lördag 31 augusti 2024

ÖSK - GIF Sundsvall 0 - 0

Käck matchens positiva
 injektion Foto: ÖSK fotboll
    Två forna allsvenskan lag på dekis spelade på Behrn idag. Sundsvall brukar ansvara för att norrlandsfönstret håller öppet, en uppgift som man delat med Östersund på senare år. Giffarna spelade i måndags och tog en övertygande hemmaseger med 3-0 mot Oddevold medan ÖSK i tisdags fick stryk med uddamålet på Bravida arena av Utsikten. Så det är tight mellan matcherna i väntan på landskampsuppehållet. Sundsvall är ett av de lag som bloggen sett i aktion på Behrn mot Sport många gånger genom åren.  2016 2017 2018 2019 2023 har gett blandade resultat men i våras lyckades Sport med konststycket att vinna på bortaplan med 3-1. Den enda bortavinsten i serien efter 20 omgångar där ÖSK desperat försöker få kontakt med mittenlagen i tabellen medan Giffarna sladdar i botten av tabellen och löper en överhängande risk att degraderas i seriesystemet. En tråkig sak om man nu vill att hela Sverige ska spela fotboll. ÖSK måste spela betydligt bättre framförallt på bortaplan om inte Närke ska bli en vit fläck på fotbollskartan och det lokala elitfotbollsfönstret slår igen med full kraft. ÖSK måste spela mer cyniskt och träna på befriande sparkar. Superettan delar inte ut några skönhetspoäng. Inga avstängda, men skada på Shlimon samt osäkert runt Erik Andersson och Valgeir Valgeirsson. Islänningen fick utgå under matchen mot Utsikten och Erik A spelades försiktigt i en from förhoppning att Sport skulle kunna besegra Kiken utan honom i laget, så han skulle kunna vila sin ljumskar. Gratismatch idag för en publik på 7508 vilket var kul denna soliga augustilördag, men spelet var det inte. Laget har inte gjort någon bra reklam för sig, i år heller, och dagens match kommer att inte att locka fler betalande publik i framtiden. 
   I dagens match var rutin och rätt mental inställning viktig. Den mentala delen är i nuläget enormt viktig hos varje enskild spelare, något som bloggen hoppats på att laget sett som en viktig del i återtåget till allsvenskan. Tyvärr tappade de svartvita humöret idag och det var domaren som fick skulden. Det är så att spelarna måste fokusera på de saker som de som spelare kan påverka och det är inte domarens insats utan sin egen. Matchen urartade i slutsekunderna och samtliga bänkspelare och ledare rusade in för att stävja bråket. Resultatet av bråket var att Modig fick rött kort och två Giffare fick gult. Matchen som sådan var långa stunder ett sömnpiller då Sundsvall gjorde allt för att dra ner på tempot. ÖSK försökte med inlägg både från höger och vänster men ofta fastnade inläggen på förste försvarare. Långa bollar på ytan bakom den lågt stående backlinjen rann ofta ut över kortlinjen och kombinationsspelet i mitten, det lilla som fanns, fastnade på mittbackarna i Sundsvall. ÖSK började annars bra första tio med fyra hörnor utan att riktigt få till nåt farligt utan det var mest nästanschanser fram till 32:a minuten då Yasin fick en dubbelchans som målvakten i Giffarna enkelt motade.
   Andra halvlek ökade pressen från hemmalaget men den där riktigt stora chansen kom aldrig. Oskar Käcks långa inkast var ett farligt vapen och Yasins löpningar likaså. Men hela tiden oroar sig ÖSK-hjärtat på läktaren att det ska komma en kontring och det var med lätt ångest som bloggen följde Medelpadingarnas kontringar. Som tur var det ganska uddlösa kontringar idag och de bollar som rann igenom försvaret togs hand om av Malte Pålsson i målet. En mållös match som lämnade även bloggen mållös.
    Kubanerna och Wärlegård på GFÖ höll föredömligt igång och stöttade laget även om det efter matchen dök upp en trist banderoll på södra stå som drar ner deras betyg rejält. Vad gäller spelarna idag så var det ganska jämngrått även om Oskar Käck spelade till sig flera chanser som högerback. Yasin försökte och sprang och Erik Andersson hade en bra första halvlek för att sedan tröttna.
    För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när kommunal skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.

