onsdag 30 december 2020

2020 års lista

Fredrik Lindström Bild:twitter.com
   I 2020 års lista kommer bloggen att koncentrera sig på invasiva ord. Ord som kommer in i vårt språk och språkbruk som var och varannan av oss använder i tid och otid. Årets lista har även den smittats av Covid-19 och denna farsot sätter sina spår i listan. Invasivt brukar annars mest användas om växter och djur som planterats in i marker, sjöar och hav. De slår ut kulturväxter och fisk och djurarter som levt i svenska marker och vatten så länge vi kan minnas. Bloggen tänker att det också finns invasiva ord som bryter sig in i språket och tar över och används frekvent av yngre, som är de som är första med att använda det nya. Inte som vi boomers som helst håller oss till det invanda och kanske avvaktar något med det nya. Vi medelålders är väl inte först på den språkliga bollen så att säga. Ett språk är en levande organism och är i ständig förändring och förenkling. Det svenska pråket utsätts för trender, andra språk, svensktalande som inte har svenska som modersmål, teve, radio, dialekter och inte minst Fredrik Lindström och andra språkforskare som vill språket väl men inte har medlen att styra språket i den riktning som de själva önskar.


Fredrik Lindström Bild:poddtoppen.se

   Tidigare listor som bloggen producerat har behandlat det som känns angeläget ur ett bloggistiskt perspektiv. Bloggen länkar här till listor från år som gått om lässuget skulle bli övermäktigt i vår samtid av rörlig bild. 2015 2016 2017 2018 2019

Språkrådet publicerade årets nyordslista häromdagen men bloggens lista behandlar de ord som under året varit mest invasiva i språket. Ja, kanske till och med de senaste åren då också året innan det olyckliga året 2020 vissa av orden började invadera vårt språk:

5. Pandemi   Ett ord som få kände till för ett år sedan men har fullkomligt tagit oss med storm och används av alla dagligen. Ordet sköljer över oss genom media, vänkrets och arbetskamrater. Ordet har fullkomligt invaderat språket och kommer att ligga på en motsvarande lista även för nästkommande år.

4. Utmaning Nä, problem får det inte vara, det ordet ger en antydan om att det inte är något som går att lösa. Vi måste tänka positivt och se det som en utmaning för vi ska klara allt på ett bra sätt och vara duktiga och klar av det som kommer i vår väg. Då är ordet utmaning mycket bättre än ordet problem.

3. Transparent  Allt ska var genomskinligt nu i år. Anställningsprocesser, förhandlingar, byggprocessser, kontraktsskrivning. Kvinnokläder skall helst också vara transparenta. I alla fall i tycker medelålders män det, snuskhumrarna.

2. Teams/Zoom  Årets digitala sammanträdesforum i två varianter som tagit över all sammanträdesverksamhet där vi i vanliga fall sitter runt ett bord eller i en konferenslokal. Allt från välklädda överdelar till köksluckor i bakgrunderna. Allt ska numera zoomas eller teamsas. Bloggen längtar efter att få träffa människor, riktiga, livslevande, varma människor.

1. Mys   Så fort ordet mys hörs i luften osäkrar bloggen sin pistol. Kvällsmys, fredagsmys, helgmys. mys med ljus, mys med tacos och mys med chips. Snö är mysigt, eld med korvgrillning är mysigt. Ordet mys är ett ord som på alla sätt och vis invaderar språket i rask takt.Vad skulle folk göra utan ordet mys?

   Med den här listan överlämnar bloggen 2020 åt sitt öde och ser fram mot 2021. Till alla läsare av dessa rader önskar bloggen ett Gott Nytt År.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...