fredag 29 mars 2024

Tupp

    Påskens symbol är i antågande i full prakt som den stolta tuppen den är över sin flock. Den färggranne herden som står där överst på högen och kallar på uppmärksamhet med sitt galande. Talar om när det är morgon, samlar ihop flocken när faran närmar sig eller bara vill visa sig på styva linan. Sprätter och sträcker på sig av högmod när den stoltserar med sin färggranna fjäderdräkt.

Tupp i Key West Foto: ÅJ

   Tuppen är en viktig symbol i många länder. Den har haft en viktig roll ända sedan biblisk tid. Jesus använde hanen som en klocka för tidsangivelse när aposteln Petrus skulle förneka att han kände Jesus. Den är både en fruktbarhetssymbol och en symbol för manlighet i en patriarkal värld. Bara den starkaste överlever och två tuppar kan aldrig samsas i samma flock. Den tupp som förlorade kunde istället hamna på matbordet och i alla fall i Frankrike bli delikatessen Coq au vin. 
   Key West var länge en plats där tuppfäktning ansågs vara en högt ansedd sport och något som man roade sig med och det spelades om pengar på dessa fighter. De tuppar som vann och visade extra stor skicklighet eller överlevnadsförmåga fick stort erkännande. Än idag går tuppar fria och lösa på Key Wests gator till turisternas stora glädje och fascination. Kanske levde den största tuppen av dem alla i Key West mellan 1931-1940, Ernest Hemingway. Han försökte i alla fall leva upp till ett manligt ideal likt tuppens och lyckades i alla fall vad gäller eftermälet få rykte om sig att vara en karlakarl under sin tid i Key West.

Klassisk påskbonad av papper
   
   Ordet tupp med olika kombinationer av andra ord berikar språket men utgår oftast ifrån sammanhang som handlar om tuppen roll som flockledare, tuppa sig, stolt som en tupp, tuppfight, och tuppfäktning. Ruska tupp får man nog tillskriva en aktivitet av en tupp utan hönor. En tupp utan flock på väg upp eller på väg ut. När vi människor blir upprörda eller tappar humöret kanske vi får tuppjuck. Det låter egentligen som ett motsatsord till föregående, men ändå inte. Som en reaktion på de tidigare beskrivningarna kanske det behövs en tupplur för att inte tuppa av efter en ansträngning. När man sen ska igång igen och börja prata gäller det att klara strupen så man inte får en tupp i halsen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Degerfors IF 2 - 1 ( 0 - 0 )

Hallands bidrag hos Närkingarna     I föregående omgång gjorde de båda derbylagen en platt figur. ÖSK räddade en poäng på en straff i slutsk...