lördag 24 augusti 2024

Konsertsommaren 2024 N:o 3 Lars Winnerbäck 23/8 support David Ritschard och Amanda Bergman

    När bloggen kommer fram till Gustavsvik är David Ritschard i full gång. Söderkisen med diagnoser som med sitt oefterhärmliga jag på scenen nästan är kvällens behållning med sin säregna uppenbarelse och ärliga uppsåt. Amanda Berman från Amason flyger solo och gör både Amasonlåtar och sololåtar. Bloggen gillar hennes röst skarpt, sammetslen och lätt invaggande. Båda kör countrystuket med en steelguitarspelare på scen. En bra start på kvällen.

Storbild på en stor man
   När vi i publiken är lagom uppvärmda kommer han in på scenen och hade vi haft tak över oss hade det lyft. Winnerbäck har en stark scennärvaro, som inbjuder och engagerar. Sju personer i bandet på scen och en stark ljudbild där trummisen Jonna Löfgren spelar med ett otroligt driv och är en bra motvikt till Winnerbäcks lugna och sakliga sång. Ljudbilden är bra mixad där fokus ligger på Winnerbäcks sång och varje kommatecken går fram klart och tydligt till alla i publiken som är stor och iklädd regnkläder denna busväderskväll med regn och blåst. På den interaktiva backdrop som hänger på scen projiceras filmer som beskriver texterna och där dyker också de kompmusiker som inte får följa med på turnén. Det är blås, kör och stråkar. Det är en total upplevelse i höstmörkret men det är bara att hålla Winnerbäck i handen så blir allt bra.

Lasse W besökte en tätort på en slätt
    Född Nilsson i Stockholm. Uppvuxen i Linköping som Winnerbäck, där han räknas som en av stadens stora söner. Av belackare kallas han Lasse Vinterdäck men den gruppen blir allt mindre för varje år som går. Han är en svensk musikalisk grovjobbare med båda fötterna på jorden. En svensk Springsteen med en stor fanbase som han byggt genom flitigt turnerande i tjugotalet år. Bruce har realistiska texter från arbetarmiljö och nationalistiska texter om den stolta amerikanska livsstilen och stoltheten. Winnerbäck å sin sida jobbar med melankoli och det enkla livet i vardagen med mycket svärta. Men man anar rötterna i svensk arbetarklass och miljonprogram. Fansen älskar hans poetiska och berättande texter och det är allsång på hans konserter när Winnerbäck visar prov på sina rötter i den svenska vistraditionen. Då är det svårt för publiken på konserten att hålla tårkanalerna i schack. Vad bloggen hört så är det bara saxofonen som saknas hos Winnerbäck för att han skulle bli en nordic noir-kopia på Springsteen.

   Det är texterna som är grejen, musiken den som både är elektrisk och akustisk kommer ibland i andra hand. Därför är hans röst tydligt mixad så varje ord går fram ococh rakt in i varje hjärta. Bloggen tänker inte bara på Springsteen utan hör också influenser från Dylan när Winnerbäck pratsjunger sina ordrika texter. Han samarbetar gärna med andra artister som till exempel Miss Li, Jocke Berg och Johnossi, även detta bidrar till hans folklighet och bredd. Även om hans person utstrålar anspråkslöshet och enkelhet. Winnerbäck är relativt rädd om sitt privatliv även om hans syns på löpsedlarna av och till i sällskap med norska frun Agnes Kittelsen men han visar aldrig upp den gemensamma dottern och i bakgrunden finns även den tjugoåriga sonen Ebbe från ett tidigare förhållande. Under konserten berättar han i korta ordalag om sitt privatliv. Då dyker det upp gamla kompisar, sonen Skilsmässan och den nya frun och barnen som får honom att plocka fram legobitarna igen.

   Med flera Grammisar och Rockbjörnar i bagaget samt flera andra utmärkelser och hyllningsprogram i radio och teve, så är Winnerbäck på god väg, om han inte redan är det, att bli en Neutronstjärna på den svenska rockhimlen. En stjärna som lyser över ung som gammal, man som kvinna, kille som tjej. Ja Winnerbäck vinner över de flesta på sin sida och efter den här konserten tillhör även bloggen skaran. Granit och Morän, Rosor och champagne, Vi är på väg tillbaka,  Hugger i sten, Jag tror jag hittar hem, Söndermarken, Om du lämnade mig nu, Åt samma håll,  Kom ihåg mig är bara några av de pärlor som spelas från scen den här kvällen, från hans starka låtkatalog. Avslutning på extranumren blir hans nytolkning av Hum hum från humlegården då helt plötsligt David Ritschard kommer upp på scen och förstärker på sång. En perfekt avslutning på en fantastisk konsert.

