onsdag 26 juni 2024

UEFA Euro 2024 omgång 3

    I tredje omgången spelas då båda gruppmatcherna samtidigt för att undvika att lagen spelar på varandras resultat. Nu står väl lagen ändå i kontakt med den andra matchen via spioner, teve, digitala kanaler så kanske gör det inte så mycket skillnad men det är bättre än inget.

   Två saker har uppmärksammats i Tyskland under mästerskapen bland annat av hedersmannen Lundh. Det är säkerheten och planernas kvalité. Ett stort antal planstormare har lyckats springa förbi säkerhetsvakterna och på så vis satt färg på matchen för publiken. Bäst lyckades lillkillen på tio år som kom ända fram till Ronaldo i Portugals match mot Rumänien och lyckades ta en selfie med Ronaldo som glatt ställde upp. Måste varit kanon för hans varumärke. Planernas kvalité är också ett samtalsämne. Stora sjok av gräs lossnar när spelar glidtacklar eller går i närkamp. Ett regnigt mästerskap jovisst men ändå ska de tyska gräsmattorna hålla bättre. Förra EM gick det så här i tredje omgången.  

   Matcherna i tredje omgången betyder väldigt mycket och många lag är inblandade på olika vis. Det känns redan som att utslagsomgångarna startat och varje match har enormt stor betydelse.  Tack vare att många treor kan gå vidare till åttondel har alla lagen chansen till avancemang även i tredje gruppspelsomgång vilket ger många matcher med stor spänning.

   I grupp A Tyskland, Schweiz, Skottland och Ungern gör upp i sista omgången av gruppen. Efter en allvarlig huvudskada på ungerske Varga sätter matchen fart. En fullkomligt galen sista kvart där båda lagen helt plötsligt vill göra mål eftersom ett oavgjort resultat gör att båda lagen är utslagna. Raggarfotboll där målchanserna avlöser varandra i ett känslomässigt kaos hos båda lagen. I 100:e minuten gör Ungern ett vinstmål via Kevin Csobodt och nationen tar totalt 3 poäng och blir trea i gruppen. Frågan är bara om det räcker för avancemang som en av fyra bästa treor då laget har en minusmålskillnad på minus 3. I den andra matchen kvitterade Tyskland sent i matchen genom inhoppare Füllkrug och vinner gruppen obesegrade med Schweiz som tvåa, båda lagen till åttondel. Skottland får redan nu packa väskorna och resa hem till högländerna, medan hoppet lever för Ungern.

Luka Modric den lille store förloraren i EM.
Foto: Bildbyrån + x
   I grupp B spelar Albanien, Spanien, Italien och Kroatien.  Spanien trummar på och blir första fullpoängare i mästerskapets gruppspel. Albanien åker hem men med äran i behåll efter sin mästerskapsdebut. Vem kunde tro det när Enver Hoxha styrde och ställde i den mest isolerade stat på europeiska kontinenten under senare delen av 1900-talet. Striden står mellan Italien och Kroatien där italienarna har trumf på hand. Modric missar en straff eller Donnarumma gör en kanonräddning. Men Modric revanscherar sig 30 sekunder senare då han slår in returen på en andra kanonräddning av Donnarumma. Men det räcker inte mer än till ett sorgligt avsked från storfotbollen för den kroatiske storspelaren. Det var en tät och spännande match där Kroatien är vidare i turneringen i 98 minuter när italienarna kvitterar på matchens sista spark och kroaternas två poäng inte räcker som en av fyra bästa treor. Goodbye Croatia, som får trösta sig med att bära mästerskapets snyggaste tröjor. Italien och Spanien till åttondelar.

   I grupp C lirar England, Danmark, Slovenien och Serbien. I den tredje omgången möts lagen i två noll noll matcher och den stora vinnaren blir Slovenien som går vidare som en av fyra treor. Danmark tvåa på exakt samma poäng, målskillnad. Varningar blir det som fäller avgörandet för danskarnas fördel,  en varning mindre än slovenerna. Jämnare kan det knappast bli. England vinnare av gruppen på 5 poäng och obesegrade, men utskällda av de engelska tabloiderna. Serbien kliver ombord på planet hem och övriga lag i gruppen till åttondel.

