söndag 24 mars 2024

ÖSK försäsongen 2024

    Det gick inte mer än en dag efter säsongsavslutningen 2023 förrän Järdler och Larsen tog till stora kvasten och sopade undan alla spelare med utgående kontrakt. Ingen mannamån visades i det läget. En rejäl utrensning av spelare som hade lukrativa kontrakt som föreningen inte har en chans att tillmötesgå med den ekonomi som råder i sportklubben. Ärrade anhängare av sportklubben höjde på ögonbrynen och undrade var det skulle sluta. Naturligtvis sattes sportchef Järdler i arbete. Med hjälp av sportrådet Gawelin/Wikström/Larsen dammsögs spelarmarknaden efter lämpliga kandidater. Ambitionen var att byta spelsystem till en fyrbackslinje men samtidigt kunna byta över till en trebackslinje under match när det fanns behov av det. ÖSK står inte direkt först i kön när det gäller nyförvärv utan får tålmodigt vänta och se vad som passar laget och lagets kassakista när föreningar med tjockare plånbok handlat först i nyförvärvskön. För att ge en överblick av spelare in och ut inför säsongen 2024 kommer här två tabeller med spelare. Vad gäller utlistan så blandas den med spelare som inte fick nytt kontrakt med de som nu tagit chansen att byta klubb efter eget huvud.


              Ut                                                                                     In 

William Eskelinen  mv, Vestri Ísafjördur, Island      Malte Pålsson  mv, Halmstad 

Amar  Dzevlan mv, Örebro syrianska                     Jesper Modig b, AFC Eskilstuna

Daniel Björnquist b, ny klubb ej klar                       Erik McCue b, El Paso, USA

Daniel Hultqvist  b, Arendal Norge                         Theodor Hansemoen b, AFC 

Axel Andresson b, KR Reykjavik, Island                Oskar Käck b, Sollentuna

Rasmus Bonde b, AIK                                            Tobias Björnstad b, Notudden, N

Nasiru Moro b, Degerfors                                       Mohammed Saeid mf, Trelleborg

Johannes Danho b, BK Forward.                           Bilal Fousseni a, BK Forward

Ludvig Nicklasson b, Lunds BK                             Charlie Swartling mf/a, ÖSK U-19

Jake Larsson mf, Zalgiris Vilnius, Litauen             Linus Alperud mf/a, ÖSK U-19

Kevin Walker mf, ny klubb ej klar                          Peter Gwargis mf/a, MFF lån

David Seger mf, Öster IF                                       Wessam Dukhan mf, ÖSK U-19           

Trainerbrother from another mother 
   Dessutom har ytterligare ett par juniorer fått speltid i representationslaget på försäsongen, förutom Alperud, Dukhan och Swartling som flyttats upp från akademispel till seniorspel. Ett nytt juniornamn som fått mycket speltid är Wessam Dukhan. En hårt arbetande defensiv mittfältare som fått chansen och som vi definitivt kommer att få höra talas om. En bra princip är att junisar får känna på krutröken av seniorspel. Bloggen hoppas att Järdler fortsätter med det även i seriespelet.
   Noteras är att samtliga försvarspelare fått se sig om efter en ny klubb. Niklas Bergmark är den ende kvarvarande försvarsspelaren från förra säsongen men han ska göras om till mittfältsspelare och islänningen Valgeir Valgeirsson som tidigare mest spelat wingback ska spela högerback vilket är hans naturliga position. Seger, Nicklasson och Moro fick vara kvar men lämnade självmant av olika anledningar. Samtidigt ska man komma ihåg att bloggen inte har insyn i alla detaljer från styrelserum och omklädningsrum angående transfers in eller ut. Men truppen är i år billigare, yngre och vad det verkar, hungrigare. Hur många av nyförvärven som är fågel, fisk eller mitt emellan får vi svar på i november men en sak är säker, bloggen kommer att sakna David Seger. Det namn som bloggen i nuläget utser till årets nyförvärv måste bli norrmannen Tobias Björnstad, en regelrätt Samuel Dahl-kopia. Det gäller att föreningen nu hanterar honom på bästa sätt så han kan gå vidare i karriären på ett för Sport fördelaktigt sätt.

