onsdag 26 juni 2024

UEFA Euro 2024 omgång 3

    I tredje omgången spelas då båda gruppmatcherna samtidigt för att undvika att lagen spelar på varandras resultat. Nu står väl lagen ändå i kontakt med den andra matchen via spioner, teve, digitala kanaler så kanske gör det inte så mycket skillnad men det är bättre än inget.

   Två saker har uppmärksammats i Tyskland under mästerskapen bland annat av hedersmannen Lundh. Det är säkerheten och planernas kvalité. Ett stort antal planstormare har lyckats springa förbi säkerhetsvakterna och på så vis satt färg på matchen för publiken. Bäst lyckades lillkillen på tio år som kom ända fram till Ronaldo i Portugals match mot Rumänien och lyckades ta en selfie med Ronaldo som glatt ställde upp. Måste varit kanon för hans varumärke. Planernas kvalité är också ett samtalsämne. Stora sjok av gräs lossnar när spelar glidtacklar eller går i närkamp. Ett regnigt mästerskap jovisst men ändå ska de tyska gräsmattorna hålla bättre. Förra EM gick det så här i tredje omgången.  

   Matcherna i tredje omgången betyder väldigt mycket och många lag är inblandade på olika vis. Det känns redan som att utslagsomgångarna startat och varje match har enormt stor betydelse.  Tack vare att många treor kan gå vidare till åttondel har alla lagen chansen till avancemang även i tredje gruppspelsomgång vilket ger många matcher med stor spänning.

   I grupp A Tyskland, Schweiz, Skottland och Ungern gör upp i sista omgången av gruppen. Efter en allvarlig huvudskada på ungerske Varga sätter matchen fart. En fullkomligt galen sista kvart där båda lagen helt plötsligt vill göra mål eftersom ett oavgjort resultat gör att båda lagen är utslagna. Raggarfotboll där målchanserna avlöser varandra i ett känslomässigt kaos hos båda lagen. I 100:e minuten gör Ungern ett vinstmål via Kevin Csobodt och nationen tar totalt 3 poäng och blir trea i gruppen. Frågan är bara om det räcker för avancemang som en av fyra bästa treor då laget har en minusmålskillnad på minus 3. I den andra matchen kvitterade Tyskland sent i matchen genom inhoppare Füllkrug och vinner gruppen obesegrade med Schweiz som tvåa, båda lagen till åttondel. Skottland får redan nu packa väskorna och resa hem till högländerna, medan hoppet lever för Ungern.

Luka Modric den lille store förloraren i EM.
Foto: Bildbyrån + x
   I grupp B spelar Albanien, Spanien, Italien och Kroatien.  Spanien trummar på och blir första fullpoängare i mästerskapets gruppspel. Albanien åker hem men med äran i behåll efter sin mästerskapsdebut. Vem kunde tro det när Enver Hoxha styrde och ställde i den mest isolerade stat på europeiska kontinenten under senare delen av 1900-talet. Striden står mellan Italien och Kroatien där italienarna har trumf på hand. Modric missar en straff eller Donnarumma gör en kanonräddning. Men Modric revanscherar sig 30 sekunder senare då han slår in returen på en andra kanonräddning av Donnarumma. Men det räcker inte mer än till ett sorgligt avsked från storfotbollen för den kroatiske storspelaren. Det var en tät och spännande match där Kroatien är vidare i turneringen i 98 minuter när italienarna kvitterar på matchens sista spark och kroaternas två poäng inte räcker som en av fyra bästa treor. Goodbye Croatia, som får trösta sig med att bära mästerskapets snyggaste tröjor. Italien och Spanien till åttondelar.

   I grupp C lirar England, Danmark, Slovenien och Serbien. I den tredje omgången möts lagen i två noll noll matcher och den stora vinnaren blir Slovenien som går vidare som en av fyra treor. Danmark tvåa på exakt samma poäng, målskillnad. Varningar blir det som fäller avgörandet för danskarnas fördel,  en varning mindre än slovenerna. Jämnare kan det knappast bli. England vinnare av gruppen på 5 poäng och obesegrade, men utskällda av de engelska tabloiderna. Serbien kliver ombord på planet hem och övriga lag i gruppen till åttondel.

Fantomen på operan? Foto: Daily Mail
    Grupp D består av Frankrike, Polen, Holland och Österrike. Precis som alla andra grupper blir det här hyperspännande och en överraskande slutställning. Frankrike mäktar bara med ett oavgjort resultat mot Polen där Kylian Mbappe gör comeback och mål på straff. Lewandowski reducerar också på straff men det oavgjorda resultatet kostar Frankrike gruppsegern och en plats på den något enklare halvan av slutspelsträdet. Segrare i gruppen blir istället Österrike som överraskande vinner över Holland. Nederländerna blir i sin tur trea i gruppen på fyra poäng men blir direkt klara för åttondel som en av de fyra bästa treorna. Polen får lämna EM med svansen mellan benen medan Österrike, Frankrike och Holland går vidare till åttondelar.

   I Grupp E där Ukraina, Belgien, Slovakien och Rumänien lirar. Den på förhand mest jämna gruppen där alla lagen har tre poäng vardera efter två matcher och trean är på förhand klar för åttondel. En "detalj" i sammanhanget är att om Rumänien och Slovakien spelar oavgjort är båda garanterade att gå vidare och det spekulerades vilt på förhand om att matchen skulle då vara avgjord. innan domaren blåste i pipan. I stil med Västtyskland-Österrike 1982 och Danmark-Sverige 2004 som allmänt anses som lågvattenmärken i fotbollshistorien vad gäller sportsmanship och självrespekt. Båda matcherna anses som uppgjorda på förhand. Favoriterna Belgien, för dagen i sitt Tintin-inspirerade reservställ, spelar mot Ukraina som har sämst förutsättningar av de fyra lagen då de har minus-målskillnad. Slovakien och Rumänien spelar planenligt oavgjort 1-1 utan att det kan upplevas som en match med ett resultat uppgjort i förväg. Belgien klarar också oavgjort trots att Ukraina gör en stark sista kvarten med bland annat en inåtskruvad hörna som dansade på mållinjen och några farliga skott. Ukraina får resa hem med högt huvud och fortsätta kampen mot den ryska aggressionen. Övriga lag vidare med Rumänien som gruppsegrare.

Selfie-time.     Foto: DN.se



   Avslutar tredje omgången gör Grupp F Turkiet, Portugal, Georgien och Tjeckien. Portugal är klara för
avancemang och ställer upp med i princip reserverna, i sina läckra reservställ. I övrigt är det vidöppet med fördel för Turkiet.  Georgien överraskar och tar en tidig ledning i matchen mot Portugal. I andra halvlek utökar de ledningen via en hårt dömd straff. De går alltså vidare till åttondel tillsammans med Ronaldos gäng som vinner gruppen. Turkiet vinner mot Tjeckien i en kaosartad match med 19 varningaroch tar andraplatsen i gruppen, där de senare får checka ut och sätta sig på bussen hem för en tidig semester.

   Slovenien, Holland, Slovakien och Georgien till åttondel som bästa treor i gruppspelet.

   Tyskland och Spanien fortsätter att imponera men når de hela vägen nu när utslagsomgångarna börjar? Portugal, Italien, England, Frankrike, Holland och Belgien har gått sämre men har potentialen att växla upp nu när det är vinna eller försvinna. Spännande åttondelar är att vänta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...