måndag 25 oktober 2021

ÖSK - Degerfors IF ( 0 - 2 ) 1 - 2

    Förutsättningarna inför derbyt är solklara. Hemmalaget måste ta tre poäng, det kan inte bli tydligare. Efter matcherna i omgången under lördag och söndag har avståndet upp till kvalplats ökat till nio poäng på grund av Halmstads seger mot Häcken under lördagen. Ett Halmstad som ÖSK ska spela mot i nästa omgång till helgen och där det också kommer att krävas tre poäng av närkingarna. En ödesvecka där det nog krävs mirakelinsatser av laget för att skaffa föreningen en chans att rädda det allsvenska kontraktet. 

Marcus Lantz, ny tränare i ÖSK. Foto: SR
   Degerfors kommer till spel med gott självförtroende och ett visst lillebrorskomplex trots att laget är en populär förening både i Värmland och i Sverige. Detta i motsats till ÖSK som har ofantligt svårt att tvätta bort sin stämpel av tråkfotboll, mittenlag, gnällighet och att vara ett lag som aldrig vunnit något. Victor Edvardsen och Johan Bertilsson i Degerfors har tillsammans gjort 16 mål, lika många som ÖSK som lag orkat med. De båda spelarna har tidigare ratats av ÖSK. Bertilsson gjorde två säsonger i Örebro medan Edvardsson fick nobben redan efter testspel. De passade inte in i miljön, något som man som supporter hör allt oftare och bloggen skulle bra gärna vilja veta vilken miljö ÖSK har för det behövs onekligen ett miljöombyte när man nobbar målskyttar och värvar spelare som man sedan lånar ut. Verkar som scoutingarbetet i svartvitt behöver ett lyft. Undantaget som bekräftar regeln är ÖSKs värvning av Kevin Wright som ÖSK hämtade från Degerfors och som varit en genomgående lyckad spelare under tre säsonger. ÖSK väntar också på Lantzeffekten då ÖSK bytte tränare inför förra omgången. Ett nog så viktigt tränarbyte även om det kom i senaste laget på säsongen.
   Lokal media har gjort sitt bästa för att påminna lagen och supportrarna om historiken och rivaliteten runt länsderbyt och onekligen finns Mål-Ottos avsparkade ben från 1993 nära i minnet hos många. Det nu ouppnåeliga publikrekordet på Eyravallen på 20.066 åskådare från 1961 är historia ut många aspekter medan andra mer eller mindre dråpliga episoder genom åren finns i huvudet hos supporter och huliganer men då är då och nu är nu.
   Matchen har en tät, rökig och kylig inramningen den här oktoberkvällen och inte många plaststolar är lediga på läktarna. Martin Broberg knäskadad på eget grepp redan efter två minuter han får byta och in kommer David Seger. ÖSK går på offensiven i matchinledningen och Degerfors verkar stressade, men Degerfors tålmodiga och tar tag i spelet tack vare ett numerärt övertag på mittfältet. Degerfors kombinerar fint och Victor Edvardsen gör Almebäck väldigt enkelt och en tåfjutt under Allain ger bortalaget ledningen i 25:e minuten. Degerfors fortsätter att rulla ut ÖSK som vekar vilsna, tröga och stillastående. I 30:e räddar Allain ett friläge utifrån en supermiss av Moro. Snyggt! I 33:e prickskjuter Saidi in 2-0 efter det att Mårtensson slarvat bort bollen på egen planhalva. Såg inte helt otagbart ut. En mörk halvlek och hemmalaget möts av burop när Degerfors välförtjänt leder. Var någon bäst i hemmalaget, tror inte det? Friday och Björnquist piggast framåt.
   Jake Larsson in i andra för att få fart på offensiven. Svartvitt chansar framåt och släpper då naturligtvis luckor och lägen bakåt. Flera spelare avstängda i nästa omgång i matchen som är absolut sista chansen  möjlighet till nytt kontrakt när ÖSK ska spela mot Halmstad. Degerfors spelar klokt och rutinerat men får göra det ganska ostört när man möter ett uddlöst hemmalag som har ena dojan i Superettan. Svartvitt får en trippelchans 70:e men värmländska benskydd och smalben är ivägen. Sista kvarten rullar Degerfors ut en håglös och tröttkörd Sportklubb. I en kontring får Edvardsen friläge igen, men Bobby Allain får ut ett ben och räddar sitt andra friläge för kvällen.  Mehmeti ger ÖSK chansen på en fint skott och reducerar i 93:e. 9538 besvikna åskådare vänder hemåt i höstkvällen med noll poäng i bagaget.
Richard Friday försökte, Jake Larsson gjorde en bra andra halvlek och David Seger glimtade till även om det inte räckte långt.
   För övrigt anser bloggen att Behrn arena borde byggas in av läktare om det finns några resurser kvar när skola, vård och omsorg fått tillräckligt för sin verksamhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...