söndag 15 januari 2023

Fem böcker


   Jorden runt på 80 dagar av Jules Verne 
Utgivningsår 1873. Jag hängde mycket på biblioteket i Asker där Herta var bibliotekarie. Där, på måndagskvällar i ICA-affärens bakficka, fanns den lilla bibblan som hade en ungdomsavdelning. Jag hittade Jules Verne alla böcker men är mest förtjust i just Jorden runt boken och den har gett mig reslusten som följt mig genom livet. Verne skrev den fantasieggande boken där Phileas Fogg och hans betjänt Passepartout reser jorden runt efter en vadslagning på Foggs gentlemannanklubb i London. Kanske är det därför jag åkt luftballong och hängglidare på äldre dagar. Boken har filmatiserats flera gånger men själva boken är det få som läser idag. Tack vare dessa två engelska gentlemäns bravader blev jag både intresserad av naturvetenskap och resor redan under mellanstadietiden, även om intresset för naturvetenskap inte höll i sig så länge. Men boken och andra av Jules Verne fick igång bloggens fantasi som bubblar än i dag.

 

   Moment 22 av Joseph Heller Utgivningsår 1961. Krig var ett stort intresse som fascinerade en tonårig blogg, speciellt det andra. Redan då tyckte bloggaren att första världskriget var hemskt och mer omänskligt än alla andra krig. Joseph Heller, själv i flygvapnet under andra världskriget, använde sina egna erfarenheter till en satirisk bok om krigets fasor, absurditet och meningslöshet. Verkar som bloggen blev en satiriker och ironiker i och med att den läste boken. Boken handlar om en amerikansk flygarskvadron baserad på en okänd italiensk medelhavsö där bokens huvudperson, kapten Yossarian, göra allt för att bli diagnosticerad som galen för att kunna bli frikallad från militärtjänstgöring. Han får order om att utföra ett antal uppdrag innan han får sluta flyga men antalet flygningar ökar hela tiden när han närmare sig möjligheten att få sluta och han får istället fortsätta sin tjänstgöring. Uttrycket moment 22 har fastnat i de flesta språk sedan boken kom ut.

 

   Slakthus 5 av Kurt Vonnegut Utgivningsår 1969. Ytterligare en bok som baseras på författarens egna erfarenheter från andra världskriget. Vonnegut blev tagen som krigsfånge av tyskarna och satt inspärrad i Dresden när staden brandbombades och totalförstördes av de allierade styrkorna 1945. Med början av den boken blev sedan Vonnegut något av en litterär husgud för bloggen och är en favorit än i dag. Naturligtvis lockade ännu en krigshistoria den unga tonåriga bloggen. Att Vonnegut efter kriget blir bilförsäljare för SAAB i USA är en annan historia som dyker upp flera gånger i amerikanens författarskap. Som i så många av Vonneguts böcker finns det parallella handlingar i Slakthus 5. Både i skyddsrummet/fängelset i Dresden men också på en optikerkongress under sextiotalet där bokens huvudperson Billy Pilgrim också befinner sig. Boken, precis som Vonneguts författarskap i övrigt, innehåller fler moment av science-fiction tydligast i början av Kurt Vonneguts författarkarriär. Satiriskt och ironiskt författarskap som passar bloggen.

 

   


Skit i traditionerna av Leif Panduro Utgivningsår 1958. Den danske tandläkaren Panduro som jobbade en tid i Sverige har som sitt satiriska tema relationella absurditeter i samtiden samhälle. Panudoros huvudperson fastnar med slipsen i en cigarettautomat och polisen får klippa loss honom och sedan virvlar yngligen runt i samhällsmaskineriet. David har många likheter med Holden Caulfield huvudperson i J.D. Salingers The Catcher in the Rye. Båda böckerna handlar om generationsklyftor, en oförstående omgivning och frigörelse. Vet inte om det var det som gjorde att min svensklärare på gymnasiet K.G. Thurfjell uppmanade mig att läsa boken. Förmodligen försökte han få mig att göra uppror mot vuxenvärlden, men till ingen nytta. Däremot fick han mig att läsa boken och till slut samtliga till svenska översatta böcker av Leif Panduro. Kanske jag en dag kan skita i traditionerna, men mina barn är bättre än jag på att uppfylla titeln på boken.

 


   Flyga drake av Khaled  Hosseini  
Utgivningsår 2003. Boken utspelar sig i Afghanistan och huvudpersonen Amirs svek mot sin kamrat och barndomsvän Hassan. Pojkarna kommer från olika samhällsklasser men har också olika bakgrund vad gäller afganska folkgrupper. Något som finns än i dag i det krigshärjade Afghanistans märkliga samhällsbygge. Amir ångrar bittert sitt svek mot Hassan och försöker gottgöra det sedan han själv flytt till USA. Han återvänder till hemlandet och söker upp sin barndomsvän. Det här är en unik bok då det är den hittills enda som fått bloggen att fälla en tår. Vemodig och beskriver på ett sorgligt sätt samhällsstrukturen i sjuttiotalets Afghanistan. Välskriven, ärlig och realistisk utan minsta satir är den en udda bok i bloggens bokhylla. 




Alla titlar är rekommenderad läsning precis som alla andra titlar bland författarnas utgivning. Dessa böcker får naturligtvis 10 Markaskogar i betyg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK fotbollssäsongen 2024

   Då var det dags för bloggen att summera säsongen 2024. En säsong som räddades av sommarfönstret då föreningen gjorde en lyckad och en hal...