Fantomen på operan? Foto: Daily Mail
    Grupp D består av Frankrike, Polen, Holland och Österrike. Precis som alla andra grupper blir det här hyperspännande och en överraskande slutställning. Frankrike mäktar bara med ett oavgjort resultat mot Polen där Kylian Mbappe gör comeback och mål på straff. Lewandowski reducerar också på straff men det oavgjorda resultatet kostar Frankrike gruppsegern och en plats på den något enklare halvan av slutspelsträdet. Segrare i gruppen blir istället Österrike som överraskande vinner över Holland. Nederländerna blir i sin tur trea i gruppen på fyra poäng men blir direkt klara för åttondel som en av de fyra bästa treorna. Polen får lämna EM med svansen mellan benen medan Österrike, Frankrike och Holland går vidare till åttondelar.

   I Grupp E där Ukraina, Belgien, Slovakien och Rumänien lirar. Den på förhand mest jämna gruppen där alla lagen har tre poäng vardera efter två matcher och trean är på förhand klar för åttondel. En "detalj" i sammanhanget är att om Rumänien och Slovakien spelar oavgjort är båda garanterade att gå vidare och det spekulerades vilt på förhand om att matchen skulle då vara avgjord. innan domaren blåste i pipan. I stil med Västtyskland-Österrike 1982 och Danmark-Sverige 2004 som allmänt anses som lågvattenmärken i fotbollshistorien vad gäller sportsmanship och självrespekt. Båda matcherna anses som uppgjorda på förhand. Favoriterna Belgien, för dagen i sitt Tintin-inspirerade reservställ, spelar mot Ukraina som har sämst förutsättningar av de fyra lagen då de har minus-målskillnad. Slovakien och Rumänien spelar planenligt oavgjort 1-1 utan att det kan upplevas som en match med ett resultat uppgjort i förväg. Belgien klarar också oavgjort trots att Ukraina gör en stark sista kvarten med bland annat en inåtskruvad hörna som dansade på mållinjen och några farliga skott. Ukraina får resa hem med högt huvud och fortsätta kampen mot den ryska aggressionen. Övriga lag vidare med Rumänien som gruppsegrare.

Selfie-time.     Foto: DN.se



   Avslutar tredje omgången gör Grupp F Turkiet, Portugal, Georgien och Tjeckien. Portugal är klara för
avancemang och ställer upp med i princip reserverna, i sina läckra reservställ. I övrigt är det vidöppet med fördel för Turkiet.  Georgien överraskar och tar en tidig ledning i matchen mot Portugal. I andra halvlek utökar de ledningen via en hårt dömd straff. De går alltså vidare till åttondel tillsammans med Ronaldos gäng som vinner gruppen. Turkiet vinner mot Tjeckien i en kaosartad match med 19 varningaroch tar andraplatsen i gruppen, där de senare får checka ut och sätta sig på bussen hem för en tidig semester.

   Slovenien, Holland, Slovakien och Georgien till åttondel som bästa treor i gruppspelet.

   Tyskland och Spanien fortsätter att imponera men når de hela vägen nu när utslagsomgångarna börjar? Portugal, Italien, England, Frankrike, Holland och Belgien har gått sämre men har potentialen att växla upp nu när det är vinna eller försvinna. Spännande åttondelar är att vänta.

måndag 24 juni 2024

ÖSK - Trelleborg FF 1 - 1 ( 0 - 0 )

    Inte lätt att komma ihåg att ÖSK spelar match mitt i europamästerskapen. Aldrig har kontrasterna varit större, även om de som dömer ut ÖSK som ett tråkigt spelande lag nu får se att europeisk storfotboll spelar på samma sätt. Trelleborg är återigen på besök på Vallen precis som 2018 2022 2023 De båda lagen har sällan eller aldrig presterat någon magi tillsammans. Tre oavgjorde i målsnåla tillställningar. Tidigare har skåneklubben innehållit fd svartvita som Simon Amin och Mohammed Saeid. Men i Amin är flyktad till Norge och Mo är svartvit igen.

