lördag 5 mars 2022

Vargatider av Harald Jähner


      Foto:ÅJ

   En sak är säker. Vi människor verkar inte lära oss av historien eller våra beväpnade misstag från tider som flytt. När detta skrivs har kriget mellan Ryssland och Ukraina pågått i en vecka. En rysk militär aggression på en tidigare delrepublik i Sovjetunionen. Det är inte mer än 80 år sedan de två folken stred på samma sida mot nazismens fula tryne. Och nu ger sig storebror Ryssland på Ukraina, till synes helt utan rimlig anledning eller hot från den ukrainska befolkningen eller den ukrainska staten.  

  Sovjetunionen var en av fyra segrarmakter efter andra världskriget som tillsammans med England, Frankrike och USA delade upp Tyskland i fyra geografiska zoner efter andra krigets slut och befrielsen av landet från det det nazistiska styret. Avsikten var att hjälpa till med återuppbyggnaden av landet men i realiteten blev landet delat i två länder som var totala kontraster till varandra. Dessutom delade med hjälp av en mur och taggtråd för sekler framåt. 

   Men nu handlar det om boken Vargatider skriven av Harald Jähner, en bok som försöker beskriva villkoren för de tyskar som överlevt andra världskriget fasor. För eländet och armodet var inte över för det tyska folket bara för att nazisterna hade kapitulerat. Nej, det komplicerade och tuffa livet fortsatte ytterligare tio år från freden fram till 1955 för befolkningen som genomlevt krigets vedermödor. Jähner beskriver tioårsperioden skickligt och initierat i sin bok.

   I Tyskland avlöste hungersnöd och anarki freden 1945. Soldater som kom hem från fronterna. Frisläppta koncentrationslägerfångar, tvångsarbetare från många av Europas länder, tysktalande personer från andra länder som alla sökte sig till Tyskland. Det är hemvändande krigsfångar som gått hem hela vägen från ryska fångläger. Denna brokiga människoskara blandas i Tysklands ruiner med vanliga medborgare som alla har jakten på mat som gemensamt mål. Ja, inte bara mat utan många letar också efter tak över huvudet. 40 miljoner av 75 miljoner personer som befinner sig i landet saknar bostad. 1,6 miljoner barn har mist minst en förälder i kriget.  Det är svartabörshandel, vanligt folk stjäl mat och kol för värme, kvinnor och män är bittra över kriget och äktenskapen knakar rejält i fogarna. Kvinnorna har kämpat hemma och männen vid fronten och kvinnorna är de starka medan männen är märkta av negativa krigsupplevelser. 

   Bloggen kan inte sluta läsa bokens första halva som på ett detaljerat sätt beskriver livet i Berlins ruiner,  på den tyska landsbygden men även andra utbombade städer i det krigshärjade landet. Sedan följer en uppräkning av olika tyska personligheter inom dagspress, kultur, film och teater som på ett effektivt sätt gör boken mindre läsvärd för en icke-tysk läsare. Totalt sett ändå en intressant och tankeväckande bok om en tid av återuppbyggnad av ett land i ruiner. Boken lättläst och full av intressanta detaljer från mängder av olika källor som förut aldrig använts. En bok som Putin borde läst innan han startade krig igen.

Boken får 7 starka Markaskogar

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

ÖSK - Sandvikens IF 1 - 0 ( 0 - 0 )

Axén firar det nytagna körkortet.  Axen lugnet själv i studion  Foto: Fotbolldirekt     Dagens motståndare, Sandvikens IF, är nya för blogge...