Konserten får 10 Markaskogar.









söndag 18 augusti 2024

ÖSK - Gefle IF 4 - 1 ( 2 - 0 )


Boom, 8-2 på två hemmamatcher!
Foto: ÅJ
    Idag var Gefle på besök på Behrn, en bottenkonkurrent, där tre poäng för hemmalaget var ett krav. 2016 och 2023 har det också varit bottenmöten. En gång i allsvenskan och förra året i Superettan. Vinst förra säsongen och tre poäng för Sport. Det brukar inte vara några sprakande föreställningar med fyrverkerier och ballonger när lagen möts utan mer ett gnetande och skavande, idag var ett undantag. Klang och jubel och nätrasssel för hemmalaget och på läktaren var alla glada som ett barnkalas. Skadeläget i Sport är lite oklart men Shlimon och Mo har dragits med skavanker och är utanför truppen. Flera spelare har vilats från träningar den här veckan. Ordet periodisering används när nyckelspelare vilas från träningar. Ingen spelare avstängd, men flera riskerar avstängning om de får ytterligare en varning. Gwargis lämnas utanför truppen och Backman får starta för första gången sedan den olycksaliga sträckning han ådrog sig i derbyt mot Degen.

   Och just Backman nätar redan efter 50 sekunder av matchen, trots att Gefle hade avsparken i matchen. 1-0 på fint förspel av Yasin och Holmberg löper sig Viktor Backman loss i trettio meter och slår ohotad in en vändsterdoja vi målvaktens högra stolprot. Snyggt som sjutton, men det osade målvaktstabbe lång väg. Tack vara det tidiga ledningsmålet löstes åtskilliga nervknutar och ångesten kunde dämpas betydligt. Man ser från läktarplats att ÖSK är fyllda av revanschlusta efter förra omgångens förlust och för den kritik som lag fått och får i media och i sociala media. Men trots det repar Gävlelaget mod och tar tag i spelet men skapar inga chanser. I 28:e levererar Kroon in bollen centralt och Yasin skjuter två gånger om som blockeras av Gefle men på tredje försöket dundrar Kalle in bollen i nättaket. 2-0 och barnkalaset fortsätter på läktaren.

                      Johan Behrn på Behrn.  Foto: Behrn fastigheter
   I andra halvlek har ÖSK bildlig medvind i matchen men bokstavlig motvind. Gefles passningsspel blir lidande i medvinden och sällan går bollen till rätt adress. I 57:e minuten är det återigen dags för Kalle som slår in en målvaktsretur efter ett skott av Yasin. 3- 0 ÖSK har boll och ett variationsrikt spel och segern är aldrig i farozonen även om Gefle reducerar i 80:e på ett närskott. 3-1 Precis innan har Järdler genomfört flera byten och platsförändringar vilket gör att laget uppträder oorganiserat för en period i matchen. På stopptid, närmare bestämt i 94:e minuten, springer Barsoum solo från eget straffområde mot målvakten och bredsidar lugnt och kallt in fyran mot ett svagt och uppgivet Gefle. 4-1 Stor glädje bland de svartvita åt Elias Barsoums mål som kanske kan få det att lossna för den lille teknikern med pingislunga. Speciellt som Erik Andersson tvingades att utgå i halvtid med befarad ljumskskada som bloggen hoppas snabbt kan kureras.
   Bra idag var slitvargen Ahmed Yasin, påpasslige tvåmålsskytten Kalle Holmberg, pånyttfödde Jesper Modig och brunkaren Sebastian Crona.

