onsdag 23 juni 2021

UEFA Euro 2020 Omgång 3


    Inför tredje omgången tätnar spänningen och Sverige leder sin grupp men det gäller att vara på tå för alla lag kan vinna eller förlora och försvinna. Så är läget i alla grupper. Tidigare omgångar har bjudit på många missade straffar och höga temperaturer i luften och på planen. Tredje omgången höjer tempen ytterligare när prestige och miljontals kronor står på spel för lagen. Omgång tre är också "kanalbytesomgången" för oss tittare. Gruppernas två avslutande matcher går samtidigt så att lagen inte ska spela på varandras resultat. Det innebär att man som tevetittare måste byta kanal om man på förhand valt att titta på en fight som är avgjord eller ointressant. Många kanalbyten blir det. Så var det även i tredje omgången i Ryssland 2018.  I den här omgången vilar några förbundskaptener spelare när det är möjligt i det tuffa spelprogrammet, speciellt om trupperna är breda. Men att bli gruppsegrare ger enklare motstånd i åttondelen, om det nu finns några enkla motståndare i åttondelsfinal i EM?

Bild: TV.nu
    I grupp A defilerar Italien hem gruppsegern och Wales kniper andraplatsen framför Schweiz trots 0-1 förlust med gruppsegrarna. Jumbo i gruppen på noll poäng blir Turkiet. Anmärkningsvärt är att Italien startar tredje matchen mot Wales med 8 nya spelare i förhållande till de tidigare två matcherna. Under matchen byts ytterligare nya spelare in som inte gjort match i EM. Italien håller nollan i alla tre matcherna. En imponerande bredd och hunger finns i Italien men har inte gruppens lag varit för svagt som motstånd för Italien och bloggen glömmer heller inte bort att Italien har spelat alla matcher på Olympiastadion i Rom.

    I grupp B är Belgien klara för åttondel men övriga har chansen även om Danmark på hemmaplan har tuffa förutsättningar för att gå vidare. Ett fullsatt Parken som en maffig ljudkuliss kan ge det nödvändiga stödet till det danska laget för en fortsättning i turneringen. Danmark spelar som i trans och lyckas både få ett och två noll på ett stukat ryskt lag. Ryssland rasar från andra till fjärde plats i gruppen i och med förlusten samtidigt som Danmark lyckas snygga till målskillnaden som trea i gruppen. Det gör man på en misslyckad bakåtpassning från ryssarna. Men ryssarna reducerar och spänningen är elektrisk ända in i slutminuten, samtidigt får Belgien ett ledningsmål bortdömt efter VAR-kontroll och Finland är fortfarande tvåa i gruppen. Men Belgarna tar återigen ledningen och nu är målet godkänt. Nu är Danmark plötsligt grupptvåa från att innan matchen varit sist i gruppen. Samtidigt faller Finland till tredjeplatsen och Ryssarna jumbo i gruppen. Sen kontrar Danmark in 4:e baljan och den ryska björnen står där med svansen mellan benen och får vända hem till Moskva som fyra i gruppen och slicka såren. Finland får svårt att gå vidare som en av fyra treor då målskillnaden är för svag. Positivt är att Sverige blir klara för åttondel i kavaj denna EM-kväll. Bara det inte gör att motivationen saknas i sista gruppmatchen. Än en gång visar det sig i detta mästerskap att hemmaplan är en fördel för i det här fallet bär publiken fram Danmark till en andraplats i grupp B.

    I grupp C spelar redan klara Nederländerna mot Nord-Makedonien och de spar inte på krutet och spelar med i princip samma lag från start. Spelar ut och spelar bort Nord-Makedonierna från EM. Matchen mellan Österrike och Ukraina är spännande och gäller direktplats eller en mer osäker plats som gruppens trea. Det blir Österrike som tar andra platsen med Ukraina får vänta några dagar på besked om de blivit en av de fyra bästa treorna. I tredje omgång fortsätter Nederländerna att imponera, även de har spelat alla matcher på hemmaplan i Amsterdam och motståndet har varit lite si och så.

   I grupp D är det gruppfinal mellan England och Tjeckien, båda fyrpoängare och klara för åttondel. Samtidigt går den andra matchen mellan Kroatien och Skottland. Kroatien, vice världsmästarna, har inte haft någon bra turneringar när spelgeniet Modric vacklat i form och prestation. England spelar säkert och stabilt hem gruppsegern och vinsten i tredje omgången mot tjeckerna. England år igenom gruppen utan att släppa in något mål bakåt. Kroatien och Skottland är nära att spela bort varandra från åttondelsfinal men Kroatien drar till slut längsta strået med minsta möjliga marginal gentemot skottarna. Kroaterna lyckas också ta andra platsen från tjeckerna som förlorar på färre gjorda mål. England fortsätter spela på Wembley i åttondelen.

