Snuskburk, militär modell Foto: Jvgmuseum |
Idag är det många som äter uppvärmda matlådor på jobbet och mikrar grådaskiga och kryddsvaga matrester hemifrån. En del lagar mat för att ta med i plastbyttan medan andra matlådor är en resumé av helgens festmåltider. Det kan bli en väldigt personlig måltid som avslöjar dina färdigheter i köket både de som är mästerkockar men även de som sällan lagar festlig mat i hemmaköket.
Allt som oftast skriver någon en lapp och tejpar upp i personalrummet, Din mamma jobbar inte här. En uppmaning att plocka undan och städa snyggt efter sig och inte bara lämna disken i vasken för någon annan att ta reda på. Många matlådor har en förmåga att bli övergivna av sina ägare. De kan bli övergivna i kylskåpet, i diskmaskinen eller på en bänk i köket. Ett par gånger om året tar någon matlådeätare tag i saken och bestämmer sig för att städa borta illaluktande, bortglömda och övergivna lådor. Det är när mögliga och stinkande plastburkar nästan kryper ut ur kylskåpet på egen hand som någon eller några säger stopp och sätter en tidpunkt då alla bortglömda lådor slängs i soptunnan om inte ägarna bär hem dem. Lumpens snuskburk har fått en värdig efterträdare i alla bortglömda mögliga lunchlådor.
Jag fyller år på sommaren precis innan det är dags att gå på semester. Ett år, kommer inte ihåg exakt vilket, bjöd jag på smörgåstårta på jobbet. Tiotalet kollegor smörjde kråset på en tårta med tonfisk som bas. Vi frossade på kafferasten, på lunchen och vid eftermiddagsfikat, men ändå blev det en ganska rejäl bit kvar som åkte in i det lilla kylskåpet igen. Det råkade vara fredag och fredagen innan alla gick hem på semester. Även jag åkte på ledighet i fem veckor. Några stackare hade bara fyra veckors semester och möttes av en märklig kväljande doft. En stickande lukt som inte riktigt gick att lista ut var den kom från. Men ganska snart insåg de som jobbade denna sommarvecka att det kom från det lilla kylskåpet. De gläntade på dörren och sprang direkt ut i friska luften. Inne i kylskåpet stod den kvarglömda smörgåstårtan med tonfisk, nu med en topping av prima mögelsporer som gjorde att skåpet inte precis doftade hallon och blåbär.
Kylskåpet blev aldrig sig likt och var tvunget att köras till tippen trots att tåliga och ihärdiga kollegorna försökte frosta av och vädra men skåpet var bortom all räddning.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar