söndag 16 oktober 2022

Det var annorlunda förr

    Barnuppfostran förändras över tid. Forskning och vetenskap gör framsteg men det förekommer att gamla idéer tas till heder igen. Principer kommer och går. Det finns mode i barnuppfostran och olika profeter publicerar skrifter påverkade av sin tids tankar och seder. 
   På sjuttiotalet var det mesta var fritt och allt var ok. Men barnen hann få med sig regler och traditionell uppfostran innan Staffans Westbergs raggsockor invaderade barnteve och tjeckiska lergubbar slog ut Disneys klassiska figurer. Nu styr nyliberalismens med nymodiga regler och övervakning via diverse appar i de unga föräldrarnas mobiltelefoner sedan många år. Kontrollen på våra barn och unga är hård och de får inte ens sitta var och hur de vill i bilar och på cyklar längre. Det sätter de oroliga unga föräldrar stopp för. 
   På badstranden ska det vara påklätt medan mormor och farmor till dagens unga mammor visade hela den oklädda överkroppen och inte var det något speciellt med det. Mycket var tillåtet under sjuttio och tidigt åttiotal. Men trots det så fanns det oskrivna regler för hur man skulle förhålla sig i hemmet och i umgänget med andra, kanske framförallt i samband med mat och måltider. 
   Äta med kniv och gaffel, aldrig stoppa kniven i munnen. Inte prata med mat i munnen, inte äta med keps eller mössa på huvudet. Nu femtio år senare är allt ok. Köket som matplats har konkurrerats ut av tevesoffan och maten skyfflas in av första bästa redskap. Pizzan äts med fördel med händerna direkt från kartongen som underlag. Fredagsmysets huvudrätt, tacos, är ingen höjdare när det gäller bordsskick och tevesoffan ser ut om ett slagfält med köttfärsmärken, såsfläckar och majskorn högt och lågt. Att äta upp det man tagit åt sig på tallriken är ett okänt fenomen bland dagens nyliberala.
   När maten matats in och bordet hjälpligt dukats av lägger vi idag upp både ben och fötter på bordet. Femtio år tillbaka i tiden var det en otänkbar placering och synnerligen ouppfostrat men nu är våra jeansbeklädda ben helt ok på borden. Fötter sätts mot bordskanter i stället för under bordet. Ett annat plagg som man nuförtiden kan bära inomhus på huvudet under måltiden är mössan. För femtio år sedan åkte toppluvan av direkt i farstun om inte annat så kom det kanske en örfil och då pratar jag inte om brödet. Nu kan man både bära keps och sotarmössa utan att någon kommenterar det eventuellt ohygieniska i saken. 
   Men byxorna då? Viktigt att brallorna var hela och rena, det har jag med mig i ryggmärgen från min uppfostran. Nu ska jeansen helst vara inköpta med stora hål vid knä och på lår. Nu köper unga och vuxna jeans som är trasiga för flera tusen kronor. Tvätta jeans, nej det är fel sätt att slita på dessa arbetarplagg som nu är statussymboler. De rengörs enklast från ohyra och annan smuts genom att de får ligga i frysen en tid. Sen är det bara att dra på sig dem igen. 
Hur de frysta ärtorna smakar efter det sällskapet är en annan fråga.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Biodags - Lee

Lee på riktigt och på film. Foto: Lee Miller archives    Lee Miller, 1907-1977, var en äventyrerska, fotomodell, kock, fotograf och föregång...