng på tredjeplatsen och få till ett avgörande mot Sverige i tredje omgången. Matchen slutar med  ett oavgjort resultat och Sverige får möta ett supertaggat polskt lag i tredje omgången. Spänningen hålls vid liv även och mycket står på spel i tredje omgången. Fortsättning följer.

    För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...