onsdag 20 december 2023

Julgran

 

   Nu ska den ut! ett snudd på desperat utrop i sociala medier redan dagarna efter annandagen. Så dags finns det delar av oss svenskar som tröttnat på barrträdet där i hörnet i vardagsrummet. Kanske de i sin juliver redan plockade in trädet till första advent och troligtvis är det de av oss som varit dåliga på att vattna granen som är trötta på granskogen inomhus. Den sprider då sina torra barr i hushållets alla skrymslen och vrår. Själv har jag hittat förtorkade barr under trösklar och golvfoder ända fram på kommande höst när jag haft ett barrande exemplar som juldekoration. 

   Förra året klarade barren på min gran balansakten på grenarna väldigt bra, men så är det som sagt inte varje år. Det är inget mot den behandling granarna får utomhus i granskogar över hela landet på senare år under varma vintrar och heta somrar. Granbarkborrens obarmhärtiga angrepp dödar och torkar stora och stolta granar och skickar dem mot en för tidig nedsågning eller så blir de höststormarnas offer i ett gigantiskt plockepinn. Det är ödet för de granar som inte redan stulits av julfirare. Det beräknas att en femtedel av alla julgranar som finns i svenska hem varje år är stulna. Det till ett beräknat värde av 120 miljoner. Men som Sunes pappa Rudolf säger när han hämtar sin gran från skogen är det ju egentligen bara rätt då han betalar skatt. Men en del granletare hittar goda exemplar bland skogens granar som kan överleva ända till påsk och till och med skjuta skott inomhus som ett resultat av rätt skötsel och omsorg.

  

Julens barrträd Foto: iStock

 Redan på 1740-talet finns det första dokumenterade beviset på att traditionen med inomhusgranar kommit till Sverige. Traditionen kommer närmast från Tyskland, men man hade i Sverige redan innan dess pyntat med bland annat halm på golven för att på så sätt dämpa de något ampra dofter som spreds vid tiden för midvinterfesten i Svea rikes boningar. Att på det här sättet plocka in en gran som spred terpentinens väldoft i hemmen blev tidigt en populär tradition. Granen dekorerades från början med äpplen och andra frukter och senare med halmfigurer och smällkarameller i papper som kompletterade de levande ljus som lyste upp granarna i stugorna under den mörka jultiden här uppe i Norden. Nu använder många plastgranar som enkelt monteras och demonteras vid varje jul i gröna nyanser men även vita och blå exemplar finns att se i hemmen här och var.

   Under dryga hundra år var traditionen att ta in en gran från skogen och dekorera något av rummen med trädet i varje hem hos varje familj. Nu har traditionen också blivit omvänd när vi nu i varje trädgård har en utomhusgran med elektrisk belysning och varje torg i varje samhälle och stad med självaktningen har en stor stolt gran på sitt torg med belysning. 

  Även om de flesta har kvar granen inomhus hela julen börjar perioden med att kasta ut granen, den så kallades julgransplundringen, vid Trettonhelgen och varar fram till Tjugondag Knut som infaller den 13 januari. Vem minns inte papperspåsen med clementin, skumtomte och tablettask som man höll i ett stadigt grepp i dansens virvlar runt granen på bygdegården, församlingshemmet eller i skolans gymnastiksal. Det var slutsignalen för julgranen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Biodags - Lee

Lee på riktigt och på film. Foto: Lee Miller archives    Lee Miller, 1907-1977, var en äventyrerska, fotomodell, kock, fotograf och föregång...