Precis som de senaste åren bidrar även bloggen med en lista för det år som precis gått. Bloggen är inte ensam om att göra en lista som sammanfattar året och i år är inget undantag. Det bloggen gör är att ta sig friheten att själv bestämma kategori och varje år är det dags för ett nytt och fräscht val av område. Som vanligt ger bloggen er en länk till föregående års listor som bland annat handlat om musik, dåliga trafiklösningar och grekiska öar. Bloggens uthållighet är enligt vissa berömvärd, medan andra menar på det är på gränsen till "hur orkar du?" Under 2015 2016 2017 2018 2019 2020 har bloggen lista listor på ett uthålligt sätt för allt mellan himmel och jord och 2021 års lista kommer inte att bli något undantag.
Det som utmärker 2021 från många andra år är att vi alla trodde året skulle bli bättre än föregående ur ett pandemiperspektiv. Tyvärr slutar året i moll med nya restriktioner, en ny variant av Covidviruset som håller världen på helspänn och med en uttröttad befolkning som inget heller vill än att återgå till en normalitet. Vad det nu kan vara.....
I år fokuserar bloggens lista på ord och företeelser som den känner tagit sig in i språket och livet för gemene man och kvinna. Tre ord som irriterat, tagit över, ändrat vår uppfattning och försökt att påverka vår vardag. Tre ord som tagit plats under året och som funnits med länge men i år blivit tydliga i vår vardag. Utan inbördes rangordning kommer här 2021års mest använda och ibland felanvända ord enligt bloggen:
Trygghet Ett ord som fått en renässans i spåren av pandemin men också som en konsekvens av en upplevd tuffare samhällsutveckling. Trygghet är ett ord med en subjektiv innebörd för människor och ett ord som tas till i många sammanhang som ett utryck för oro och främlingsosäkerhet. Det ska vara tryggt på stan, på kvällar i mörkret, i skolan, i hemmet. Det ska vara tryggt i förorten, i villaområdet och på bussen. Vi försöker skapa trygghet med regler och restriktioner, munskydd och vaccin. Psykiatern och författaren David Eberhard har skrivit flera böcker på temat och kallar oss svenskar lite elakt för trygghetsnarkomaner. Ibland sägs det att vi svenskar är fredsskadade och vi tror att vi kan skapa trygghet som exkluderar otrygghet. Låt alla andra gå ut i otrygghet medan vi håller oss neutrala och för oss själva i vår lilla trygghetsbubbla. Årsshjul Ett mått av tid egentligen. En ny variant av kalender eller almanacka där de senare har en
början och ett slut, alltmedan årshjulet fortsätter att snurra runt, runt och stressa. Hjulet är i ständig rörelse då tiden inte har något slut. Årshjul är vanligast i skola och idrottsföreningar, men kommer att rulla runt inom fler områden och branscher. Att mäta tid har förbryllat människan ända sedan de gamla grekerna och Albert Einstein prövade att bevisa tiden och rummet rent teoretiskt genom relativitetsteorin med den berömda ekvationen E=mc2. Religionerna försöker också att tolka tiden och där är kristendom och islam mer som en kalender och hinduism och buddism mer som ett årshjul när man försöker förhålla sig till tid och mätandet av tid.
Invasiv Ett ord som få hade hört för tio år sedan men nu används om framförallt växter och olika djur. Ett ord som kanske några kan betrakta som invasivt på sistone. Japanska plantor och slemmiga spanjorer får stort utrymme i trädgårdsspalter i tidningarna som invasiva elakingar. Djur och växter som inte har sin hemvist i Svea Rike men ändå på något sätt vunnit mark och trivs alldeles förträffligt och på så sätt slår ut våra "egna" växter och djur. Parkslide, spansk skogssnigel, signalkräfta, ryssgubbar, lupin och mårdhund är alla exempel på gäster i vår svenska flora och fauna som trivs alldeles för bra. En gammal bekanting i trädgården som sprider sig ohämmat i bloggens gräsmatta är maskrosen, men den är tydligen inte invasiv.
Bloggen önskar alla sina läsare Ett Gott Slut på 2021 och Ett Gott nytt År 2022
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar