tisdag 29 juni 2021

UEFA Euro 2020 åttondelar

Skillnaden mellan de båda kanalernas sändningar diskuteras ständigt i tidningsmedia men också på
badplatser såväl som på arbetsplatser. Manspreader Nannskog i SVT har fått sällskap av "Örebrotjejen" Therese Strömberg som levererar korrekta kommentarer. Jonas Eriksson är fd domare som kanske kan anses som lite stel men han har flera rävar bakom öronen än dobbar på domarskorna. Altmeister Pops styr sändningen med van och rutinerad hand och så toppar kanalen med snusmumriken Glenn Strömberg som go gubbe ute på fältet. Fyran försöker ta uppkonkurrensen men ligger efter. Lasse Grankvist passar tyvärr bättre i radio och stele Kim Källström försöker skoja till det men är ingen go gubbe. Ekenskisen Hasse Backe släpper aldrig riktigt loss nu när karriären går mot sitt slut. Lotta Schelin försöker, men orutinen lyser igenom och Hanna Marklund, som är en av bloggens favoriter, får mycket kritik för sina dialektala kommentarer av medelålders män men är ändå klok som en bok. Jimmy Durmaz rycker in i vissa sändningar men uppvisar också orutin framför kamerorna. Lundh är förvisad ut på Avenyn men bloggen saknar hans bältespännen från VM i Ryssland eftersom han nästan enbart syns på Cmore. När tiden är knapp och utbudet av fotboll är enormt ställer bloggen höga krav och nätet och instagram är bra komplement och alternativ till tevesändningarnas analyserande.

Bloggen minns alla spännande åttondelar från senaste mästerskapet i Ryssland och ser fram emot en minst lika stor fotbollshögtid från nuvarande EM men den här gången tyder inget på samma favoritfall som i VM-åttondelarna.

Wales - Danmark ( 0 - 1 )  0 - 4
Först ut är våra grannar i söder som haft en formidabel bergochdalbanefärd fram till sin åttondel med allt som hänt hemma på Parken. De är nu för första gången ute och reser och möter ett supertaggat Wales som nådde semifinal senast EM spelades. Danmark tar ledningen i första halvlekens 27:e minut när Kasper Dolberg snyggt knorrar in bollen förbi både egna spelare, försvarare och målvakten i Wales. Första halvlek är chansfattig men spelet intensivt och inlevelsen bland de tillresta danska fansen är total. I 48:e minuten snappar Solberg upp en urusel rensning från Wales försvar som han utan att tveka sätter distinkt i nät. Solberg som kom in sent i laget inför matchen som ersättare för en skadad Poulsen. Det gäller att ta vara på chansen när man får den! Danmark sjunker allt djupare i planen allt eftersom i andra halvlek. naturligt då Wales måste göra mål för att vinna eller få fram en förlängningen. Bale och kompani försöker men ser ut att vara tunga och uddlösa. Istället kontrar Danmarks Maehle in trean med hjälp av intensitet, lagkänsla och otrolig effektivitet framför mål i slutminuterna. Ja det var inte slut där, Martin Braithwaite får äran att slå in den fjärde bollen i nät och Wales får åka hem medan Danmark seglar upp som en kandidat på en semifinalplats.

