tisdag 16 november 2021

Bälte, skärp, svångrem eller livrem

    Vi kan kalla den unge mannen för Anton, för han heter det. Den unge herrn tyckte att bloggen använde ett gammaldags namn för den accessoar som håller byxorna uppe. Han tyckte helt enkelt att bälte var det som skulle användas. Bloggens användning av ordet svångrem tyckte han lät mossigt och föråldrat. Jaja, då är väl bloggen mossig och gammal då. Speciellt som bloggen fortfarande bloggar när man ska ha kanal på youtube eller en podcast. Men döm om min förvåning när bloggen tittar på det allvetande nätet och ser att det äldsta svenska ordet för att hålla uppe byxorna är bälte! Ord för samma funktion är också livrem och skärp. Så bloggen har fyra olika ord att välja på när byxorna skall sitta åt. 

    ”Dra åt svångremmen” kan ibland behövas vid de sällsynta tillfällen då bloggen minskar i vikt och det ska erkännas att det inte är ofta. Annars är uttrycket en eufemism för att spara, speciellt inför hårda och sämre tider. Detta är ett vanligt uttryck av Sveriges finansministrar i alla tider. Gunnar Sträng som var finansminister under sjuttiotalet. Han inte bara drog åt svångremmen ekonomimässigt utan han hade även på det personliga planet ytterligare ett trick för att hissa upp brallorna och det vara att använda ”hängslen och livrem.” Ett uttryck för att ta det säkra före det osäkra, att vara garderad för det mesta av det oväntade. Till viss del är det ett etikettsbrott att använda hängslen och livrem men Sträng struntade i sådant.

   Bloggen vill inte vara fördomsfull eller politiskt inkorrekt men skärp känns som nåt som sitter fast i en rock eller kappa samtidigt som det nog allt som oftast finns på kvinnliga klädesplagg. Vill nog påstå att det finns sådana trots dagens alltmer tydliga unisex-mode. Svångrem och livrem känns gubbigt medan bälte nog är för alla könen. Dessutom kopplar bloggen ihop ett skärp med glada färger medan livremmar och svångremmar oftast är svarta eller bruna. Men vad vet bloggen!

   Tänker också att ett skärp kan bäras utan hällor medan de andra varianterna bör hållas på plats av hällor.
Alltför ofta får man tyvärr se mer än man önskar, speciellt av de delar på människokroppen där ryggen slutar, när byxor och bälten inte riktigt lirar. Så att visa hud mellan livrem och byxkant är synnerligen osexigt. Det finns de som absolut måste köpa byxor med två hällor tätt placerade bak i byxorna för att de ska undvika glipor obehagliga för omgivningen. Det är något vi tackar för. Dessutom undviker man att deformera livremmen av den ensamma hällans starka dragningskraft. 

   Svångremmens placering på lekamen kan man också fundera över. För tiotalet år sedan träffade jag på ett par pensionerade odalmän som hade svångrem båda två. De hade hängselbyxor som behövde hjälp att sitta bra och de hade en ansenlig mage båda två. Bloggen drog på munnen när den stod och tittade på dessa två kloka gubbar och såg att de löst samma problem på två olika sätt.  Den ene hade svångremmen över magen och den andra hade svångremmen under magen där de stod och diskuterade skörden i fin försommarkväll såg det onekligen roligt ut. Så där Anton skulle du varit och försökt påpeka att det egentligen heter bälte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Shakespeare and co

Sylvia om sin egen bokhandel Foto: ÅJ     Amerikanskan Sylvia Beach öppnade sin engelskspråkiga boklåda i Paris 19 november 1919 på rue Dupu...