lördag 24 augusti 2024

Konsertsommaren 2024 N:o 3 Lars Winnerbäck 23/8 support David Ritschard och Amanda Bergman

    När bloggen kommer fram till Gustavsvik är David Ritschard i full gång. Söderkisen med diagnoser som med sitt oefterhärmliga jag på scenen nästan är kvällens behållning med sin säregna uppenbarelse och ärliga uppsåt. Amanda Berman från Amason flyger solo och gör både Amasonlåtar och sololåtar. Bloggen gillar hennes röst skarpt, sammetslen och lätt invaggande. Båda kör countrystuket med en steelguitarspelare på scen. En bra start på kvällen.

Storbild på en stor man
   När vi i publiken är lagom uppvärmda kommer han in på scenen och hade vi haft tak över oss hade det lyft. Winnerbäck har en stark scennärvaro, som inbjuder och engagerar. Sju personer i bandet på scen och en stark ljudbild där trummisen Jonna Löfgren spelar med ett otroligt driv och är en bra motvikt till Winnerbäcks lugna och sakliga sång. Ljudbilden är bra mixad där fokus ligger på Winnerbäcks sång och varje kommatecken går fram klart och tydligt till alla i publiken som är stor och iklädd regnkläder denna busväderskväll med regn och blåst. På den interaktiva backdrop som hänger på scen projiceras filmer som beskriver texterna och där dyker också de kompmusiker som inte får följa med på turnén. Det är blås, kör och stråkar. Det är en total upplevelse i höstmörkret men det är bara att hålla Winnerbäck i handen så blir allt bra.

Lasse W besökte en tätort på en slätt
    Född Nilsson i Stockholm. Uppvuxen i Linköping som Winnerbäck, där han räknas som en av stadens stora söner. Av belackare kallas han Lasse Vinterdäck men den gruppen blir allt mindre för varje år som går. Han är en svensk musikalisk grovjobbare med båda fötterna på jorden. En svensk Springsteen med en stor fanbase som han byggt genom flitigt turnerande i tjugotalet år. Bruce har realistiska texter från arbetarmiljö och nationalistiska texter om den stolta amerikanska livsstilen och stoltheten. Winnerbäck å sin sida jobbar med melankoli och det enkla livet i vardagen med mycket svärta. Men man anar rötterna i svensk arbetarklass och miljonprogram. Fansen älskar hans poetiska och berättande texter och det är allsång på hans konserter när Winnerbäck visar prov på sina rötter i den svenska vistraditionen. Då är det svårt för publiken på konserten att hålla tårkanalerna i schack. Vad bloggen hört så är det bara saxofonen som saknas hos Winnerbäck för att han skulle bli en nordic noir-kopia på Springsteen.

   Det är texterna som är grejen, musiken den som både är elektrisk och akustisk kommer ibland i andra hand. Därför är hans röst tydligt mixad så varje ord går fram ococh rakt in i varje hjärta. Bloggen tänker inte bara på Springsteen utan hör också influenser från Dylan när Winnerbäck pratsjunger sina ordrika texter. Han samarbetar gärna med andra artister som till exempel Miss Li, Jocke Berg och Johnossi, även detta bidrar till hans folklighet och bredd. Även om hans person utstrålar anspråkslöshet och enkelhet. Winnerbäck är relativt rädd om sitt privatliv även om hans syns på löpsedlarna av och till i sällskap med norska frun Agnes Kittelsen men han visar aldrig upp den gemensamma dottern och i bakgrunden finns även den tjugoåriga sonen Ebbe från ett tidigare förhållande. Under konserten berättar han i korta ordalag om sitt privatliv. Då dyker det upp gamla kompisar, sonen Skilsmässan och den nya frun och barnen som får honom att plocka fram legobitarna igen.

   Med flera Grammisar och Rockbjörnar i bagaget samt flera andra utmärkelser och hyllningsprogram i radio och teve, så är Winnerbäck på god väg, om han inte redan är det, att bli en Neutronstjärna på den svenska rockhimlen. En stjärna som lyser över ung som gammal, man som kvinna, kille som tjej. Ja Winnerbäck vinner över de flesta på sin sida och efter den här konserten tillhör även bloggen skaran. Granit och Morän, Rosor och champagne, Vi är på väg tillbaka,  Hugger i sten, Jag tror jag hittar hem, Söndermarken, Om du lämnade mig nu, Åt samma håll,  Kom ihåg mig är bara några av de pärlor som spelas från scen den här kvällen, från hans starka låtkatalog. Avslutning på extranumren blir hans nytolkning av Hum hum från humlegården då helt plötsligt David Ritschard kommer upp på scen och förstärker på sång. En perfekt avslutning på en fantastisk konsert.

Konserten får 10 Markaskogar.









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...