måndag 2 december 2024

Shakespeare and co

Sylvia om sin egen bokhandel
Foto: ÅJ
    Amerikanskan Sylvia Beach öppnade sin engelskspråkiga boklåda i Paris 19 november 1919 på rue Dupuytren. Sylvia uppmuntrades av sin franska väninna Adrienne Monnier som i sin tur hade en franska bokhandel på en angränsande gata. Sylvia fick mycket god hjälp av Adrienne med både enkla och praktiska frågor samt kontakter med myndigheter. 1921 flyttade Shakespeare and Company till 12 Rue de l´Odeon som då fick sin plats i Paris kulturliv under  mellankrigsperioden, tvärs över gatan från Adriennes bokhandel. Shakespeare and Company blev snabbt en samlingsplats för amerikaner, engelsmän och fransmän inom litteratur och författarskap. F. Scott Fitzgerald, Sherwood Andersson, Ezra Pound, PaulValéry, André Gide och många fler.

   Bokhandeln blev känd för ett antal saker och den striden strömmen av kända eller på väg att bli kända författare var en av dem. Ernest Hemingway, Gertrude Stein amerikaner boende i Paris som hade Shakespeare and Company som ett andra hem och vardagsrum. Bokhandeln fungerade också som ett bibliotek där parisare och andra kunde låna engelskspråkiga böcker som kanske var svåra att komma över i Paris. Sylvia Beach vänskap med författare gjorde att hon alltid hade eftertraktade böcker som hon fått av författare eller hade böcker som de skickade henne när de var tillbaka i sina respektive hemländer. James Joyce och hans författarskap var särskilt omtyckt av Sylvia och de blev vänner. Hon hade hela hans produktion till både försäljning och utlåning. Sylvia hjälpte sin vän med att förlägga hans mastodontverk Odyssén som beskriver en dag i Leopold Blooms öden och äventyr i Dublin. Romanen bannlystes på grund av sitt innehåll i USA och England, men kunde ges ut av Sylvia i Paris 1922. Enligt rykte innehöll den första upplagan cirka tusen fel av olika slag men boken trycktes flera gånger innan den tilläts i de båda engelskspråkiga länderna. 

   Sylvia stängde sin bokhandeln strax efter den tyska invånare invasionen av Paris 1941. Tyskarna kom till Shakespeare and Co och började ifrågasätta utbudet och hotade Sylvia. Hon och en vän bar upp alla böcker till lägenheten ovanför bokhandel och lät måla över butiksskyltarna. Sylvia fick också spendera ett halvår i ett tyskt interneringsläger. Väl tillbaka levde hon sedan ett lugnt liv i Paris utan att återöppna sin bokhandel igen

Fortsättningen på historien
Foto: ÅJ
   George Whitman anlände till Paris strax efter andra världskrigets slut. Då visste han allt om Shakespeare and Co och var själv en bokälskare och bokslukare av stora mått. 1951 hade han köpt på sig så många böcker att det var dags att börja sälja av. 37 Rue de la Bûcherie blev platsen för ett återöppnat Shakespeare and Co. Då det 1958 namngavs som Shakespeare and Co höll Sylvia Beach ett kort tal och tillät Whitman att ta över namnet. Det är placerat precis på södra strandbanken av Seine i skuggan av Notre Dame. Dörrarna öppnades och de är fortfarande inte stängda. Under många år sköttes bokhandeln av Whitman med hjälp av turister som övernattade i själva bokhandel. Whitman kallade dessa nattgäster för Tumbleweeds som stannade en natt eller en månad. Det fanns sällan några begränsningar och han frågade aldrig heller om anledningen till att de kom till hans bokhandel. Väldigt sällan försvann det böcker eller pengar. George fick en dotter som han naturligtvis döpte till Sylvia. George specialiserade sig på beatnik-författare som Jack Keourac, Allen Ginsburg, Charles Bukowski, Gregory Corso och William Burroughs. En annan beat-författare, Lawrence Ferlinghetti, öppnade sin egen bokaffär enligt samma principer i San Franscisco City Lights.

   George Whitman var en välkänd profil i Paris under många år då han åkte omkring i staden på sin röda moped ständigt på jakt efter nya böcker. George avled 2011 men hans bokhandel lever vidare då hans dotter Sylvia nu är ansvarig och också försiktigt moderniserat verksamheten en smula. Varken Sylvia eller besökarna önskar en fullt modern bokhandel. Men myndigheterna är alltid lika tveksamma vid olika typer av inspektioner på de labyrintliknande gångarna. De rynkar på näsan mellan staplarna av böcker som vilken sekund som helst kan rasa över besökarna när oförsiktiga ryggsäcksutrustade besökare snurrar runt inne i bokhandeln. Vid bloggens senaste besök i bokhandeln var det kö för att komma in då Shakespeare and Co nu också blivit en turistattraktion av stora mått. Det går att handla från bokhandeln på nätet men vem vill göra det och gå miste om chansen att få insupa böckernas magiska värld i romantikens huvudstad.



Bland magnolior och böcker möter bloggen våren på
Shakespeare and Co
Foto: MHJ





Shakespeare and co

Sylvia om sin egen bokhandel Foto: ÅJ     Amerikanskan Sylvia Beach öppnade sin engelskspråkiga boklåda i Paris 19 november 1919 på rue Dupu...