lördag 14 oktober 2023

Ikoner på Örebro slott

    Bloggen besökte den unika bildutställningen Ikoner på Örebro slott. En bildodyssé från 60 och 70-talets popvärld med både svenska och internationella stjärnor porträtterade i coola svartvita bilder. Bloggen hade turen att få sällskap med en av ikonerna, Lill Lindfors, som släntrade runt bland bilderna tillsammans med utställningens ansvariga Johanna Bjelkegren. Dessutom hade bloggen med sig sonen som varit hemma hos fotografen Lars-Åke Skuggan Thuresson i sin stilfulla lägenhet på Östermalm. Ett besök som resulterade i ett reportage i magasinet Café redan 2019. Både sonen och Lill berättade mycket som inte bilderna kunde avslöja. Lill gav bloggen också lite inside information om den gång hon tappade kjolen som presentatör av Eurovision 1985 En enormt trevlig och avslappnad 83-åring som njöt av bilder och sällskap. 

Blogg-sonen och Dylan
    Thuressons bilder har varit gömda på vinden i 30-40 år även om en del av dem publicerades back in the day. Tydligen såg hans döttrar potentialen i bildskatten som nu Thuresson redigerat till först en bok Icons, men nu också en utställning. En bildexposé som ger så mycket för oss som är intresserade av musik, kläder och en livsstil som aldrig kommer tillbaka. Det finns bilder på internationella artister som The Beatles, Rolling Stones, The Who, Jimi Hendrix och Janis Joplin och många fler när det besökt Sverige för konserter och promotionjobb. Svenska popunder från sextiotalet som Tages, Hep Stars, Hootenanny Singers finns representerade. Sjutiotalet gav Thuresson möjlighet att plåta popstjärnor som Ted Gärdestad, Tomas Ledin och Abba.  Rum efter rum med unika tidsdokument i svartvitt i en lika unik slottsmiljö. Det tar liksom aldrig slut och de svartvita foton kompletteras med färggranna skivkonvolut, affischer och en 30 minuter lång film med fotografen själv, Lars-Åke Thuresson. Ur osynliga högtalare spelas smakprov med de olika artisternas musik som finns på de fantastiska bilderna. 

   Gott folk, ni har gott om tid att besöka utställningen då den pågår fram till 4 februari. Bloggen ska ge den åtminstone ett ytterligare besök och hoppas att bloggens läsare också går på utställningen åtminstone en gång. Utställning får 10 Markaskogar och det får Lill också. 

Ted


Skivomslag då det var konst

Burken och Rockragge


   

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...