onsdag 11 december 2019

En av dessa morgnar ska du stiga upp sjungande


Omslag Love Antell Foto:ÅJ
   Bloggen har träffat Göran Greider utan att Greider själv var medveten om detta faktum. Bloggen satt vid det angränsande bordet på fiket inne på Vingåkers outlet och vi jämförde reafynd vid var sitt bord samtidigt som det mumsades på räkmacka. Göran var ute med en liten dam med grått hår och bloggen tror att det var hans mamma. Verkar som om hon fortfarande har inflytande på hans klädval för jag gissade att han var där för att köpa ett antal rutiga skogshuggarskjortor. Det plagg som blivit hans signum från flertalet teveframträdanden och bilder. Han anlitas ofta som expert oavsett om det handlar om politik, litteratur eller trädgårdsodling. Alla ämnen är intresseområden för Greider, den åsiktsmaskin som lämnar få oberörda. Göran Greider är bördig från Vingåker och det var här han skolades in på den socialistiska banan, med statare, arbetare och sjömän i släkten. Han slukade litteratur under sena tonåren och lyckades debutera som poet vid 22 års ålder när han jobbade skift på SKF i Katrineholm.
   Flera är de som inspirerat Greider som också håller sitt trollspö över bloggen och  dess litterära inspiration. Litterära hjältar som Vladimir Majakovski, Pier Paoulo Pasolini och Bob Dylan. Även bloggens egen husgud Charles Bukowskis diktning finns det spår av men det är inget Greider själv beskriver som inspiration i sin elfte bok, En av dessa morgnar skall du stiga upp sjungande. Denna elfte bok är en poetisk självbiografisk odyssé där han återanvänder dikter, skriver nya och skriver om gamla dikter. Han använder sitt liv och sina intresseområden som klädnypor för att hänga upp sina dikter på det klädstreck som boken utgör över hans liv. Ibland skiner solen och ibland regnar det och droppar av fukt hänger kvar på tvättlinan när han går till poetiskt angrepp på borgerligheten i Sverige och världen.
Från GGs egen Twitter Foto: Selfie
Greider är en aktiv person på sociala media och är inte rädd för att utmana, varken poetiskt eller politiskt. Som chefredaktör för Dala-Demokraten har han en trygg bas för sina åsikter som oftast ligger långt ut på vänsterkanten av det socialdemokratiska spektrat. Ironiskt då hans bröder var lekkamrater med Göran Persson.
Greider Foto: Ordfront förlag












   Göran Greider säger själv att poesi ska vara lätt att tyda men helst svår att tolka och boken är lätt att tyda och bloggen tror att den tolkar poesin rätt. Språket i dikterna är enkelt och handfast men det målas ändå upp en bild som är mångbottnad. Som de flesta dikter och poesiböcker kan man läsa raderna flera gånger, om och om igen. Bildspråket är tydligt och bilderna som dikterna ger är möjliga att se. Kanske för att vi en gång träffats i hans hemstad över en räkmacka.

Boken får 7 Markaskogar

#gorangreider

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...