söndag 11 augusti 2024

Jävla karlar av Andrev Walden

 

Jävla karlar Foto: ÅJ
   Det här är nog den mest välskrivna bok bloggen läst. Ordvalet är alltid prick på, hittar alltid rätt ord för rätt tillfälle, företeelse eller situation. Ordförrådet verkar vara outtömligt perforeringen bryts på plåtkapsylen är bara ett exempel på förmågan att alltid hitta rätt ord eller uttryck för varje sammanhang. Det är en intelligent skriven autofiktiv historia om Waldens brokiga uppväxt där han lyckas skriva texten ur sitt barnsliga jag och hans tonåriga jag som vuxen skribent. Boken består av korta kapitel som en gammal nummerrevy där det finns start och stopp i varje litet kapitel, men Valden lyckas ändå få ett flyt i bokens handling och tappar aldrig den röda tråden.

   Berättelsen är en roadmovie där landskapet är sju olika manliga fadersgestalter i Waldens sökande efter den biologiska fadern. Alla dessa män som hans mamma hittar och söks till är inte bra för varken henne eller barnen. Varje man som kommer in i deras liv ger sår både fysiska och psykiska, öppna och ibland outtalade. Karlar, udda karaktärer, som finns i samhällets utkanter. Dessa män är själva sökande och ibland våldsamma. Med trassliga bakgrunder och invecklade liv som bidrar till Valdens otrygghet som barn.  Tryggheten hittar han på helt andra platser än de vuxenförebilder som finns omkring honom.  Dessa karlar är loosers, elitidrottsmän, självutnämnda kloka gubbar, karlakarlar, tjuvar och missbrukare som reflekterar mammans egen trassliga uppväxt. Mamman är en sökare hela tiden på jakt, ända sedan hon kramade almar i Kungsträdgården 1971. Hela tiden i opposition och uppror mot en borgerlig uppväxt utan att egentligen förstå konsekvenserna för sig själv eller för sina barn. Hennes uppväxt med en elak styvfar som slåss och agerar hemskt elakt, ger en trasig vuxen. Utan formell utbildning och tvingas ta de jobb hon får. Får ta emot också en del stryk av de loosers hon dras till. Premissen för boken är alla dessa jävla karlar men det finns en motsägelse då den tonårige Walden söker sin egen roll som man och letar sig fram bland tjejerna i hans omgivning. En sorts ung "jävla karl" som antingen är en motsägelse eller en konsekvens av hans förebilder. Kontentan av allt detta är att positiva manliga förebilder är viktiga för unga pojkar.

   Romanen ger åttiotalet ett ansikte med ständiga samtidsreferenser. Boken kan också fungera som en ungdomsbok för pojkar då den är skriven av Walden, men från en vuxens synvinkel. Det finns flera bokumentära inslag i texten då Valden förklarar företeelser som författare som han som barn och tonåring inte förstod, men som vuxen förklarar och tar reda på med lite efterforskning. Boken vann Augustpriset 2023, välförtjänt i bloggens ögon.

Boken får 10 Markaskogar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...