ÖSKs VD en av de viktigaste lirarna just nu.
  Svartvitts spelartrupp är hel igen efter ett miniuppehåll så Järdler kan "välja och vraka" bland lirarna i
spelartruppen. Men Hamse Shagaxle skadade sig på näst sista tärningen innan match men finnstillgänglig. Unge Alperud fortsätter vara skadads. Sport behöver desperat en vinst för att skapa framtidstro och ett semesterlugn för truppen, klubben och lagets supportrar. Järdler har väldigt svårt att träffa rätt i laguttagningen. Spelarnas form varierar enormt från match till match, flera av de unga killarna känns som humörspelare. De kan vara bäst på träningen innan match men göra en slät och sliten figur på matchdagen. Inget önskeläge för en allt mer pressade lagledning.
   Oavgjort var ett väntat resultat i mötet mellan lagen idag. Vad gäller hemmalagets prestation var det helt klart ett fall framåt sedan sist hemma mot Oddevold. Innan match när laguppställningarna blev bloggen lite orolig och det kändes som om Sport ställde upp med ett svagare lag. Trelleborg ska hedras då de inte parkerade bussen utan bjöd upp till spel vilket bidrog till ett öppet och offensivt spel. Mållöst i halvtid och inga riktigt heta chanser för nåt av lagen. TFF-målvakten spelade extremt långt ute i planen och Björnstad straffar honom med en lobb från mittlinjen i 25:e minuten. 
   Andra börjar båda lagen piggt och i 55:e bredsidar Kalle in bollen efter inlägg från Valgeir och lite carambolage framför måls så rullar bollen ut framför fötterna på honom. Matchen går lite i stå en stund men TFF kvitterar när ÖSK räknar fel i försvaret och tappar vänsterflanken 1-1 på ett närskott. Efter det målet skapar ÖSK halvdussinet heta chanser som alla var värda ett bättre öde.
Kron och Valgeir jobbar, springer och försöker. Barsoum bra i både offensiven och defensiven.
   För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när kommunal skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.

lördag 22 juni 2024

UEFA Euro 2024 omgång 2

   Vid VM 2022 såg bloggen ett generationsskifte framför sig vad gällde tongivande bollartister eftersom många storspelare var på väg mot ett åldersstreck eller en nedvarvning av karriären, företrädesvis med spel Saudiarabien eller USA. Här ser ni vad bloggen siade då:  Inga självklara arvtagare just nu vad bloggen kan se i kaffesumpen, möjligtvis tyske tonåringen Musiala, engelske Bellingham, holländske Xavi, spanske Gavi med sin nästan lika unge lagkamrat Pedri som potentiella storstjärnor på sikt. 