   På bortaplan måste nu ÖSK börja spela mer cyniskt. Sport måste bli skitigare, fulare och elakare. Det duger inte att ställa upp med en offensiv laguppställning på bortaplan som spelar "lycka till fotboll" och sedan hoppas på poäng. Ständiga byten och platsförändringar under match skapar osäkerhet för spelarna på plan och lagets spel blir lidande. Parkera bussen, ja till och med på hemmaplan måste kanske bussen parkeras i vissa av de kvarvarande matcherna av årets säsong. Nu gäller det att plocka poäng och komma upp på fast mark i tabellen. Då kanske Sport kan börja finlira, klacka och tunnla, spela offensivt och gå framåt utan att tänka så mycket bakåt. Vilket laget kan och har anfallare för sedan sommarfönstret. Anfall är som bekant bästa försvar.  

   Superettan är en jämn och oförutsägbar serie. Det är viktigt att svartvitts spelare och tränare börjar förstå det och spelar därefter. För oss supportrar är det på liv och död. Vi lider, vi bråkar, vi upprörs, vi har åsikter. För oss är ÖSK våra liv. För tränare och spelare är laget och föreningen en i raden i en lång karriär kantad av bosmanövergångar, spelaragenter och transfersummor. Hjälp oss igenom denna fotbollens Golgatavandring i Superettan! Vi ser framåt nu. Tillsammans!  

   För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när kommunal skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.



söndag 11 augusti 2024

Jävla karlar av Andrev Walden

 

Jävla karlar Foto: ÅJ
   Det här är nog den mest välskrivna bok bloggen läst. Ordvalet är alltid prick på, hittar alltid rätt ord för rätt tillfälle, företeelse eller situation. Ordförrådet verkar vara outtömligt perforeringen bryts på plåtkapsylen är bara ett exempel på förmågan att alltid hitta rätt ord eller uttryck för varje sammanhang. Det är en intelligent skriven autofiktiv historia om Waldens brokiga uppväxt där han lyckas skriva texten ur sitt barnsliga jag och hans tonåriga jag som vuxen skribent. Boken består av korta kapitel som en gammal nummerrevy där det finns start och stopp i varje litet kapitel, men Valden lyckas ändå få ett flyt i bokens handling och tappar aldrig den röda tråden.

   Berättelsen är en roadmovie där landskapet är sju olika manliga fadersgestalter i Waldens sökande efter den biologiska fadern. Alla dessa män som hans mamma hittar och söks till är inte bra för varken henne eller barnen. Varje man som kommer in i deras liv ger sår både fysiska och psykiska, öppna och ibland outtalade. Karlar, udda karaktärer, som finns i samhällets utkanter. Dessa män är själva sökande och ibland våldsamma. Med trassliga bakgrunder och invecklade liv som bidrar till Valdens otrygghet som barn.  Tryggheten hittar han på helt andra platser än de vuxenförebilder som finns omkring honom.  Dessa karlar är loosers, elitidrottsmän, självutnämnda kloka gubbar, karlakarlar, tjuvar och missbrukare som reflekterar mammans egen trassliga uppväxt. Mamman är en sökare hela tiden på jakt, ända sedan hon kramade almar i Kungsträdgården 1971. Hela tiden i opposition och uppror mot en borgerlig uppväxt utan att egentligen förstå konsekvenserna för sig själv eller för sina barn. Hennes uppväxt med en elak styvfar som slåss och agerar hemskt elakt, ger en trasig vuxen. Utan formell utbildning och tvingas ta de jobb hon får. Får ta emot också en del stryk av de loosers hon dras till. Premissen för boken är alla dessa jävla karlar men det finns en motsägelse då den tonårige Walden söker sin egen roll som man och letar sig fram bland tjejerna i hans omgivning. En sorts ung "jävla karl" som antingen är en motsägelse eller en konsekvens av hans förebilder. Kontentan av allt detta är att positiva manliga förebilder är viktiga för unga pojkar.

   Romanen ger åttiotalet ett ansikte med ständiga samtidsreferenser. Boken kan också fungera som en ungdomsbok för pojkar då den är skriven av Walden, men från en vuxens synvinkel. Det finns flera bokumentära inslag i texten då Valden förklarar företeelser som författare som han som barn och tonåring inte förstod, men som vuxen förklarar och tar reda på med lite efterforskning. Boken vann Augustpriset 2023, välförtjänt i bloggens ögon.