Italien - Österrike ( 0 - 0 ) 0 - 0  vid full tid,  2 - 1 efter förlängning
Återigen ställer Italien upp med bästa elvan efter att vilat åtta spelare i sista gruppspelsmatchen. Italien är också ett lag som spelat på hemmaplan har nu fått åka till England. Österrike överraskande pigga inledningsvis och satsar framåt med Arnautivic och Alaba som ledarfigurer på planen men Italien tar över matchen med en halvtimme spelad. Italiens gruppspelsoffensiv är som bortblåst i inledningen av halvleken och nu känner man igen det defensiva och bolltrillande Italien från tidigare mästerskap. Som avslutning av halvleken visar Italien upp sin offensiv igen och det är härligt att se. Österrike får jaga boll och agera åskådare. Österrike startar andra halvlek optimistiskt och får till några heta chanseroch spelet böljar och Italien vaskar fram chanser. I 65:e minuten samarbetar Alaba och Arnautovic som nickar sig igenom målområdet och Österrike tar ledningen, men VAR dömer bort för offside. Italien tar tillbaka initiativet sista kvarten men inget mål vid full tid för något av lagen. Första förlängningen är ett faktum där Chiesa dundrar in ledningen för Italien i femte förlängningsminuten. I 15:e förlängningsminuten ökar Italien till 2-0 och bildar en tv-puckhög vid hörnflaggan. Underst målskytten Matteo Pessinasom hoppade in i andra halvlek. Båda målskytterna var inhoppare. Österrike reducerar på hörna genom Kalajdzic med 6 minuter kvar och det är nerv i matchen ända fram till slutsignalen som visslar Italien till kvartsfinal. Men Österrike satte färg på tillställningen.

Nederländerna - Tjeckien  ( 0 - 0 ) 0 - 2
De oranje sätter högsta fart från första minuten men tjeckerna står pall för tvärdraget första kvarten. Chanserna avlöser varandra när holländarna kommer på kanterna, centralt och i luften. Men inga nederländska mål och istället sticker tjeckerna upp med några avslut på mål. I 37:e har tjeckerna bästa chansen så långt i matchen men minuten senare har Nederländerna en minst lika farlig genom höger wingback Dumfries. Första halvlek på poäng till Nederländerna men Tjeckien har gjort det bra och skapat  några chanser att göra mål. I andra halvlek får matchen liv i 55:e minuten då  Nederländske försvararen de Ligt blir utvisad efter en hands som sista man i försvaret när tjeckerna är på väg igenom mot en målchans. I 68:e minuten avslutar tjeckerna en intensiv press med att nicka in 0-1 på en frispark på nickpass i målområdet. Nu gäller det för holländarna att plocka av sig träskorna och sätta fart framåt med tio man men i sin iver att kvittera kommer tjecken Schick i läge och gör sitt fjärde mål i EM. Nederländerna har haft en lätt väg till åttondel som nu straffar sig när motståndet blir lite hårdare ven om de var skyhöga favoriter mot tjeckerna innan matchen. Bloggen gissar att tjeckiska mittbacken Kalas kommer att sköta firandet av tjeckernas avancemang till kvartsfinal som tvingar fram mästerskapets första favoritfall så här långt.

Belgien - Portugal  ( 1 - 0 )  1 - 0
En högkaratiga åttondel som skulle kunnat vara EM-final men är nu en åttondel utifrån Portugals mindre goda prestation i "Dödens grupp". Man ska komma ihåg att Portugal är regerade Europamästare från 2016 så det är något att bita i för Belgarna som har ett namnkunnigt lag å sin sida. Det bästa de första  tio minuter in i matchen är lagens tröjor. Belgien i sina förstaställ och Portugal i sitt reservställ. Mycket snygga tröjor på båda lagen. Det kommer att bli favoritfall även i den här matchen oavsett vem som vinner eller förlorar eftersom båda länderna är favorittippade till slutsegern. Belgien har haft lättast väg fram till åttondelen.  I första halvlek spelar lagen avvaktande men den sätter lite fart sista tio tack vare Lukaku i Belgien och Sanches i Portugal. Efter fint spel i 41:a minuten får lillebror Thorgan Hazard fullträff och med en svävande bollbana är målis i Portugal chanslös på 1-0 målet. När Portugal och Belgien vandrar in på planen till andra halvlek spelas "Highway to Hell" som då blir verklighet för laget som förlorar den här åttondelen. I 46 minuten måste De Bryune byta på grund av skada han som är Belgiens tänkande August och spelfördelare. Halvleken börjar med hårdare närkamper och tuffare tag. Tempot har höjts och varningar och tillsägelser blir fler. Pepe skämmer ut sig i vanlig ordningen, men får stanna på plan med ett gult kort i 77:e. Stämningen är het och kroppskontakterna många. Lukaku och Pepe inte de goaste av vänner. Portugal kommer närmare en kvittering med nickar ska på målvakt och skjuter stolpträff sista tio. Portugal pressar intensivt och Belgien rensar och laget är rejält tröttkört. Men Belgien håller emot och går vidare på Portugals bekostnad och det var den bästa matchen hittills i EM.

