måndag 27 mars 2023

ÖSK försäsongen 2023

     De två senaste säsongerna har satt myror i huvudet på de flesta som bor i Örebro, håller på Sport eller bara rent allmänt intresserade av fotboll. Resultaten gick verkligen inte ÖSKs väg utan det kunde blivit ett fritt fall genom divisionerna. Tränare Järdler lyckades stoppa raset mot division 1 i sista sekunden genom ett oavgjort resultat i sista höstmatchen borta mot Jönköping. ÖSK var en förening och ett lag i något som bloggen betecknar som ett kaosartat tillstånd. Huvuden rullade efter degraderingen från allsvenska och efter misslyckandet i Superettan blev det decapitering på alla fronter. Spelare, ledare, styrelsemedlemmar och kanslipersonal har slutat/plockats bort och blivit ersatta av nya friska ögon och hjärnor. 

Med allsvenskan i blicken
   Det finns två namn som symboliserar förändringen 2023 mer än andra. Lars Larsen, dansken och före detta ÖSK-spelaren som vitaliserar styrelsen med en gedigen kombination av affärskunskap och fotbollskunnande. Han är helt fri från betungande ÖSK-historik och fördomar om hur det ska vara i föreningen och ett perspektiv på verksamheten som känns fräscht och nyskapande. Christian Järdler framstår i nuläget som en orädd frälsare från sydligare breddgrader som går in och tränar, leder och rekryterar utan förutfattade meningar om vilka som ska spela eller vilka som ska värvas. Det här kan bära långt, men föreningen får inte gå för fort fram utan allt måste hänga ihop så inte föreningen kliver in i hissen mellan serierna igen. ÖSK måste bli ett lag som kan stabilisera sig på en högre nivå fotbollsmässigt och affärsmässigt.

   Bloggen summerar ännu en försäsong för de svartvita kämparna som i år ger en känsla av tillförsikt. En försiktig sådan då det i nuläget är svårt att säga om laget är fågel eller fisk men helt klart är att det finns ett annat go i laget. Laget tränar mer, mer varierat och uppföljning av träningen verkar proffsig och genomtänkt. Truppens medelålder har sänkts remarkabelt och unga killar både från den egna akademin men också från stan och regionen har plockats upp och förts ihop till en jämlik enhet som ställer upp för varandra. Några gamla uvar finns kvar i truppen som för kulturen vidare men på ett bra och ödmjukt sätt. Det finns en annan tro i föreningen och axlarna är inte så spända och uppdragna längre hos de verksamma i föreningen. De senaste åren har försäsongerna gett mer oroande signaler 2019 2021 2022  men nu ser det ut att vara mer hoppingivande. 2023 kan bli en rolig säsong.

   Nytt spelsystem som kräver samspel och laganda och att alla jobbar för varandra. Inga stjärnor i laget utan en jämn trupp där väldigt många kan vara startspelare utan att för den skulle kvaliteten försämras. Noterade att första cupmatchen spelade laget utan nyförvärv men med 11 stycken spelare från förra året med nytt självförtroende, förbättrad kondition och en ny fräsch mental inställning. Det räckte till seger mot nya allsvenska laget Brommapojkarna på bortaplan. I flera matcher på försäsongen har laget mött samma motståndare som förra året och både genomförande och inställning är som natt och dag. Kronan på verket är cupmatchen mot Djurgården där det visserligen blev förlust genom ett stockholmsmål i slutsekunden men ÖSK-spelet imponerade mot det tuffa motståndet. Mera sånt och Superettan blir en trevlig serie för oss närkingar i år.

Försäsongens kung i Svartvitt 
   Lukas Shlimon har överraskat allt och alla och mer eller mindre spelat till sig en startplats. En fantastisk förändring från förra året för den unge smålänningen. Moro har fått nytt förtroende och samlat ihop sig till ett pålitligt mittlås. Ännu har han inte fått en fotbollsmässig härdsmälta och bloggen hoppas att det fortsätter så. Dahl och Milleskog fortsätter att utvecklas, men har ytterligare steg att ta, bland annat skaffa sig lite mer muskler. Milleskog för övrigt blev försäsongens skyttekung med 5 baljor. Risken är bara att phula värvare lurar i Behrn arenas katakomber så att spelarna fångas upp redan till sommaren av andra föreningar. Seger fick nytt kontrakt och är nu dessutom andravalet som lagkapten. Något han växt av och bara passningsprocenten ökar så kommer han att vara tongivande i laget. Islänningarna Valgeirsson och Andresson börjar tina upp i det svenska fotbollsklimatet. Speciellt Valgeir har gått framåt och hamnat på rätt position i laget. Walker som är kapten spelar alldeles för sällan och periodiseras av Järdler. Det finns en risk för att perioderna på bänken i år blir långa och att Mr Walker sjunger på sista versen. Erik Björndahl är en ÖSK-gåta som vabbat sig genom försäsongen och Jake Larsson står lite och stampar i sin utveckling, men där finns en outnyttjad potential hos båda, det gäller bara att få fram den. Tonåringarna Swartling och Mokedé visar framfötterna och knackar allt hårdare på A-lagsporten. Nyförvärven Adam Bark, Daniel Hultqvist, Victor Backman, Sebastian Crona och Adi Fisic är inte buskablyga de heller utan utmanar de etablerade spelarna med vassa inhopp.
Knökat på Vallen!
   Resultaten i träningsmatcher har samtliga gått i dur även om motståndet varit minst sagt beskedligt vissa gånger. Örebro Syrianska, Åtvidaberg och Motala avfärdades enkelt men man ska komma ihåg att Sport mötte två av motståndarna förra försäsongen och då var resultaten inte alls så bra som i år. Superettakollegorna Landskrona fick smörj i cupen och Brage och Jönköping fick med sig ett oavgjort träningsresultat där ändå svartvitt styrde större delen av matcherna. Allsvenska Djurgården blev för svåra i cupen men ÖSK imponerade och DIF fick in vinstmålet först i slutsekunden. ÖSK slog nya allsvenskarna Brommapojkarna med uddamålet på bortaplan i cupen på ett imponerande sätt. Sirius i den avslutande träningsmatchen snöade sönder, ställdes in  och flyttades till en inomhusmatch på Bosön! Oavgjort i sista träningsmatchen där spelet hackade något. Nu är det upp till bevis då Superettan startar som en vecka. Det brukar sägas att en bra försäsong är ett dåligt omen inför seriespelet. Men förra året följdes en usel försäsong upp av ett katastrofalt seriespel. Kan årets fina försäsong följas upp av ett fenomenalt seriespel? Bloggen hoppas och håller tummarna. Nu gäller det att alla kommer till Vallen och stöttar de svartvita speciellt nu när laget och föreningen samlat ihop sig. Nu ska bara vi supporters gör vårt. Heja Sport!

   För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns resurser kvar när den kommunala skolan, vården och omsorgen fått tillräckligt för sin verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Degerfors IF 2 - 1 ( 0 - 0 )

Hallands bidrag hos Närkingarna     I föregående omgång gjorde de båda derbylagen en platt figur. ÖSK räddade en poäng på en straff i slutsk...