torsdag 24 november 2022

FIFA World Cup 2022, 1:a omgången

Qatar 2022.  Foto: FIFA
    Så var det dags för snöstorm, snösmocka och drivis med inställda tåg och bussar. Inte precis så man känner sig peppad för att se det 22:a fotbolls-VM utspela sig. För andra slutspelet i rad bevakar bloggen spelet för er som den här gången hellre går på julmarknad och julkonsert än följer fotbollsliret i ökenhettan under december månad. Ta gärna del av inläggen från fotbolls-VM i Ryssland 2018 som jämförelse.

   Försnacket och första omgången har dominerats av tre personer, Olof Lundh, Gianni Infantino och Cristiano Ronaldo var och en på sitt sätt. Olof Lundh har skrivit boken om fotbolls-VM, Templet i öknen. En svidande vidräkning för hur turneringen köpts av oljeshejkerna i det lilla ökenlandet Qatar. Olof förekommer överallt i svensk media och alla vill få en bit av den skånska spettekakan och hans kunskaper om förspelet och fulspelet som gjorde att Qatar överraskande fick VM-turneringen 2022. Olof tar alla tillfällen att synas och höras och även hans bältesspänne visas upp i teve som ett trademark för den framgångsrike fotbollsjournalisten. Gianni Infantino, den schweiziske mutkolven, tillika ordföranden i  FIFA gör bort sig i parti och minut, på läktaren, på presskonferenser och genom sina beslut. En FIFA-boss som räds varken ryska despoter eller oljeshejker i sina jakt på amerikanska presidenter. Den tredje huvudpersonen som gör stora rubriker innan han ens gått ut på planen är Cristiano Ronaldo som i en intervju sågat sin klubb Manchester United och sin holländske tränare Erik ten Hag jäms med fotknölarna. Stormen runt incidenten far fram som en qatarisk ökenvind och under första omgången bryter klubben och Ronaldo ömsesidigt kontraktet. Men han blir ändå historisk i första omgången genom ett straffmål då han som ende spelare i världen gjort mål i fem VM-turneringar. Nu spekuleras det var trettiosjuåringen ska hamna efter nyåret eller om han rent av ska lägga skorna på hyllan. Fortsättning lär följa. 

   Första omgången bjöd på två rejäla bomber i form av Saudi Arabiens 2-1 seger över Argentina. Ska Messi än en gång misslyckas i ett mästerskap med sitt Argentina. Verkar som Evita än en kommer att fälla tårar. Dessutom vände Japan ett underläge mot Tyskland sista kvarten till uddamålsseger i ett axelmaktsderby. Ska Tyskland göra en 2018 och floppa även detta VM? Rapporter och bilder säger att fansen i respektive segrarlag firade väldigt olika. Saudierna häktade av och slängde dörrar  och brände av  skottsalvor i luften med kalasjnikov medan japanerna städade läktaren på segerarenan. Allt detta utifrån respektive lands folksjäl. 

   Frankrike, England, Spanien, Portugal har infriat favoritskapet med var sina storsegrar, Brasilien imponerade med rörligt och kreativt spel även om det inte blev någon storseger mot Serbien. Fyra matcher slutade mållöst i första omgången där Kroatien spelade 0-0 mot Marocco i turneringens hittills tråkigaste match. Förslag har kommit från supportrar om att noll-noll matcher ska bestraffas med att inget av lagen får poäng. En väldigt kreativ idé och bloggen kan bara hålla med. Även Danmark nollade medan Belgien hjälpligt slog ett frejdigt spelande Kanada med uddamålet. Enligt direktiv från FIFA ska turneringens matcher innehålla 90 minuters fotboll, som en konsekvens har matcherna många minuters tillägg i varje halvlek. Upp mot 20 minuter totalt i varje match är mer regel än undantag.

Kontroversiellt eller självklart?
   Det här mästerskapet har potentialen att bli ett VM som handlar lika mycket om fotboll som politik,
värderingar och mänskliga rättigheter. Det iranska landslaget slog an tonen genom att inte sjunga med i nationalsången som en protest mot det egna styret i hemlandet. Infantino hotade med varningar och böter för de europeiska landslag som ville spela med onelovemärkt kaptensbindel trots att han dagen innan sagt att han och FIFA representerar allt och alla. Verkar som om Infantino och FIFA är helt händerna på shejkerna och vänder kappan efter den qatariska ökenvinden lika fort som bloggen säger mänskliga rättigheter. Palavern slutade med att landslagen backade och spelade med vanlig kaptensbindel. Tyskarna av alla protesterade mot detta i sina första match genom att unisont hålla handen för sina munnar på den obligatoriska lagbilden innan matchstart. Dessutom satt Tysklands inrikesminister Nancy Faeser och Belgiens utrikesminister Hadja Lahbib på hedersläktaren bredvid Gianni Infantino med onelovekaptensbindeln väl synlig på sina respektive armar. Hysteriskt kul och bra gjort av ministrarna. 

Att sedan helylleskådisen Morgan Freeman och liraren David Beckham också sålt sig till ökenstaten säger bara att money talks, values walks. Det här är inte första gången Qatar försökt köpa sig till sportsliga framgångar via sk sportwashing då man tidigare köpte ihop ett handbollslag till VM 2015, gissa var det mästerskapet spelades! Jo, i Qatar så klart. Dessutom har man för vana att köpa in friidrottare för att skaffa ädla medaljer i mästerskap från Afrikanska länder. Kanske Ronaldo har sin nästa hemvist som fotbollsspelare i ökenriket. Qatar är sportwasingens hemland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Biodags - Lee

Lee på riktigt och på film. Foto: Lee Miller archives    Lee Miller, 1907-1977, var en äventyrerska, fotomodell, kock, fotograf och föregång...