tisdag 19 juli 2022

"One, two, three, four" av Craig Brown

The Beatles in time Foto: ÅJ

    Den bästa bok om The Beatles som bloggen läst hittills. One, two, three, four av Craig Brown är en prisbelönt bok som tar det bästa av allt som skrivits om The Fab Four och använder det i en fantastisk och spännande redogörelse för The Beatles gemensamma karriär. En karriär som sträckte sig över minst tretton år beroende på när man räknar bandets start. Från bakgatorna i Hamburg till de stora arenorna i USA till att enbart vara skivartister och sluta sina karriärer med en episk konsert på taket av deras Applekontor på Saville Row som skildras i filmen Get Back.

   Boken är en detaljerad och noggrann beskrivning där inget utelämnas. Möjligen då att bandets turnebuss tankades i Lillån, Örebro i oktober 1963 under deras Sverigeturné, men Craig Brown är förlåten. Det finns mycket annat nördigt och skoj om gruppen så det räcker. Brown redogör för många skrönor, rykten,  halvsanningar och vinklade uppfattningar från personer som alla vill få en bit av den enorma berömmelse som bandet hade under sextiotalet och med det också en möjlighet till egen ekonomisk vinning.

  • Tyskarna uttalade gruppens namn, Peadles, som är tysk slang för små snoppar
  • George använde ibland ett alias, Arnold Grove som egentligen var namnet på gatan där han växte upp
  • Det finns till och med en intervju med den person som körde ihjäl Lennons mamma Julia i boken
  • Gruppen fick det stora genombrottet 1963
  • Jimmy Nicol, som ersatte Ringo under 10 dagar på Australienturnén 1964, spelade senare med Göteborgsbandet Spotnicks under en turné i Mexico.
  • Ringo var egentligen vänsterhänt men tvingades av sin farmor att använda höger. Detta gjorde att hans spel fick sin speciella rytm och stil.
  • Johns äktenskap med Cynthia och att han hade en son, Julian, hölls hemligt för man ville att grabbarna skulle vara tillgängliga för alla "flickfans" fantasier och drömmar.
  • De blev i början av karriären utkastade ur Tyskland då George var för ung och Paul och John för förargelseväckande beteende. När de kom tillbaka till Liverpool hoppade Paul av och började som elektrikerlärling.
  • De slutade turnera i augusti 1966. John och Ringo 26 år gamla, Paul 25 år och George 24 år!
  • Inofficiellt lämnade både Ringo och George bandet kortare perioder i slutet av sextiotalet, men Paul var först med att officiellt lämna i april 1970, vilket blev slutet för gruppen. Då hade John redan tagit sitt beslut att lämna, men inte gjort det officiellt.
  • Aunt Mimi, Jim McCartney, Brian Epstein, George Martin, Mel Evans, Pete Shotton, Neil Aspinall, Cynthia Lennon, Jane Asher, Maharishi Mahesh Yogi, Yoko Ono, Maureen Starr och Pattie Boyd var alla viktiga personer kopplade till gruppen
  • I samband med Brian Epsteins död 1967 tog de själva över affärerna runt gruppen och detta var början på slutet för The Beatles
   För oss som inte var med i början av gruppens karriär är det svårt att förstå den enorma genomslagskraft och omvärldens fascination som gruppen generade. Fyra enkla killar från Liverpool som påverkade sextiotalets mode, frisyrer och musikstil. Nu när vi har facit är det svårt att förstå och det är svårt att se sig om i backspegeln när vi har hört och sett allt som gruppen influerade. De var först med det nya, och bäst med med det nya. De var rebelliska genom sina fans och sitt sätt att vara. De angav tonen till de nya tiden som andades framtidstro istället för vuxengenerationens tunga arv från andra världskriget som präglade femtiotalet. Plötsligt blev popartister, konstnärer, modefolk och frisörer den nya aristokratin i Londons fashionabla värld tack vare The Beatles. Gruppens musik var helt enkelt sextiotalet soundtrack och det nya som fanns i Swinging London, nyskapandets epicentrum.

   Boken är en ordrik berättelse där författaren Craig Brown använder sig av samtliga 600000 ord i The Concise Oxford dictonary, men med bravur. Kanske alla ord behövs när han ska sammanfatta allt som The Beatles gjorde under sina tretton är tillsammans som grupp. Men han lyckas ändå få boken att bli lättlästa med sin speciella korta kapitelindelning, ändlösa anekdoter och hänvisningar till andra artister i sextiotalets musikbransch. Boken är en veritabel Whos`s who från det glada och upproriska sextiotalets musikvärld.

Boken får betyget 10 Markaskogar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...