onsdag 2 oktober 2024

Biodags - Lee

Lee på riktigt och på film. Foto: Lee Miller archives
   Lee Miller, 1907-1977, var en äventyrerska, fotomodell, kock, fotograf och föregångare för kvinnors rättigheter. Det här är filmen om hennes karriär inom det militära där hon fotograferade och dokumenterad andra världskrigets slutskede som krigskorrespondent för tidningen Vouge. Hon följde de allierade i hälarna när de återerövrade Europa från nazisterna. Lee ordnade med bildbevis på det befriade  koncentrationslägret Dachau och till och med fotograferade i Hitlers hem med sig själv i badkaret och skickade hem bilder och texter till Vouge hemma i London. Ja en kvinna som hann med mängder av saker och var målinriktad som få. Framgångsrik i vad hon än tog tag i och ägnade sig åt. Färgstark och med en vilja av stål fick hon sin vilja igenom och kunde nå sina mål under ett rikt och omväxlande liv. En kvinnlig pressfotograf under andra världskriget var något nytt och utmanande för en manlig värld. Innan kriget levde Lee Miller i Frankrike och umgicks med poeten Paul Elouard och hade Man Ray som vän och mentor inom fotografikonsten.

Lee i Hitlers badkar i hans privata våning.
Foto: Reddit
   Kate Winslet gestaltar Lee Miller i den här filmatisering av fotografens liv. Rollen är långt från den glamorösa rollen som Rose i Titanic men mer nära Mare i teveserien Mare of Easttown.  Osminkad, svettig och allmänt okammad gestaltar Winslet Miller på ett trovärdigt sätt, "with warts and all". Närbilderna på ett uttrycksfullt ansikte är många och Winslet skyr inte ens kamerorna när hon visar sina bara överkropp. Det är även många scener som är realistiska och skickligt gjorda från krigets slutfas och fasor även om några scener är onödigt kulissiga. Många scener baseras på de kända och skakande foton som Miller knäppte i kulregnet på den europeiska kontinenten som skulle befrias från nazisternas ockupation. 

Krig är hemskt.  Krig förändrar människor.  Människor tar droger, människor tar märkliga beslut för att överleva krig. Konflikter måste kunna lösas på andra sätt än att vi tar till vapen, att vi människor aldrig lär oss.

Filmen får 8 starka Markaskogar i betyg.

Biodags - Lee

Lee på riktigt och på film. Foto: Lee Miller archives    Lee Miller, 1907-1977, var en äventyrerska, fotomodell, kock, fotograf och föregång...