måndag 22 juli 2024

UEFA Euro 2024 i korthet

 

Det är över för denna gången.
Grattis Spanien till slutsegern!
   För er som missade eller med flit avstod från att följa EM i fotboll kommer här en fullmatad sammanfattning. I en månad spelades det fotboll i Tyskland. Det pratades, hurrades, plågades passionerat om fotboll under denna sommarmånad i Europa. Fans, media och spelare hade en hektisk månad. Sverige kvalade inte till turneringen så vi fick stanna hemma och istället bänka oss i tevesoffan. Sett till lagen som kvalificerade sig hade vi inget där att göra. Fotbollen som spelades var på hög nivå, även om säkerhetstänkandet var i överkant hos några av nationerna. Det spelades en del tråkiga matcher men bloggen ser på turneringen som helhet och ska här försöka se tillbaka på lagprestationer och individuella bedrifter. Mycket har redan sagts i teve, sociala media, på pubar och barer, men bloggen har för vana att vinkla och belysa detaljer och skeenden som kanske inte alltid fick så stor uppmärksamhet under själva turneringen. 

   Bloggen har ivrigt bloggat under turneringen 2024 med tillbakablickar på föregående EM 2020, som hänger med som länkar i varje länk som redovisas nedan! Om ni letar lite finns även länkar till FIFA World Cup 2018 och 2022 i materialet.

Omgång 1   

Omgång 2  

Omgång 3

Åttondelar 

Kvartsfinaler 

Semifinaler

Final   

I denna länksamling borde väl även UEFA Euro 2020 i korthet finnas så här är den. 

   Dagens elitfotboll börjar mer och mer likna handboll. Ett lag ställer upp i försvar och de som har bollen rullar runt eller bakåt. Likheterna mellan sporterna blir större och större för varje fotbollsmästerskap. Några andra saker som fotbollen då borde ta efter handboll är följande. När det är frikast får en handbollsspelare två minuters utvisning om de inte lägger ner bollen direkt på marken. Det skulle fotbollen införa, varning om man som spelare rör/flyttar bollen eller inte lägger ner bollen direkt när frispark är blåst. Det är värt en ostskiva. En ny regel i detta EM var att bara lagkaptenen fick prata med domaren, gjorde någon annan det blev det gult kort. En väldigt bra regel som jag hoppas man gör till permanent i fotbollen. Hetsen mot domarna minskade avsevärt i detta mästerskap. En annan sak som fotbollen borde ta efter handbollen är att om en handbollsspelare ramlar, faller eller tacklas omkull så ruskar de bara på sig lite och fortsätter. Inget gnäll på domare eller motståndare som i fotboll där flera spelare är experter på att vädja till domaren så fort en liten sommarbris fått dem på fall. 

   Det har varit en hel del bortdömda mål på grund av det nitiska VAR-systemet. Det har också gjorts en mängd självmål, tråkigt, men nu går fotbollen så snabbt att det är oundvikligt med självmål. Väldigt mycket kritik har förts fram till arrangörerna för att de har inte klarat av alla planstormare som löpt in och försökt få selfies med spelaren. Ingen streakare i alla fall, vad bloggen kunde notera. Det har varit viktigt att spela till domaren blåst, för det har varit många mål i slutminuten som avgjort matcher. Hörnläggare har fått utstått ett veritabelt regn av ölmuggar i plast. Tyvärr gjorde ingen en Kennedy Bakircioglü och fångade ett glas och tog en klunk. Minst en match bröts för åska och skyfall och många gräsmattor tog stryk i det blöta tyska försommarvädret. Det blev böter till banderoller på läktarna med politiska budskap, men Kylian Mbappe lyckades prata fransk inrikespolitik en hel presskonferens utan att bli tystad eller få böter. Fotbollen sändes på två kanaler som numera brukligt i Sverige och som vanligt avgick SVT den inofficiella kampen om den mest kvalitativa produktionen. Bloggen noterade som gammal tung forward att det var många skickliga ytterbackarna i detta mästerskap. Theo Hernandez, Dani Carvajal, Luke Shaw, Kyle Walker, Marc Cucurella och Nathan Aké för att nämn några.

Avslutningsvis listar bloggen några spelare, nationer eller mediamänniskor som stuckit ut lite extra den här gången:

EMs målvakt:                  Diogo Costa, Portugal

EMs ytterback:               Theo Hernandez, Frankrike  

EMs mittfältare:              Granit Xhaka, Schweiz

EMs forward:                  Nico Williams Jr, Spanien

EMs mål:                        Jude Bellingham, England   

EMs uppoffring:              Dani Carvajal, Spanien

EM:s fint                         Fabián Ruiz, Spanien

EMs MVP:                      N´Golo Kanté, Frankrike

EMs tonåring:                 Lamine Yamal, Spanien

EMs frisyr:                      Marc Cucurella, Spanien

EMs flopp:                      Christiano Ronaldo, Portugal

EMs besvikelse:             Frankrike

EMs sämsta förlorare:    England och deras supportrar

EMs turk i teveburk:       Arda Güler, Turkiet

EMs spelarsorti:             Toni Kroos

EMs tommaste:              Luka Modrics blick när han inser att EM och karriären är 

                                        över för honom samtidigt som han tuggar på tröjan 

                                        som en snuttefilt.

EMs debutanter:              Georgien

EMs svagaste:                 Skottland

EMs bästa fans:               Skottarna

EMs fantom på operan:   Kylian Mbappe, Frankrike

EMs VAR-system:           känns som fotbollens VAR-böld 

EMs rasister:                   Turkiets vargar

EMs tillväxtpotential:       Svenske domaren Glenn Nyberg

EMs kvinna:                    SVTs Reyhaneh Rouhani

EMs Olof Lundh:            Olof Lundh

EMs Daniel Nannskog:   John Guidetti

EMs expert:                    Glenn Strömberg

EMs kommentator:         Lasse Granqvist

EMs prickskytte:             Målvakternas högra kryss


Spanien mästare 2024 Foto: 8 sidor

Vi ses igen om fyra år när EM spelas i England och på Irland.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Marzahn, mon amour av Katja Oskamp

Katja Oskamp    Katja Oskamp föddes 1970, dotter till en arméofficer och en lärare, var hon på god väg att bli en mönstermedborgare i Östtys...