Kroatien - Spanien ( 1 - 1 ) 3 - 3 vid full tid,  3 - 5 efter förlängning
Två lag som haft ett tufft gruppspel där de kämpat för att få till spel och resultat. Vice världsmästarna Kroatien blev grupptvåa efter viss vånda medan Spanien sladdade i Sveriges grupp men slutade tvåa till slut. Två storlag som möts och båda nationerna har funnits med i förhandstipsen. Kroatien får till en ledning i 20:e minuten på ett självmål där Spanien passar bakåt till egen målvakt som inte "håller klubban i isen" och bollen går in i nät. 1-0. Innan dess har Spanien haft ett par fina lägen att ta ledningen.
Spanien kvitterar i 38:e efter carambolage framför den kroatiske keepern där bollen går som ett flipperspel mellan spanjorer,  kroatiska ben och kroppar. 1-1 i halvtid. I andra får Spanien övertag genom en nick från nära håll efter inlägg och fint förspel i 55:e. Spanien fortsätter även efter målet att styra och ställa samt äga boll. Kroaterna deppar och får svårt att komma igen. Modric hittills relativt osynlig. Han kan vara Kroaternas hemliga vapen inför sista halvtimmen av matchen och han tar en större roll men från ingenstans ökar Torres till 1-3  på ett försvarsmisstag i 75:e. Spiken i den Kroatiska kistan? Kroatien reducerar i 85:e i en tilltrasslad situation signerad Modric med Orsic som målskytt. Nu satsar Kroatien allt sista minuterna. Sex minuters tillägg och Kroaterna kvitterar i 3:e övertidsminuten  på inlägg och nick i när från nära håll av Pasalic. Kroaterna får till en förlängning och har ett mentalt överläge. I första förlängningskvarten avlöser målchanserna varandra åt båda hållen. Mittfälten i båda lagen går på knäna så det är riktig gladfotboll. I 99:e minuten dundrar Morata upp bollen i taket. 3-4. 3-5 på en halvkontring i 102:a minuten av Oyarzabal, är det spiken i den kroatiska kistan då? Kroaterna försöker men orken börjar ta slut och Spanien bollar säkert ut kroaterna på sin väg mot kvartsfinal. Svängigaste och bästa matchen hittills i EM.

Frankrike - Schweiz  ( 0 - 1 ) 3 - 3 efter full tid,  7 - 8 efter straffar
Grannländerna gör upp om en kvartsfinalplats, där Schweiz är underdogs mot regerande världsmästarna. Trots det tar de ledningen i 15:e minuten på nick från nära håll i ett franskt försvar som markerar glest. Tändvätska till fransoserna? Njae inte riktigt, de håller boll men Schweiz är farliga i sina kontringar. Bloggen fortfarande utmattad sedan urladdningen mellan Spanien och Kroatien, i jämförelse är det begränsad underhållning för reklampengarna. Dessutom är studion urtråkig på fyran. Money talks. Kommer Frankrike att tända till i andra halvlek? Efter en VAR-kontroll i 53:e får Schweiz straff som man missar eller rättare sagt Lloris räddar. Nu då, Frankrike! Jo, Benzema kvitterar i 57:e. 1-1, 2-1 i 59:e av Benzema, vilket stim han är i. Men vilket lir av Griezmann och Mbappe i förspelet till målet! I 74:e minuten smeker Pogba in en boll från 30 meter i högra krysset. Så läckert!! Andra halvlek kontrolleras av Frankrike men Schweiz ger inte upp utan knoppar in från nära håll reduceringen i 81:a minuten. Men vad händer i 90:e jo Schweiz kvitterar genom Gavranovic och förlängningen är ett faktum. På extratid fortsätter det offensiva spelet som böljar fram och tillbaka och målchanserna avlöser varandra lika ofta som krampen hos tröttkörda spelare i den rumänska kvällshettan. Inget mål och det går till straffar som Schweiz vinner efter räddning av Sommer på Mbappes straff. Ännu ett favoritfall i detta EM.