   Ett förslag till nyförvärv som diskuterats ivrigt under försäsongen på forumet ÖSKs Svenska Fans-sida är Filip Rogic. Enligt Hazey Davey, Benny Böckling, Ian Jeffs frisyr, Arnes vänsterfot, Järdlers Tjäder med flera förväntansfulla fans har Rogic hoppats vara på gång. Han bygger hus i Eskilstuna, frun är gravid och hans senaste kontrakt med ett lag i Serbien sträckte sig till sommaren så alla stjärnor pekade på att han skulle skriva på för svartvitt i sommarfönstret. Då skulle Rogic-time slå än en gång. Att han är bra kompis med Martin Broberg är ingen nackdel. De senaste nyheterna är att det serbiska kontraktet gått upp i rök efter två veckor och han istället skrivit på för Nordic FC från Södertälje. Money talks Rogic walks! Nordic ett gäng som tidigare styrts och kanske ännu styrs av kriminella. Laget var en hårsmån från att gå upp i Superettan till den här säsongen. Men vem vet om den här historien tar slut här. Rykten finns att Nordic kan gå upp i rök i en härva av svarta pengar och skumma affärer och då är läget annorlunda än en gång. Det sista fansen förlorar är hoppet om Rogic. 

   Med fyra mittfältspelare skadade en dryg vecka före seriepremiären krävdes att föreningen agerade speciellt som skadorna på Mo, Crona, Bark och Alperud samt sjukdomen på Barsoum oroade. Då presenterar klubben offensive mittfältaren Peter Gwargis som ett lån hela säsongen från Malmö FF med förflutet i Degerfors och Brighton men ursprungligen från Jönköping. 

Trainerbrother from another mother

  Bloggen har några gånger tidigare sammanfattat försäsonger.  2019 2021 2022 2023 är exempel på försök till sammanfattningar och analyser av träningsmatcher, värvningar och spel i Svenska cupen. Men försäsongen är sällan en bra indikator på hur tävlingssäsongen kommer att genomföras eller ge en spegling av det slutgiltiga resultatet av seriespelet.

    

   ÖSK hade chans att ta hem sin grupp i svenska cupen men föll på målsnöret med sex poäng. AIK på bortaplan blev för svåra trots ett ledningsmål av Kalle. Resultatet i träningsmatcherna har varit bra och spelet förtroendeingivande trots att det är många nya spelare som ska lära sig nytt och lära sig varandra. Totalt nio träningsmatcher och cupmatcher på försäsongen gav fem vinster, en oavgjord och tre förluster. Två av vinsterna var mot allsvenskt motstånd.  Sport verkar ändå förfoga över en bra centrallinje med Malte Pålsson i mål, Modig i backlinjen, Saeid på mitten och Kalle Holmberg längst fram. Kan bara Lucas Shlimon och Elias Barsoum fortsätta att utvecklas och bli mer rutinerade som mittfältets defensiva mittlås kan säsongen bli kul. 

   Några punkter skulle bloggen ändå vilja peka på:

 • Träna på att slå mer precisa inlägg så att de inte hela tiden fastnar på första försvarare eller seglar som en fiskmås över hela straffområdet och ut till inkast på andra långsidan.
 • Träna på att tåla motgångar i olika former under match utan att hänga med huvuden eller slå ut mer armarna i en uppgiven gest. Den individuella inställningen påverkar lagets prestation.
 • Träna på att hålla upp tempot för att kunna leda och styra matcher mot sämre motstånd som parkerar bussen.
 • Träna på att stå upp och spela fotboll. Inte ligga på gräset och vänta på domarens signal. Den kommer sällan i Superettan.

   Bloggen konstaterar också följande:

 1. Sollentuna har blivit farmarklubb till ÖSK. David Seger, Taha Ali och nu senast Oskar Käck.
 2. Kamarakopian Bilal Fousseni är ett enormt stort sparkapital för framtiden.
 3. Det räcker med en sommarbris för att Dubbel-Valgeir och Victor Backman ska gå i gräset.
 4. Det finns fortfarande stor förbättringspotential i försvarsspelet.
 5. Kalle Holmberg är bästa spelare i Superettan. 
 6. Mängder av juniorer som knackar på seniordörren.
 7. Vi ska vara glada att vi har Lars Larsen som ordförande i föreningen.
   Bloggen önskar supportrar, GFÖ, Kubanerna, föreningen, styrelsen och laget lycka till under 2024.

   För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när kommunal skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hem till byn 5

   Jag minns i min ungdom en teveserie som handlade om en landsbygd i förändring. Den utspelade sig i en fiktiv by i Västergötland. Som ung ...