Kulusevski Foto: svt.se
    I grupp E avgörs lagens öden med sändningar på kanal fyra. Det innebär att om man inte har ett Cmore-abbonemang så går man miste om en av matcherna. Spanien och Slovakien får man följa via resultatet på nätet. Bloggen blir så där medelålders gnällig gubbe av detta faktum. Det är tur att Sverigematchen mot Polen går på markbundna fyran. Sverige får en smakstart då Emil Forsberg drar in 1-0 efter 1.23 och bloggen
hinner knappt sätta sig i tevesoffan innan nätet rasslar bakom den polske keepern. I sextonde minuten får Polen dubbla ribbträffar på en hörna plus dubbla jättechanser till att raka in returen. Att det inte blir mål där kan nog Sverige tacka samtliga asagudar för. Resten av halvleken är det mest spel på mitten av planen utan vassa chanser för något av lagen men med lite fördel Polen som skapar tiotalet resultatlösa hörnor. I slutet av första testar Polen Robin Olsen några gånger men Olsen är fortsatt omutlig. Andra halvlek börjar med en polsk kanonad mot Robin Olsen och kvitteringen hänger i luften. Kulusevski byts in 55:e och hela laget får en enorm energi som ger flera heta svenska chanser. Kulusevski drar upp en kontring och ger bollen till Emil Forsberg som dunkar in tvåan i 58:e. I 60:e skruvar Lewandowski in reduceringen med en snygg knorr i bortre hörnet och två meter Olsen är chanslös. Nervöst igen, när Polen pressar och Sverige inte lyckas få fast bollen längst fram för att ge försvaret vila. I 83:eblir Lewandowski helt fri framför Olsen och den polske skyttekungen gör inget misstag. Oavgjort och förstaplatsen glider Sverige ur händerna. Men i tredje övertidsminuten håller, håller Kulusevski i bollen strax utanför straffområdet för att sedan servera Viktor Claesson som enkelt bredsidar bollen i nät och Sverige är etta i gruppen igen. Medan Spanien, trots en sumpad straff, får till en betryggande seger mot Slovakien och blir tvåa i gruppen. I andra halvlek ger Slovakien mer eller mindre upp och siffrorna rinner iväg till 5-0. Slovakien är då chanslösa att bli en av fyra bästa treor. Fantastisk prestation av Sverige att vinna gruppen och en eloge till laget, truppen och ledarstaben. På plan glänste Robin Olsen, Emil Forsberg och Dejan Kulusevski, på bänken glänste Janne Andersson.

I grupp F, dödens grupp, blir avslutningen knallhård och alla lag riskerar en jumboplats utom Frankrike som är garanterade en åttondel men kan ändå bli trea om resultaten inte går deras väg. I halvtid har tyskarna gruppens jumboplats i ett regnigt München och Frankrike leder gruppen. Ungern kämpar som galärslavar för att hålla tredjeplatsen men behöver fler mål framåt för att säkra en åttondel. I andra halvlek fortsätter det att svänga mellan lagen och deras placeringar. Tio minuter in i andra är plötsligt Portugal fyra och ute ur EM. Då får Portugal och Ronaldo dagens andra straff. Ronaldo sätter kvitteringen och Portugal är tillbaka i åttondelarna på Tysklands bekostnad. Slutligen går Frankrike och Tyskland vidare och Portugal i åttondel som grupptrea efter en rysaravslutning i gruppen och en sen kvittering från tyskarna mot de vilt kämpande ungrarna.

Tredje omgången ger spänning och radikala placeringsförändringar i grupperna men också stort utrymme för hån och ironiserande, framförallt på twitter. Där skriver någon att om Spanien slår Slovakien och Skottland spöar Kroatien och midnattssolen står som högst den 22:a kommer Norge att gå till åttondel.  Detta som en reaktion på att det inför tredje omgången är mer räknande än fotboll i försnacket. Bojan Djordjic menar att mästerskapet har lite saft och bulle verksamhet över sig eftersom väldigt få lag slås ut i gruppspelet. Många kräver en återgång till sexton lag i slutspelet istället för det nya som är 24 lag. Ironins mästare på sporttwitter, Johanna "Godissugen" Frändén, som håller koll på alla medelålders sporttwittrande gubbar går i spetsen för ironiserandet. Bloggen å sin sida tycker att 24-lag skapar spänning och engagemang där istället kritikens fokus borde ligga på hemmaplansfördel som många lag fått i detta EM och som i några fall varit avgörande.

Ronaldo 5 mål och Lukaku, Wijnaldum, Forsberg, Lewandowski och Schick alla tremålskyttar efter tre omgångar

 För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...