tisdag 2 juli 2024

UEFA Euro 2024 åttondelar

Enligt vissa tyckare så är det nu EM börjar. När varje match gäller vinna eller försvinna, när varje match är en kamp på liv och död, när varje match kan vara en ekonomiska succé för laget och för den enskilde spelare. Varje spark, löpning, räddning och mål kan ge oändliga möjligheter i det framtida fotbollslivet. Man förstår att känslorna finns närvarande och tar sig otroliga och extrema utryck. Sexton lag kvar och två matcher varje dag under en kort fyradagarsperiod. Ett nytt moment kommer också in i spelet och det är straffsparksläggning vid ett oavgjort resultat efter full-tid och förlängning. Det mediala trycket ökar på spelarna och ledarna under den intensiva fyradagarsperiod som "Round of 16" pågår.
Alla storlag har planenligt gått vidare. Kanske med ett undantag för Kroatien som lyckats väl i de senaste stora turneringarna men  som genomgår ett plågsamt generationsskifte och nu gjorde även Modric sin sista turnering.  Senast gick det så här i åttondelarna.
Överraskningen i åttondelarna är Georgien men stöter på Spanien som tillsammans med Tyskland är bloggens favoriter till slutseger utifrån gruppspelet. Tyvärr möts de lagen i kvartsfinal om jag läser slutspelsträdet rätt. Vissa lag och nationer brukar vara trögstartade i turneringar som denna. Ett exempel är Italien regerande Europamästare som har alla möjligheter att smyga med långt i turneringen på sin sida av trädet.
Ska bloggen tippa ett finalpar efter åttondelarna blir det Spanien - Holland. Även om spanjorer har en förmåga att darra på manschetten när det kommer till avgöranden. Hoppas på spanjorerna för Jamals och Williams Jr skull, båda representerar fotbollens framtid.

Schweizisk humor Foto: Expressen
 Schweiz - Italien 2 - 0 ( 1 - 0 )
Schweizarna lånar knappt ut bollen till Italien första kvarten. Gli Azurro får ta till en hel del tjuvtricks för att stoppa Xhaka och kompani. Italien lyckas inte ta något initiativ följande kvarten, de får koncentrera sig på att blockera skottglada schweizare. På ett mönsteranfall i 37:e minuten tar Schweiz ledningen genom Freuler. Hallå Italien, matchen har börjat! Speciellt som Schweiz har en frispark i stolpen i första halvleks slutminut. Knappt har vi blandat färdigt halvtidsdsdrinken, Aperol Spritz förrän schweizarna utökar ledningen genom Vargas och nu är det rejäl uppförsbacke för de regerande mästarna. Trots två ramträffar kommer inte Gli Azurro närmare trots ett spelövertag sista 25. Men schweiz har kontroll på matchen och låter italienarna rulla runt. Italien är helt chanslösa i dagens möte mellan nationerna. Arrividerci Italia!

Dansk Dynamit Foto: Untaped
Tyskland - Danmark  2 - 0  ( 0 - 0 ) Die Mannschaft rivstartar som ett schnellzug och Schmeichel i det danska målet har det svettigt första kvarten. Bland annat fyra tyska hörnor första tio och ett bortdömt mål på en av dem.  Men danskarna jobbar sig in i matchen som spelas i ett furiöst tempo. Matchen avbryts efter dryga tjugofem minuter utifrån åska och skyfall. Lagen byter chanser när halvleken återupptas. Andersen skickar in ledningsmålet för danskarna men VAR dömer bort målet för offside. Sekunderna senare är det VAR-granskning för hands på samme Andersen. Straff döms som Havertz slår in i målvaktens vänstra stolrot. I 67:e minuten placerar Musiala in en bredsida förbi målis i samma stolrot som straffen. Ytterligare ett mål denna gång för tyskarna döms bort av VAR på övertid. Trist för nordens enda deltagare i EM. Danmark får åka hem och ta sig en lilling.

England - Slovakien efter förlängning 2 - 1 full tid 1 - 1 ( 0 - 1 )
Lagen har varsin superchans första kvarten, varningarna haglar i den intensiva matchinledningen. England har ett 75% bollinnehav i första men Slovakien tar ledningen i 25:e genom Schranz på ett friläge efter en listig genomskärare i ett glest engelskt försvar. Efter målet tar England över matchen ännu mer och i 49:e tre mål genom rullar Foten in bollen men blir avblåst för en minimal offside. Vid ett tillfälle under andra slarvar engelsmännen på mittlinjen och en slovak slår sånär in en lobb från mittlinjen på en felplacerad Pickford i målet. England fortsätter att pressa och Slovakien står med hela laget i straffområdet. Engelsmännen träffar stolpen i 81 och i den absolut sista sparken i femte tilläggsminuten kliver Bellingham fram. Från målområdeslinjen cykelsparkar han in kvitteringen otagbart och matchen går till förlängning. I första förlängningsminuten knoppar Kane in 2-1 för England från nära håll. De båda superstjärnorna avgör matchen. Slovakerna gör en kraftansträngning för en kvittering men får inte till det. De får åka hem och England gör "A jolly good show"

