söndag 21 maj 2023

Klubbar av de mesta skilda slag

   Föreningsrörelsen startade runt förra sekelskiftet. Det var många rörelser som föddes när samhället gick från bondesamhälle till industrisamhälle. Den gemenskap som fanns i den agrara livsstilen behövde ersättas när industrins metalliska enformighet blev dominerande. I detta skifte uppstod olika folkrörelser och många av dem organiserades i loger, församlingar eller klubbar. Systemet var en företeelse som redan fanns i England och andra länder på kontinenten och sociala klubbar var ett överklassfenomen mest för herrar som funnits redan då en tid. 

Engelsk gentleman

   Reformklubben på Pall Mall i London är en av de tidigaste herrklubbar och det var där som äventyraren Phileas Fogg slog vad om att han kunde resa Jorden Runt på 80 dagar i boken med samma namn skriven av Jules Verne. En annan klubb som många av oss tillhör är klubben för inbördes beundran, kanske utan att veta om det egentligen. Tro det eller ej men fler än vad man tror håller sig själva högt över sina medmänniskor moraliskt och i klokskap. En annan känd klubb är 27-års klubben. Ingen klubb som man vill tillhöra och bloggen kan inte vara med då kriteriet är att man är musiker/artist och dör vid 27-års ålder. Janis Joplin, Jim Morrison, Jimi Hendrix, Brian Jones, Kurt Cobain och Amy Winehouse är några av medlemmarna I denna tragiska och sorgesamma klubb. En klubb med medlemmar som inte riktigt kunnat hantera ära och berömmelse utan i stället gått under av droger och missbruk.

   Efter den här inledning vill jag berätta om de tre klubbar jag tänkte på när jag fick min inspiration till det här kåseriet. Tre klubbar som jag har ett märkligt och dubbelt förhållande till. Klubbar som jag inte är medlem i. Inte heller klubbar som jag kommer att bli medlem i under mitt liv. Det är fortfarande möjligt att uppnå medlemskap, men inte troligt utifrån bloggens höga ålder. Det är inget jag strävar efter heller och inget jag ser framför mig i kristallkulan.

   Mile high club eller på svenska 10 000 meters klubben. Det är inte bara en språklig skillnad utan även en höjdskillnad. En engelsk mile är 1852 meter så skillnaden är mer är åttatusen meter. För att bli medlem krävs en partner, en toalett och ett passagerarflygplan. Flygplanstoaletter brukar inte vara speciellt rymliga så det måste finnas vighet, rätt humör och starka nerver när medpassagerare med trängande behov knackar på och vill in samtidigt som du och din partner ska fullborda er kärleksakt. Allt för att bli medlemmar i 10 000 meters klubben eller den amerikanska varianten som bara kräver 1852 meter höjdmeter. 

Fåglar, okänt hur många
   300 klubben kommer jag aldrig att klara medlemskapskravet till för det kräver ett omfattande fågelintresse och mycket tid för att kunna skåda fjäderfä om sammanlagt 300 olika fågelarter på olika platser i landet. Det kan kräva resor till andra länder också för den exklusiva skaran fågelskådare som är med i 400 klubben. Ja ni förstår, för att titta på en fågel som då kan bockas av på listan kanske fågelskådaren kan flyga på hög höjd med en annan fågelskådare och bli medlem i ytterligare en klubb på samma gång.

Elefanter på resa
   Elefantklubben och dess medlemmar håller sig på havsnivå mellan Helsingborg och Helsingör. För att bli medlem krävs att man dricker sju elefantöl på en tur och returresa mellan de två städerna. Tjugo minuter enkel resa vilket innebär sju stora extra starka starköl på fyrtio minuter. Eller en sexpack på en resa eller tio totalt uppgifterna på nätet är många och varierande. Det verkar som om klubben är en företeelse från sjuttiotalet och det var då i bloggens ungdom som den först hörde talas om klubben men det blev ingen resa på sjuttiotalet. Fisktärnor och måsar är nog de enda skränande fåglar som man kan se från däck om man är i behov av frisk luft och resan tar betydligt kortare tid än åttio dagar.

   Klubbar kan som ni ser vara av väldigt olika ursprung och bygga på olika bevekelsegrunder. Vissa klubbar får stor spridning, andra gör en grej av att vara exklusiva. Oavsett vilket så ger en klubb samhörighet och ett bevis på att man själv gjort något eller är nåt som är av betydelse för övriga i klubben. Då spelar det ingen roll om man dricker kopiösa mängder öl på kort tid, skådar ett stort antal fåglar eller om man lyckats med en kärleksakt på hög höjd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...