England - Tyskland  ( 0 - 0 ) 2 - 0
Bloggen valde att fullfölja padelkursen för nybörjare så första halvlek fick klara sig utan bloggen men padelspelet väntas ha fått sig en boost. Rapporterna pratar om avvaktande spel och oro hos lagen att förlora i första halvlek. Andra halvlek fortsätter i samma ängsliga stil, från båda lagen och de sätter säkerheten främst. Matchen skulle må bra av ett mål  för att återskapa gårdagkvällens målfyrverkeri. I 74:e minuten bryts dödläget när England gör 1-0 på inlägg från vänster och Sterling vinklar in det hårda inlägget som går längs marken när han sätter till foten från nära håll och Neuer är chanslös. Några minuter senare är Müller helt fri med målvakten men slår bollen utanför. Får tyskarna ett bättre läge? Istället gör Englands Harry Kane mål nästan knästående på nick i 86:e och tyskarna är ett slaget lag. Hemmasupportrarna är galna på läktaren och de vitröda vinner över Tyskland för först gången sedan 1966 i mästerskapssammanhang.

Sverige - Ukraina ( 1 - 1 )  1 - 1 efter full tid,  1 - 2 efter förlängning
Forsberg på målhumör igen. Bild: Svenska spel
Dags för revansch för di svenske efter förlusten i EM 2012. Båda lagen har kört med i princip samma
uppställning i gruppspelsmatcherna. Hur orkar lagen idag, men det är lite svalare i Glasgow än lagen haft i Sevilla och St Petersburg. Sverige har mest boll inledningsvis, men det är Ukraina som får den första vassa skottmöjligheten men Robin Olsen har vaknat på rätt sida och motar enkelt bollen. I 17:e är Forsberg nära att nicka in ett mål på pass från Kulusevski som även passar fram Isak nån minut senare som då placerar bollen strax utanför. I 27:e får Ukraina fäste i i straffområdet och bollen ut på svensk högerkant och Zintjenko slår in 1-0 stenhårt på halvvolley och inte ens Olsen lyckas få ordning på sina reflexer för att rädda nätet från påhälsning. I den 43:e Får Emil Forsberg bollen i straffområdets närhet. Han avancerar något och slår till med vänstern. Bollen touchar en försvarare men hade gått mål ändå. Vilken känsla och så viktigt inför andra halvlek. Nu är vi på gång. Andra är igång med avvaktande spel utan karaktär de första tio. Larsson har ett bra skott tätt utanför som följs upp av en stolpträff för Ukraina i 55:e. Följt av Emil Forsberg som stolpträffar på pass från Isak i 56:e. Sedan matar Sverige på några farliga inlägg från Augstinsson utan resultat. Sverige fortsätter att rada upp chanser/halvchanser men får inte in bollen. Forsberg rammar ribban i i 68:e och Ukraina är illa ute. Sverige har boll och Ukraina backar hem när Sverige anfaller i mitten och på kanterna. Matchen går till förlängning. Förlängningen börjar med  ett svenskt trippelbyte och sedan åker Danielsson ut för en vårdslös tackling. Ett av de mer självklara röda kort bloggen skådat. Nu är goda råd dyra i resten av förlängningen. En första förlängningskvart som mer handlat om skador än fotboll. Flera ukrainare ligger utslagna med ont i benen och Emil Krafth får en projektil i huvudet ligger utslagen en lång stund. I andra förlängningskvarten parkerar Sverige bussen och satsar allt på kontringar och fasta situationer. Nu ligger Marcus Berg som blivit knäad i ansiktet och är utslagen för en stund. I 120:e minuten gör inhoppare Dovbyk ett nickmål på inlägg som VAR-kollas, men blir godkänt. Sverige utslaget i åttondel.

Bästa målskyttar hittills Ronaldo 5 mål, Schick 4 mål, Benzema 4 mål, Forsberg 4 mål

För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...