söndag 17 september 2023

ÖSK - Skövde ( 1 - 3 ) 5 - 3

Någonting har hänt i laget, föreningen och stan. Det pratas fotboll igen trots att hockeyn precis dragit igång. Det finns en framtidstro igen och allt är tack vare Kalle Holmberg och hans målnäsa. Sju mål på kontot och de flesta poänggivande. Kalle jobbar i 90 minuter utan större åthävor, tyst och lojalt och ibland smäller det till i nätet. Hans sätt att spela har fått fart på lagkamraterna och Simon Kroons betydelse ska man heller inte glömma. De två verkar trivas tillsammans och de är ett klassiskt radarpar i vardande. Dessutom har David Seger höjt sin lägstanivå rejält och Eskelinen och försvaret har spelat sig samman till en säkrare nivå. Även trubadur Walker har vaknat så här inför höstspurten. Storsegern borta mot Örgryte innan uppehållet gav stora förhoppningar och dagens match mot jumbon Skövde ger Svartvitt möjlighet att fortsätta på vinnarspåret. ÖSK andas morgonluft.

Järdler börjar få fason på laget Foto: ÖSK fotboll
    Skövde tappade spelare inför säsongen och lagets kapacitet sjönk drastiskt då bland annat västgötarnas långkastare försvann. Inför nästa säsong, som troligtvis spelas i ettan, tappar man också sin tränare Tobias Linderoth som redan skrivit på för Varberg. Ett lag som i med största säkerhet tappar sin allsvenska plats. Förra årets drabbning på Behrn blev en besvikelse för svartvitt. I år har man goda chanser att bättra sig även om Axel Andresson blivit långtidsskadad. Men då har istället Nasiru Moro läkt sitt brutna nyckelben och gör comeback som mittlås efter flera matcher i sjukstugan.

Inför dagens match genomförs en "legendarmatch" med en uppsättning slocknade stjärnor. Bloggen känner sig kränkt, den har i alla fall varit med och avgjort en DM-final för juniorer 1980. Uppenbarligen räcker det inte för legendarstatus i föreningen. Det är ändå kul att se dessa rundmagade herrar tuffla runt på arenan.
   Jojo, ordning på laget! Skövde leder med 0-2 efter 16 minuter och gör mål på sina chanser innan ÖSK fått ordning på spelet och laget. Alla tre i försvaret spelar på nya positioner som ger en rörighet vilket västgötarna utnyttjar och Moro är ett ringrostigt mittlås som blir utbytt i halvtid. Skövde kastar långt och skruvar stenhårda hörnor. Motivation slår klass denna första halvlek. Innan Skövde gör trean sticker trubadur Walker mellan med en viktig reducering. En bredsida i nättaket i 26:e minuten. Det målet var en förutsättning för andra halvleks upphämtning. Ingen spelare godkänd i första och tre byten i halvtid och Hultqvist in som mittlås igen och Bergmark in som vänsterback trebackslinjen.
   Orvars barnbarn hinner inte vara på plan i mer än två minuter när han slår en perfekt svepande crossboll som ger förutsättningar för Kroon att reducera till 2-3 med en knorr i bortre. Skövde samlar gula kort men undviker röda, däremot inte en kvittering. Jake Larsson får ta en frispark från trettio meter i 53:e minuten och åskan slår ner. En riktig Benny Guldfotträff i bortre krysset. Eufori hos Jake, laget och publiken. Vilken stjärnsmäll! Nätet står fortfarande som en strut flera timmar efter matchen. Vilken islossning för Larssons grabb som också kommit in i halvtid. Svartvitt trummar på ett allt tröttare Skövde som också vill ta tre pinnar. I hastigheten glömmer de defensiven och ger Sport enorma ytor. Seger gör 4-3 i 72:a minuten på ett närskott. Publiken och laget går helt i spinn då tre poäng är nära. Men Skövde ger sig inte utan skapar några farliga lägen även om inget skott eller nick går på mål. I 95:e minuten ordnar Elias Barsoum en straff som mer är att betrakta som en gåva från domaren. Kalle Holmberg gör en panenka och
5-3 är ett faktum som slutresultat på matchens sista spark.
Det är en helt galen match som danske domare Böglund dömer. Hela matchen är en känslomässig berg-och-dalbana men någonstans kände ändå bloggen att det skulle ordna sig trots stort underläge i första. Järdler gör totalt fem byten som alla ger positiv utdelning. Tre i halvtid som bevisar att det är bra att göra tidiga byten. Det är en publikmatch som har allt utom skönspel. Gissar att båda tränarna blev betydligt mer gråhåriga efter dagens fight. Det är tillbaka till ritbordet för Järdler och kompani för ett försök till en tredje vinst på raken i den här knallhårda bottenstriden där ÖSK fortfarande befinner sig.
Bäst i ÖSK idag var Niclas Bergmark, Jake Larsson, Kevin Walker och längst fram Kalle med Kroon.

För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när kommunal skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.