söndag 24 september 2023

Griniga gamla gubbar

Waldorf and Statler Foto: pride.com

 

   Det är inte så konstigt att gamla gubbar är griniga. Tänker man efter så finns det många anledningar till att grinigheten utbreder sig hos äldre män. Det skulle nog vara mer konstigt om de inte var griniga faktiskt för det finns mängder av anledningar och bevis till varför gamla gubbar är griniga.

   Gubbarna föraktar dagens ungdom som inte beter sig som de gjorde när de själva var ungdomar. De unga kan inte prata ordentligt, de kan inte skriva ordentligt och när de pratar skriker de. De klär sig konstigt och utan stil och har trasiga kläder som hänger och är för stora. De bär kepsar bakochfram utan att skämmas. Ungdomar åker el-scooter och cyklar på trottoarer vilket upprör gubbar. I grunden handlar det om att det var bättre förr. I alla fall i gubbarnas ögon. Bättre var det ju när de själva var unga och det är de som är den enda måttstocken. De själva, alltså. Allt utgår från hur de var själva och hur gubbarna hade det när de var yngre.

   Gubbe blir man i sextioårsåldern, då börjar bitterheten sätta in utifrån gubbperspektivet. Tiden som familjens alfahanne är definitivt förbi och framtiden känns mörk och oklar då vi spendera fredagskvällarna sovandes i tevesoffan antingen ensamma eller tillsammans med frun. Som också sover i soffan. Det finns fler kroppsfunktioner som avtar i funktion och inte fungerar som förr till oss griniga gamla gubbars förtvivlan, missmod och besvikelse. Syn och hörsel blir sämre. Minnet blir plötsligt väldigt opålitligt. Glasögon och hörapparat kommer till användning. Tänderna glesnar, spricker och ramlar ur munnen. Håret blir tunnare, kanske försvinner helt, men börjar växa på märkliga ställen istället som i och på öronen. Hos en del av oss börjar det växa hår på näsan, ja till och med kan näsan börja växa hos en del av oss gubbar. Prostatan börjar krångla och strålen är inte lika distinkt och träffsäker längre. Det är inte undra på att vi vänder alla dessa motgångar till grinighet mot omgivningen. Både mot nära och kära, men också mot den som råkar vara i vägen och i vårt tycke gör något märkligt som vi behöver kommentera med en tråkig kommentar som gör att vi uppfattas som en grinig gammal gubbe.

   Det här är ett världsomfattande fenomen och mer regel än undantag i alla kulturer och världsdelar. Förmodligen också en del av evolutionen och livets gång i det korta och långa perspektivet till gagn för rasens utveckling och fortlevnad. Men kul är det inte för oss gubbar.

Jack Lemon och Walter Matthau
   Jack Lemon och Walter Matthau spelade huvudrollerna 1993 i filmen Grumpy old men, eller Griniga gamla gubbar som den heter på svenska. En komedi med tragikomisk underton där filmens tema spelade på de två gubbarnas grinighet, framförallt mot varandra, men också i jakten på den i området nyinflyttade änkefrun.  Men omgivningen får också del av de båda gubbarnas giftiga kommentarer och deras avoga inställning till allt och alla. Ett annat par kända gubbar är Waldorf och Statler. De två gubbdockorna från Mupparna. De sitter där i sin loge och häcklar alla och envar med kommentarer som är omöjliga att försvara sig mot för de som blir utsatta för gubbarnas giftpilar till kommentarer. Precis så som griniga gamla gubbar gör.

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Biodags - Lee

Lee på riktigt och på film. Foto: Lee Miller archives    Lee Miller, 1907-1977, var en äventyrerska, fotomodell, kock, fotograf och föregång...