    I andra omgången steg Musiala fram för Tyskland och dominerade när hemmalaget tog sin andra seger. I
sammanhanget kan nämnas att den nuvarande förbundskaptenen för Die Mannschaft, biter på naglarna under matchen, passande, då han heter Julian Nagelsmann. Det är ändå bättre än den tidigare coachen Löw som petade näsan och käkade sn-rkr-k-r under match och fångades på bild!
   Förra storlaget Kroatien har bara skrapat ihop en poäng på två matcher så där ser det skrynkligt ut för avancemang, men eftersom fyra av sex treor går vidare finns fortfarande chansen till spel i en åttondel. Skotska fans är en positiv färgklick med sin positiva inställning och säckpipor som skapar rejäl och familjär stämning på stan, men även på arenan. 
   UEFA Euro 24 verkar gå till historien som en turnering som består av självmål och bortdömda mål och bloggen har redan tappat räkningen i andra omgången.
   Xerdan Shaqiri skruvar in andra omgångens snyggaste mål i målvaktens högra kryss vilket ger delad poäng mellan schweizare och skottar. Den danska dynamiten briserade när Morten Hjulmand krutade på från 28 meter och Harry Kanes ledningsmål blev reducerat och lagen fick till slut var sin poäng och har goda chanser att gå vidare. Den röda armén på läktaren är ett engagerat stöd som inte ligger långt efter skotska och holländska fans inlevelse. Ukraina står för den andra omgångens vändning och vinner mot Slovakien med uddamålet.
   Första gigantmötet i UEFA Euro 24 står mellan Italien och Spanien i andra omgången. Två nya spelare för framtiden dominerar anfallsspelet i Spanien, Williams Jr och blott 16-årige Jamal som har lekstuga med de italienska ytterbackarna. Spanien vinner med ett noll efter ett Italienskt självmål. Det andra storlagsmöte i omgång två är Frankrike mot Holland. Fransmännen dominera och äger bollen i stora delar av matchen men det är holländske Xavi som gör mål. Tyvärr bortdömt för offside. Det innebär att båda lagen nollar och kryssar sig mot åttondelarna. Portugal är fullpoängare efter två omgångar men imponerar inte. Grupp E är den mest öppna gruppen där alla lagen har chans på att gå till åttondel inför sista omgången, då de har var sin seger efter det att Belgien vunnit över Rumänien i andra omgången. En dråplig parantes är nu att Belgiens anfallstank Lukaku nu fått 3 mål bortdömda efter VAR-check!
   Senast Europamästerskapen spelades dokumenterade bloggen även detta och den tyska fotbollsfesten är om möjligt hetare än senast det begav sig när EM 2020 spelades i stora delar av Europa. Till den här fotbollsfesten har Ngolo Kante gjort comeback i Les Bleus och gör ett enormt jobb i det tysta. Men det återstår att se om lagkamraterna får sjunga sången om honom som segersång.
Modern fotbollslook
   På VM i Ryssland 2018 bötfälldes lagen då de klippt av foten på strumoprna och visade en annan färg på strumpan som de hade i skon. Den här gången klipper spelare stora hål i strumpornas vader för att inte trycket på vadmusklerna ska bli för stort och det blir kramp i onödan. De tycker att strumporna är för tighta helt enkelt. Inga böter så här långt.
Bloggen noterar också att ungerske målvakten heter Gulacsi! samtidigt som Martin Adam i Ungern hånas för sin fysionomi som oftare ses i diskusringen än på fotbollsplanen.

   Tyskland, Spanien och Frankrike fortsätter att imponera och är obesegrade samt spelar snabbt, tekniskt och med stort självförtroende.         

tisdag 18 juni 2024

UEFA Euro 2024 omgång 1

 

   Starten på detta mästerskap har varit lite skakig för bloggen. Den har inte hängt med i försnacket och missade flera av de första matcherna i omgång ett. Annat var det 2021 när Sverige deltog och intresset var på topp. Pandemin var precis över och det rådde fotbollsfeber i Sverige. 24 deltagande lag är i mesta laget och att tre matcher avverkas per dag är i mastigaste laget när livet på hemmaplan måste gå vidare. Bloggen har dessutom rysligt svårt att hålla sig vaken hela klockan nio-matchen. Fotboll är inte hela livet trots allt. Pepe 41år och Ronaldo 39 år är med som vanligt och verkar i det närmaste outslitliga. Ronaldo gör nu sitt 6:e EM-slutspel och bloggen ser inte varför det skulle kunna bli ett sjunde även om hans löpmeter blir färre för varje mästerskap.  Första omgången snackis är naturligtvis att Mbappe bryter näsan när han nickar en en österrikare på axeln. Ska han spela mer i detta mästerskap, ja vi får följa alla diskussioner hos tänkare och tyckare.
   England och Belgien är som vanligt med i förhandssnacket som favoriter men kommer att få svårt att räcka hela vägen. Så "football is not coming home" den här gången heller.  Belgien är första omgångens stora favoritfall. Lukako gör två mål i matchen som överprövas av VAR och Slovakien tar en trepoängare. Det är för övrigt många deltagande länder på bokstaven S, Serbien, Spanien, Slovakien, Slovenien, Skottland och Schweiz om nu det kan stå för något. Enda S-landet som saknas är ju Sverige! Georgien är mästerskapets enda debutanter och Ukraina landet som får mest sympatier, så klart. Norden representeras av Danmark som åkte på en sen kvittering mot Slovenien. Annars är det kul att se Christian Eriksen på plan igen i ett mästerskap efter förra EMs otäcka skada på hjärtat. Svenske Glenn Nybergs domarteam gjorde en prickfri insats när de dömde matchen Rumänien Ukraina i första omgången.

