måndag 8 april 2024

Gertrude Stein igen

Bloggen på plats Foto:ÅJ
   Bloggen har tidigare skrivit om Gertrude Stein och hennes konstsalong i Paris på 27 Rue de Fleurus. Adressen där hon samlade sin krets av författare, konstnärer och andra intellektuella på kvällar av konstnärliga samtal. Det var inte lätt att bli en del av kretsen även om Hemingway och Picasso lyckades tillsammans med flera andra franska målare och skrivare. Inte bara bloggen är fascinerad av tidsepoken och kvarteren där allt hände i början av 1900-talet. Hasseåtage gjorde filmen Picassos äventyr som har hela sin handling förlagd till Qartier Latin och Montparnasse där så mycket hände. En kreativ miljö om än fattig för alla de konstnärer och författare som ännu inte nåt berömmelse. Se klippet i länken om hur viktig Gertrude Stein var med sina amerikanska stålpengar från USA för att hjälpa till att hålla dessa artister någorlunda mätta. I filmen Midnatt i Paris skriven och regisserad av Woody Allen finns ännu en beundrare av tidsepoken. Allen beskriver sin kärlek till livet i tjugotalets Paris i denna komedi som låter huvudpersonen resa mellan tidsepokerna och samtidigt uppleva Paris stora och vibrerande konstnärsliv.
Nu även en turistattraktion Foto: MJH

   När författarna inte samlades hemma hos Gertrude Stein var den naturliga samlingsplatsen bokaffären Shakespeare and Co. På den tiden ägde Sylvia Beach bokhandeln som låg på 12 Rue L´Odeon vilket den gjorde fram till andra världskriget då hon efter att blivit hotad av tyskarna stängde sin engelskspråkiga boklåda. Förutom bokhandeln var hon även förläggare då hon var den enda som vågade ge ut James Joyce verk Ulysses. Shakespeare and Co återuppstod under George Whitmans ledning 1951 på Seines södra strandbank mittemot Notre Dame. Fortfarande en samlingspunkt för författare. Nu efter hans död har hans dotter tagit över. ansvaret för bokhandeln.

    Gertrude Stein gick bort 1946 och hennes livskamrat Alice B Toklas överlevde sin Gertrude med 21 år och dog 1967. De två levde tillsammans i nästan 40 år i avantgardekvarteren i Paris. Efter Gertrudes död vara saknaden stor hos älskarinnan och hon ägnade en lång tid till att skriva en kokbok som var en blandning av recept och minnen från tiden tillsammans med Gertrud. Boken gavs ut 1954 (på svenska 1982). Det mest noterbara i den receptboken är de brownies där hon använda frukt, kryddor och nötter men även cannabis som ingredienser. Denna ingrediens finns inte med i den svenska upplagan. Kärleken mellan de två var stor och förbjuden och Alice B Toklas var både kock, sekreterare och husa men även musa och inspiratör till Gertrudes författarskap under deras förhållande. När Alice gick bort 1967 ville hon bli begravd bredvid Gertrude på kyrkogården Pere Lachaise i Paris men valde att få sitt namn på baksidan av Gertrudes gravsten. För alltid vid Gertrudes sida, men diskret i bakgrunden.








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - GIF Sundsvall 0 - 0

Käck matchens positiva  injektion Foto: ÖSK fotboll     Två forna allsvenskan lag på dekis spelade på Behrn idag. Sundsvall brukar ansvara f...