lördag 22 juni 2024

UEFA Euro 2024 omgång 2

   Vid VM 2022 såg bloggen ett generationsskifte framför sig vad gällde tongivande bollartister eftersom många storspelare var på väg mot ett åldersstreck eller en nedvarvning av karriären, företrädesvis med spel Saudiarabien eller USA. Här ser ni vad bloggen siade då:  Inga självklara arvtagare just nu vad bloggen kan se i kaffesumpen, möjligtvis tyske tonåringen Musiala, engelske Bellingham, holländske Xavi, spanske Gavi med sin nästan lika unge lagkamrat Pedri som potentiella storstjärnor på sikt. 

    I andra omgången steg Musiala fram för Tyskland och dominerade när hemmalaget tog sin andra seger. I
sammanhanget kan nämnas att den nuvarande förbundskaptenen för Die Mannschaft, biter på naglarna under matchen, passande, då han heter Julian Nagelsmann. Det är ändå bättre än den tidigare coachen Löw som petade näsan och käkade sn-rkr-k-r under match och fångades på bild!
   Förra storlaget Kroatien har bara skrapat ihop en poäng på två matcher så där ser det skrynkligt ut för avancemang, men eftersom fyra av sex treor går vidare finns fortfarande chansen till spel i en åttondel. Skotska fans är en positiv färgklick med sin positiva inställning och säckpipor som skapar rejäl och familjär stämning på stan, men även på arenan. 
   UEFA Euro 24 verkar gå till historien som en turnering som består av självmål och bortdömda mål och bloggen har redan tappat räkningen i andra omgången.
   Xerdan Shaqiri skruvar in andra omgångens snyggaste mål i målvaktens högra kryss vilket ger delad poäng mellan schweizare och skottar. Den danska dynamiten briserade när Morten Hjulmand krutade på från 28 meter och Harry Kanes ledningsmål blev reducerat och lagen fick till slut var sin poäng och har goda chanser att gå vidare. Den röda armén på läktaren är ett engagerat stöd som inte ligger långt efter skotska och holländska fans inlevelse. Ukraina står för den andra omgångens vändning och vinner mot Slovakien med uddamålet.
   Första gigantmötet i UEFA Euro 24 står mellan Italien och Spanien i andra omgången. Två nya spelare för framtiden dominerar anfallsspelet i Spanien, Williams Jr och blott 16-årige Jamal som har lekstuga med de italienska ytterbackarna. Spanien vinner med ett noll efter ett Italienskt självmål. Det andra storlagsmöte i omgång två är Frankrike mot Holland. Fransmännen dominera och äger bollen i stora delar av matchen men det är holländske Xavi som gör mål. Tyvärr bortdömt för offside. Det innebär att båda lagen nollar och kryssar sig mot åttondelarna. Portugal är fullpoängare efter två omgångar men imponerar inte. Grupp E är den mest öppna gruppen där alla lagen har chans på att gå till åttondel inför sista omgången, då de har var sin seger efter det att Belgien vunnit över Rumänien i andra omgången. En dråplig parantes är nu att Belgiens anfallstank Lukaku nu fått 3 mål bortdömda efter VAR-check!
   Senast Europamästerskapen spelades dokumenterade bloggen även detta och den tyska fotbollsfesten är om möjligt hetare än senast det begav sig när EM 2020 spelades i stora delar av Europa. Till den här fotbollsfesten har Ngolo Kante gjort comeback i Les Bleus och gör ett enormt jobb i det tysta. Men det återstår att se om lagkamraterna får sjunga sången om honom som segersång.
Modern fotbollslook
   På VM i Ryssland 2018 bötfälldes lagen då de klippt av foten på strumoprna och visade en annan färg på strumpan som de hade i skon. Den här gången klipper spelare stora hål i strumpornas vader för att inte trycket på vadmusklerna ska bli för stort och det blir kramp i onödan. De tycker att strumporna är för tighta helt enkelt. Inga böter så här långt.
Bloggen noterar också att ungerske målvakten heter Gulacsi! samtidigt som Martin Adam i Ungern hånas för sin fysionomi som oftare ses i diskusringen än på fotbollsplanen.

   Tyskland, Spanien och Frankrike fortsätter att imponera och är obesegrade samt spelar snabbt, tekniskt och med stort självförtroende.         

4 kommentarer:

  1. Jag tycker bloggen borde ha noterat att det verkar handbolls-EM dom spelas. Försvararna står placerade utanför straffområdet och anfallarna spelar fram och tillbaka, ibland också till målvakten. Tråkigt spel tycket jag.

    SvaraRadera
  2. Jo bloggen har noterat att det ser ut som handboll. Men det är så den moderna fotbollen ser ut. Så kallad possessionfotboll.

    SvaraRadera
  3. Saknar kommentar om vårt grannland ” de röda”de som representerar Norden😢

    SvaraRadera
  4. Saxat från inlägget: Den danska dynamiten briserade när Morten Hjulmand krutade på från 28 meter och Harry Kanes ledningsmål blev reducerat och lagen fick till slut var sin poäng och har goda chanser att gå vidare. Den röda armén på läktaren är ett engagerat stöd som inte ligger långt efter skotska och holländska fans inlevelse. Eller vill Anonym ha mer?

    SvaraRadera

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...