   Det är publiksuccé på de tyska läktarna och det kokar av fans i varenda tysk värdstad när grundomgångarna spelas och det är fotboll dag och natt. Det är possessionfotboll som dominerar och det är gåfotboll oftast och fotbollen liknar alltmer handboll för varje mästerskap som spelas. Det som också känns igen från tidigare är studioexperterna som är samma som förut och men SVT överglänser sina kollegor på TV4 i kunnighet och proffsighet. Bäst av alla experter är i vanlig ordning Glenn Strömberg.

   De fyra lag som imponerat mest är Tyskland, Italien, Spanien och Frankrike. Bloggen gissar att slutsegraren finns någonstans här med en extra fördel för värdlandet Tyskland. Fortsättning följer 


söndag 16 juni 2024

Lördagsnöjet

      Föräldrarna var lantbrukare. En del kallades oss för bönder, vilket låter nedsättande, inte speciellt politiskt korrekt i dagens språkbruk då allt är känsligt och man inte får kränka någon. Vi i familjen hade en Mercedes av gammalt snitt, vi hade nog flera om jag minns rätt, men inte samtidigt. Man ska komma ihåg att de här minnen som bloggen återger kommer från sextiotalet och sjuttiotalets början. Väldigt, väldigt länge sen alltså, så minnet kan spela bloggen spratt men ett kåseri är ett kåseri så man kan behandla sanningen lite ovarsamt och krydda historierna.

    Lördagsnöjet för mina föräldrar så här på försommaren var att åka bil och eftersom jag fortfarande var en liten parvel kunde jag inte lämnas hemma på egen hand utan fick snällt åka med i baksätet. Jag ålade omkring och satt och stod. Det här utspelade sig nämligen då det inte fanns vare sig sittkuddar för barn eller vettiga säkerhetsbälten, men färden gick ofta i lusfart på udda vägar som närmast var att betrakta som kostigar. Pappa lantbrukaren var alltså ute för att se hur det gick för de andra bönderna och deras sådd och skörd och hur de hanterade sina åkrar och ängar. Det gick i sakta mak längs ängsvägar, skogsvägar och mindre byvägar. Ingenting fick missas, han ville se och helst konstatera att hans sådd och skörd gick bäst. Tror inte han såg det som en tävling men han påpekade gärna andras fel och brister. Sprutränder och ytor på åkrarna som andra lantbrukare missat att så. 

    Som man kan förstå var vi ute på åkrar och ängar inte många människor i sikte. Ett och annat rådjur kanske ute på åkrarna. Någon räv som kilade snabbt över vägen, tofsvipor svalor och skränande måsar som hade herraväldet över försommarhimlen. En sol som sken blekt i horisonten. 

   Om man ska lita på mitt minne avvek vi bara från den här rutinen en gång och det var när Kumla kyrka brann. Ser på nätet att den eldhärjades 1968, i en tragisk historia. Helt plötsligt var vi inne i bebyggda trakter och såg många andra nyfikna som också nyfiket tittade på den sotiga kyrkan. Men annars stannade vi aldrig eller närmade oss bebyggelse. Vi stannade aldrig för att köpa glass. Korv med bröd hade vi hemma, så ett stopp för det var aldrig aktuellt. Kiosker och korvmojar var lika sällsynta som hög fart och spänning på dessa försommarturer. Ensamma och i maklig fart körde vi mot solnedgången i vår Mercedes. Jag och mina föräldrar.

    Sjuttiotalet väntade runt hörnet och det flyttade in ett par stockholmare i byn. Mina föräldrar började umgås med nollåttorna och jag blev samtidigt äldre så detta par fick ta över min plats i baksätet. Och jag kunde vara hemma och titta på teve i lugn och ro. Snobbar som jobbarMannen från Uncle och Helgonet gick på den enda tevekanalen som fanns på den tiden.

söndag 2 juni 2024

ÖSK - IK Oddevold 2 - 2 ( 0 - 1 )

