söndag 8 september 2024

Min mörka Vanessa av Kate Elisabeth Russell

   Läser den sista av sommarböckerna 2024 och den har en trög inledning och bloggen har svårt att hitta in i boken. I vanliga fall läser bloggen endast böcker av döda manlig författare så det här är en utmaning på flera plan. Kate Elisabeth Russel är en und akademiskt välutbildad amerikansk författare född 1984  som skriver i den amerikanska ordrika skolan. Bokens text känns väldigt formell och språket likaså i sitt ordval. Känns som om språket i boken och innehållet inte riktigt lirar, vilket kan irritera och ger ett lägre lästempo och sug efter boken. Bloggen vet inte riktigt om det är en variant av tantsnusk bloggen läser, ett inlägg i meetoo-debatten eller en skruvad historia med egenupplevd verklighetsbakgrund. Kanske lite av varje.
 
   Bokens huvudperson Vanessa Wye är femton år och börjar på internatskolan Browick i Maine. Vanessa är ensam och udda med få eller inga vänner. Den här statusen är till viss del självvald då Vanessa bor med sina föräldrar avsides i ett hus vid en sjö. Relationen till föräldrarna är tonårstjurig och önskan att starta på Browick verkar ligga mer hos föräldrarna än Vanessa. Jacob Strane är 42 och hennes lärare i engelsk litteratur. Så att känslor uppstår med läraren i engelska som föder henne med riktad litteratur är inte långsökt och oväntad. Det är oklart vem som tar initiativet till relationen som utvecklas till ett sexuellt förhållande mellan lärare och elev. Vanessa är ett lättfångat offer i sin ensamhet och hennes drömmar om ömhet och närhet. Är det grooming eller en skruvad tonårsförälskelse som går från ord till handling? I det här fallet blir resultatet detsamma. Båda kontrahenterna hamnar efter en tid i en destruktiv spiral av beteenden och skeenden som på olika sätt ger ödesdigra konsekvenser de båda. 
Kate Elisabeth Russel
   Denna ordrika och pratiga roman växlar mellan dåtid och någon flytande form av nutid där Russell får in  meetoo i bokens handling. Ett försök att hålla intresset uppe för läsaren och det faktum att boken utspelar innan meetoo debatten som var aktuell i USA innan pandemin. Detta är Russells debutroman utgiven 2020 och såld till 22 länder. Boken blev en bestseller i hemlandet USA, men behandlar ett ämne som är niversellt och bidrar till romanens framgång, spridning och stora läsekrets.

Boken får 5 Markaskogar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...