tisdag 11 juli 2023

Halva Malmö består av killar som dumpat mig av Amanda Romare

Succébok av Romare
    "Tinder är kärlekens bajstunna." Trots den insikten aktiverar bokens Amanda sitt slumrande konto i appen och kastar sig in i ett år av intensivt dejtande. Dejter som sällan eller aldrig leder vidare till en andra och ännu mer sällan till en tredje dejt. Det är ett högt tempo och Romare skriver i dagboksform vilket gör boken lättläst och intensiv. Romares språk är ungdomligt, dialektalt, fullt med engelska uttryck och slang. Språket är rättframt och helt utan filter när Romare beskriver nattliv, sexliv, arbetsliv, familjeliv och vardagsliv ur en en övergiven åldrande trettioåring som räds medelålderns okända utmaningar. 

Semesterläsning
  
    Romares alter ego, Amanda, tillhör tjejgänget Dr Pepper som gör Malmö osäkert i sin jakt på kärleken och stadiga förhållanden med killar eller tjejer. Tindermatchningar, speeddejter, vanliga krogragg, barndomskompisar, grannar, kompisars kompisar alla kan bli föremål för en dejt. Oftast blir bokens Amanda dissad, ghostad, dumpad, losad eller helt enkelt utan en fortsättning på dejtandet. Kläder, behåring, smink, allt är viktiga delar av dejtandets förberedelser. Det handlar om att behaga trots att feminismen är starkt närvarande i Amandas liv. Det är tvångstankar och oro över stort och smått, så mycket outtalade tankar som aldrig får svar. 
   Amandas sexuella eskapader är grafiskt och oblygt beskrivna i boken med ett mustigt språk som får bloggen att rodna. Hade den här texten skrivits för 45 år sedan hade den platsat i herrtidningarna Lektyr eller FIB/Aktuellt under vinjetten "Läsarnas egna sexberättelser". Men  nu är det en annan tid. Det finns också allvarliga och oroande sidor av sökandet efter kärlek för bokens Amanda. Rädslan över att bli gammal och utan partner samtidigt med tvånget av att behaga män i en manlig dominerad värld. Bloggen gissar att många unga tjejer kan identifiera sig med bokens Amanda och hennes situation med tvångstankar och fobier. Så mycket outtalade tankar som snurrar runt i tjejers huvuden. Vad är rätt och vad är fel? Vad ska jag gå med på? Så mycket tvångstankar och oro i onödan. Bloggen får en inblick i tänkandet tack vare tjejgänget Dr Pepper i den komplicerade och förvillande värld många unga tjejer lever i med outtalade krav och förväntningar från killar och en frånvarande vuxenvärld. En press som ingen man kan förstå trots att det är män som ställer kraven. 

   Halva Malmö... är en autofiktiv bok och det kan vara vanskligt att förstå vad som är sanning och vad som är påhittat. Amanda Romare säger i en intervju i tidningen Skriva att hon är både impulsiv och filterlös. Bloggen gissar att många satt texten i halsen när de läst om hur de är beskrivna i boken. Tror kanske många killar också känner igen sig i alla de dejter som de dissat. Det är ett ostigt slut på boken men ändå med en tvist som visar på ett av bokens viktiga budskap.

   Boken får 8 Markaskogar i betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Marzahn, mon amour av Katja Oskamp

Katja Oskamp    Katja Oskamp föddes 1970, dotter till en arméofficer och en lärare, var hon på god väg att bli en mönstermedborgare i Östtys...