    Ett nytt motstånd för både ÖSK och bloggen idag på Behrn i Superettan. Tidigare tävlingsmöten har skett i cup och allsvenskan men längre tillbaka i tiden. ÖSK har faktiskt nollat Oddevold både poängmässigt och målmässigt. Nykomlingen från Uddevalla startade serien bra, men sjunker just nu som en gråsten i serietabellen. Inför matchen mot Sport på Vallen är laget två placeringar framför våra svartvita hjältar. Nu ska man inte tro på förhand att det är någon enkel match. Det är nämligen de enkla matcherna som Sport förlorar. Skövde, Utsikten och Gefle är tre bottenkonkurrenter där ÖSK totalt dominerat med ett överlägset bollinnehavet. Men laget har inte åstadkommit några heta målchanser att tala om mot de lågt stående motståndarförsvaren. Bloggen ser på förhand att Oddevold idag inte blir något undantag. Ska bloggen få fel krävs det att ÖSK får in bollen i mål i första halvlek, annars kommer det nerver in i spelet och då kan det sluta illa för det unga hemmalaget. Bloggen hoppas att den får fel.

Barsoum, en av de yngre
    Svartvitt har ett ungt lag så spelkvaliteten varierar rejält från match till match. Det gäller att de få lite äldre och mer rutinerade spelarna visar vägen för junisarna. Idag är det kontinental hetta när matchen avgörs på plasten när solen står som högst. Skönt att som bloggare få sitta högt upp på GFÖ-läktaren. Gäller att förberedelserna är minutiösa vad gäller kost och vätska för spelarna på planen. 

     Som bloggen förutsåg visar bohuslänningarna inget intresse av att gå framåt i spelet utan står mest och tittar i försvaret medan man passar bollen säkert i sidled. ÖSK börjar matchen bra med fin rörelse i spelet och en intensiv press. Inga mål eller målchanser och det ska visa sig senare att lagets press sög musten ur det egna laget istället för tvärtom. ÖSK pressar högt med fyra man men blir enkelt bortspelade och Bohusboysen kan istället enkelt spela i lugn och ro på ytan bakom pressen för ÖSKs försvar står nere på egen planhalva och tittar på. Oddevold har istället en superchans som man fumlar bort och ska man räkna chanser totalt i matchen har bohusgrabbarna fler och bättre chanser. Till exempel i matchens 96:e minut får laget ett gyllene läge att avgöra matchen till sin fördel men Malte Pålsson räddar poängen till Svartvitt. En händelselös match i långa stycken och det är roligare att se färg torka än att sitta på läktaren långa stunder. I 39:e minuten får Oddevold till en frisparksvariant som ställer ÖSK-försvaret på bortre stolpen och de rullar lätt in ledningsmålet och det blir dödstyst på läktaren. Det verkar inte riktigt som Sport inte är påkopplat denna soliga eftermiddag och laget blir utvisslade av 2619 i publiken. Tålamodet tryter hos de trogna på GFÖ medan Kubanerna håller fanan högt. Alldeles för många lycka-till-bollar precis som många matcher förr. 

   I andra börjar ÖSK övergå från kortpassningar till längre bollar från Modig och Bergmark och det blir något bättre.  I 57:e får Valgeir in ett höstlöv i bortre burgaveln från hörnet av straffområdet. Återigen ett helt galet mål av hemmalaget.Oddevold ger inte upp utan lyfter upp spelet för första gången efter att tidigare barra legat på kontring. Åstadkommer  till och med press på svartvit planhalva och för till halvfarliga distansskott som Malte plockar. ÖSK måste bryta mönster men ingen vågar och man ser hur laget är rädd om poängen istället för. att gå framåt och vinna tre. Istället gör Oddevold 1-2 i 80:e på matchens snyggaste anfallskombination och de svartvita är precis lika oorganiserade som vid första baklängesmålet. I 89:e stöter Kalle H in reduceringen 2-2 efter viss oreda framför mål och de sista övertidsminuterna blir en stökig historia med varningar glödheta chanser för Oddevold och spelare som är helt slut i den obarmhärtiga värmen. Efter slutsignalen faller spelaren ner i gräset som käglor helt utmattade av spelat matchen i värmen. Där återhämtar de sig ackompanjerade av en visselkonsert från hemmapubliken.

   Kroon var rapp så länge han orkade. Malte räddade några lägen och Hansemon bra offensiv target för laget att slå höjdbollar på. Strongt också av laget att hämta upp två underlägen.

   För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när kommunal skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.

Biodags - Lee

Lee på riktigt och på film. Foto: Lee Miller archives    Lee Miller, 1907-1977, var en äventyrerska, fotomodell, kock, fotograf och föregång...