Boken får 10 Markaskogar

tisdag 6 augusti 2024

ÖSK - Östersund 4 - 1 ( 1 - 1 )

                     Erik Andersson   Foto: ÖSK Fotboll
   För andra året i rad gör Järdler ett bra sommarfönster. Förra året var det Kalle och Kroon, den här sommar är det Yasin och Erik Andersson. Alla fyra har rutin i massor från både allsvenskan och superettan. Alla har dessutom gjort sejourer utomlands. Bloggen hoppas att denna kvartett får rätsida på lagets spel. Just nu är det osäkert i de bakre leden, men om Erik Andersson kan leverera bollar framåt så kan det kanske vara detsamma även om det naturligtvis inte håller på sikt. Men nu måste svartvitt börja göra mål och ta poäng. Innan dagens möte med Östersund har Sport halkat ner på kvalplats i den jämna tabellen med fjorton omgångar kvar att spela. Det måste bli ändring på det idag. Vad bloggen ser innan match är att Mo Saeid fortfarande har problem med lårets framsida och är osäker på start. I övrigt så verkar det vara skadefritt och just nu inga avstängningar för varningar även om halvdussinet spelare är i farozonen för avstängning framöver varav målvakten Malte Påhlsson är en. 
   De tidigare möten på Behrn mot dagens motståndare från Jämtland finns att läsa på följande länkar 2016 2017 2018 2020 2021 2022 2023 och har varit till övervägande delen positiva för Sport om än målfattiga drabbningar.

Idag blev det ett riktigt målfyrverkeri i motsats till de senaste årens möten. ÖSK började piggt och taggat och redan i 10:e har Yasin en bra chans för hemmalaget. Även Östersund är skickliga i offensiven och rinner i 23:e minuten igenom ett ihåligt försvar som missar i markeringen på Sebastian Karlsson Grach. Han rinner snyggt igenom och lättar bollen i en liten båge över utrusande Påhlsson. 0-1 till bortalaget. Men idag kunde inget stoppa de svartvita och i 32:a dras Yasin ned i friläge och det blåses straff efter linjemannens ingripande. Kalle gör en sk panenka som målvakten får handen på men KH slår in returen och 1-1 är ett faktum. Från straffmålet har svartvitt spelet resten av matchen och spelar furiöst och med en energi som vi sällan sett på de senaste åren. Chanserna avlöser varandra genom Kalle, Yasin och Kroon. Vet inte om det är Erik Anderssons intåg i laget eller om laget fått en hårtork av Järdler, men det är ett nytt lag bloggen och övriga 3351på läktaren får se idag. Erik håller en helt annan kvalité än övriga och spelar med intelligens och stringens i passningsspelet. Han ligger högt uppe i planen strax bakom de två i anfallet och dessa tre kommer att bli en vinnande formula i höstens superetta. 
   I 48 minuten stressar Yasin fram en frispark och utvisning för hands på N´sa som får sin andra varning. Frisparken slås av Yasin på Hopcutts arm i muren och domaren blåser straff. Den här gången placerar Kalle bollen säkert i målvaktens högra hörna. 2-1! ÖSK släpper inte på gasen och i 57:e landar bollen framför fötterna på Sebastian Crona som får till en bomb i målvaktens vänstra kryss. 3-1 och publiken tror inte sina ögon. Kubanerna går i spinn och GFÖ jublar stolt. I 70:e har Järdler tänkt byta Erik Andersson men norsken slår en smörpass på bladet och Erik kan enkelt rulla in bollen vid första stolpen. 4-1 och euforin på läktarna vet inga gränser. Vilken målexplosion denna vackra och minnesvärda sommarkväll.
   Bloggen kan bara hoppas att övriga i laget lär sig av Erik Anderssons distinkta passningsteknik nu när ÖSK gett upp samarbetet med Eija Fedoroff. En fröjd att se och otroligt effektivt. Vilket tillslag. Vilken bollträff.
   Bästa svartvit idag var Samuel Kroon, Kalle Holmberg, Ahmed Yasin och Erik Andersson. Det vill säga årets och förra årets sommarvärvningar. Men hela laget gjorde en helgjuten insats som lovar mycket mer. Grattis till segern!
   För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när kommunal skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.

Marzahn, mon amour av Katja Oskamp

Katja Oskamp    Katja Oskamp föddes 1970, dotter till en arméofficer och en lärare, var hon på god väg att bli en mönstermedborgare i Östtys...