Spanien - Georgien 4 - 1 ( 1 - 1)
Matchen börjar med ett massivt spel och chansövertag för spanjorena första kvarten som avslutas i 18 minuten med ett spanskt självmål på en Georgisk kontring. Men spanjorerna fortsätter att pressa och i 39:e  får Rodri på en strumprullare som går i mål och det är kvitterat. I andra halvlek gör Spanien ytterligare tre mål genom Ruiz, Williams Jr och Olmo som ett resultat av ett galet spelövertag i en tråkig och enahanda match som ger Spanien en kvartsfinal och Georgien landets bästa resultat i ett EM-slutspel någonsin.

Inga franska rökare idag Foto: Gauloises
Frankrike - Belgien   1 - 0  ( 0 - 0 )  Grannlandsfight mellan de båda fransktalande nationerna. Båda tillhör favoriterna i EM på förhand men lite mer fransmännen då den belgiska generationen med Lukaku och De Bruyne har haft sin peak. Lagen bevakar varandra i första halvlek och chanserna är få. En seg tillställning första 45. Ställningskriget fortsätter i andra halvlek, chansfattig, tempolöst och idélöst. I 85 minuter styr Verthongen ett skott från Kolo Mani som lurar egen målvakt. Trist avslutning på en trist match ger Frankrike plats i kvarten och Belgien en biljett hem. En på förhand väntad utgång av matchen.

Portugal - Slovenien  efter straffläggning 3 - 0 efter förlängning 0 - 0 full tid 0 - 0 ( 0 - 0 ) Slovenerna stretar emot bra. Men Rafael Leao skojar friskt med försvararna som ser ut att spela i ultra rapid i jämförelse. Ronaldo en pigg 39-åring idag med skott, nickar och frisparkar mot mål, Slovenien har bollen i 30% av tiden så ni förstår hur det ser ut. Joao Cancelo skojar med slovenerna i andra halvlek på högerkanten och de är statister i det slovenska försvaret. En straff för Portugal i första förlängningskvartens slutminut slår Ronaldo rakt i händerna på Jan Oblak och det oavgjorda resultatet står sig. Trots att Pepe slarvar och ger Slovenien ett friläge med minuter kvar som rädda av Diogo Costa. Straffläggning följer som Portugal vinner efter att Portugals målvakt Diogo Costa räddat de tre första straffarna. Portugal vidare till kvartsfinal.

Johan Cruyff Foto: DNA
Rumänien - Holland  0 - 3  ( 0 - 1 )
Ett orange och gult hav på läktarna. Ett Holland som snubblat sig vidare i turneringen till åttondel mot en överraskande gruppsegrare i Rumänien. Mer och mer dominans av Holland och i 20:e bryter Gakpo in från vänsterkanten och krutar in ett högerskott i målvaktens första stolpe. Holland tuggar på och styr och ställer i matchen. Holländsk totalfotboll a la Cruyffs sjuttiotal. Denna fotbollselegant. Rörligt och frejdigt I andra halvlek fortsätter Holland att dominera och skapa målchanser. Rumänien statister i den här åttondelen. 2-0 i 82:a av Malen på närskott. Malen utökar sedan på övertid till 3-0, nästan en kopia på Gakpos mål. Holland vidare till kvarten.

19-årige Güler, turkisk framtid Foto: CNN
Österrike - Turkiet
  1 - 2 ( 0 - 1 ) Galet turkiskt tryck på läktarna och turkarna på planen startar som i trans och får in en hörnretur redan efter 1 minut. Demiral målskytt. Men innan dess hade Österrike en stekhet chans! Vilken start på matchen. Österrike pressar högt och vinner bollarna tidigt. Ivriga att få in en kvittering snabbt. Vid en hörna i 6:e minuten dansar bollen på turkisk mållinjen. Högoktanig öppning på matchen. Sedan lugnar matchen ner sig och jämnar också ut sig spelmässigt. Österrike börjar andra halvlek med två rejäla chanser och dominerar. Men i 59:e minuten nickar Demiral in en hörna och utökad ledning för turkarna. I 66 minuten en hörna vid bortre stolpen stöter Gregoritsch in reduceringen. Turkiet lägger sig på försvar och Österrike pressar intensivt i ösregnet. De får en sista chans men Mert i Turkiets mål gör turneringens räddning. Surt för Österrike som förlorar en av turneringens bästa matcher hittills. Turkiet spelar kvartsfinal.

Storlagen Italien och Belgien försvann i detta mästerskaps åttondel. Överraskningarna uteblev i åttondelarna.
Av de fyra treorna från grupperna går endast Holland vidare till kvartsfinal.  Grupp A har två lag i kvartsfinal. Grupp D likaså precis som Grupp F.  Grupp E har inget lag i kvartsfinal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...