söndag 22 september 2024

Jag har aldrig vart på snusen

   Nysvenskans på är något som man kan vara. På gång är ju nåt för den alerte och den som vill vara på hugget. Men man kan också vara påverkad av alkoholhaltiga drycker och då kan man vara på i olika former. Kärt barn har många namn och så också det alkoholpåverkade tillståndet eller att man är intoxikerad. Det vill säga att man har inmundigat gift vilket ju alkohol är. Det är också ett sömnmedel, men på grund av de sociala förväntningar vi har på alkoholen håller vi oss vakna och tycker att vi förvandlats till riktigt roliga prickar som är omotståndliga för alla och envar i vår omgivning. Fast egentligen är vi bara sluddrande, pinsamma versioner av oss själva som borde gå och lägga sig för att sova.

    Häromsistens var jag i huvudstaden på besök hos dottern och vi gjorde då en avstickare för att äta brunch till Villa Lyran. En informationstavla upplyste om att kultureliten festade här under 1800-talets sista år och uttrycket ”att vara på lyran” myntades i samband med dessa fester. Från början utifrån lokalen, men ganska snart i betydelsen alkoholpåverkat tillstånd. 

Kanelen
    Att vara på kanelen är ett annat uttryck för att vara påverkad. En av alla olika kryddningar av brännvin har varit kanel, inte lika vanligt längre. Kanel har också använts i syfte att dölja finkelsmaken på dåligt hembränt brännvin. Med denna kryddning kan personen ifråga kanske fått i sig lite för mycket av den starka vätskan, och därmed blivit på kanelen.

    Man kan också bli på örat. Som så många uttryck i den här kategorin är ursprunget dunkelt och nästan bortglömt. När man gav någon en örfil fick man ont i och på örat. Kanske kändes supen som ett slag på örat. Eller annars var det ett riktigt slagsmål mellan två drängar som festade till En plötslig stark upplevelse som tog en stund att hämta sig från och tillräckligt många kan man inte hämta sig från och då blir man på örat.

    Pickalurv är samma ord som kalufs. Kan tänka mig att om man är på picklurven så är man lite okammad och rufsig i håret. Uttrycket kan nog kommit därifrån, dessutom är det ett roligt ord att säga och har faktiskt ett motsatsord i när man är på nykter kaluv. Då kaluv är ett äldre och sällan använt ord för kalufs dvs frisyr.

   Vara på snusen är ett uttryck för tillståndet som härrör från en snapsvisa i studentkretsar. Det är en del av en uppräkning som visan gör av olika ogudaktiga saker som sångaren av snapsvisan lovar ett den aldrig ska göra. En flagrant lögn visar det sig ganska snabbt när visan ska avslutas och snapsen tas.

   Slutligen kan man vara på lyset, man är på i fler än en bemärkelse och tillståndet blir snart att man helt nedsläckt och det är dags att sova eller ta sig hemåt från den tillställning man bevistat.

Villa Lyran  Foto: ÅJ
   Det finns många fler uttryck av samma oklara bakgrund. Alla dessa exempel och några till är ju omskrivningar för full, som kanske anses för vulgärt och då tar man istället till en komisk och beskrivande synonym. 

   I princip är mängden omskrivningar för full oändliga och det tillkommer nya hela tiden för varje midsommarhelg och kräftskiva. Snapsdrickandets högtider.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK fotbollssäsongen 2024

   Då var det dags för bloggen att summera säsongen 2024. En säsong som räddades av sommarfönstret då föreningen gjorde en lyckad och en hal...