fredag 10 juli 2020

Vi kom över havet av Julie Otsuka

    Den amerikanska nationalsångens refräng handlar om ett land för de fria och för de modiga. De japanska unga kvinnor som kom som postorderbrudar under 1900-talets först årtionden till Kalifornien var onekligen modiga men de blev aldrig fria i sitt nya land. Det skulle dröja flera generationer innan de japanskättade amerikanerna kunde accepteras som amerikaner speciellt som andra världskriget kom emellan som en obehaglig överraskning för amerikaner såväl som för invandrade japaner. 
 
Foto: ÅJ
 Bloggen håller i sin hand en liten poetisk bok som innehåller smärta, besvikelse och mängder av  livsöden. Boken Vi kom över havet publicerades 2011 och handlar om förhistorien till den bok som kom ut 2002 av samma författare, När kejsaren var gudomlig Även det en liten poetisk bok som beskriver japanska innevånare i Kalifornien, USA som deporterades under andra världskriget av säkerhetsskäl. 
   Vi kom över havet beskriver livet för de japanska postorderbrudar som valde att resa till Kalifornien för att gifta sig med amerikansk män som de aldrig vare sig sett eller träffat. Ofta var dessa unga kvinnor utan alternativ i hemlandet och reste på vinst och förlust över Stilla havet för att gå ett synnerligen osäkert öde till mötes. Ibland kunde de sända hem pengar till sina ofta fattiga familjer i Japan men många gånger upphörde all kontakt med hemlandet. Många gånger hamnade dessa kvinnor i ett psykologiskt limbo av vantrivsel eller vanära i Kalifornien och en omöjlighet att återvända till Japan.
 Många gånger hamnade dessa kvinnor i märkliga och destruktiva förhållanden med makar de inte drömt om och fick hjälpa till som  grönsaksplockare, hembiträden, lantarbetarfruar eller såg sig tvingade till prostitution. Få av kvinnorna hade turen att hamna hos respektfulla och välbärgade makar och i lyckliga relationer.
Boken följer kvinnorna under den strapatsrika båtresan över Stilla havet, den första tiden inom olika yrken, när de bildade familj, såg den växa och slutligen när hela den japanskättade kolonin deporterades till okänd ort i samband med den japanska krigsförklaringen på USA och attacken mot Pearl Harbor. De får möta en extrem rasism och ett kompakt förakt från alla etniska grupper i det nya landet. Detta tills de slutligen summariskt deporteras under kriget under rasistiska och fördomsfulla förtecken. 
   Boken beskriver kvinnornas öden poetiskt och i "vi-form". Dessa kvinnors öden i ett land långt bort med annorlunda seder och bruk än de som de var vana vid från Japan. De framställs som ett kollektiv men alla öden är individuella och fascinerande för läsaren. Det här är onekligen en grupp vars öden inte nått norra Europa förrän bloggen tar del av dessa små och minimalistiska berättelser skrivna på ett både känslosamt och beskrivande sätt.

Boken får 9 Markaskogar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...