Bokberg |
Skolverksamheten på väster i stan lades ned som ungdomsgymnasium 2016 efter 45 år på adressen. Vi i produktionsteamet räknade ut att ca 15 000 elever och personal funnits på skolan under de 45 åren. Vi hoppades på publicering av boken till augusti 2021. En ouppnåelig ambitionsnivå skulle det visa sig. Johannes och Peo, de övriga i teamet, och jag hade andra jobb att sköta. Men det kom också en pandemi i vägen för bokprocessen. Mycket av intervjuer gjordes digitalt och över telefon men några av de vi ville prata med ville vi träffa. Arkiv skulle också besökas. Så det var inte bara negativt utan en hel del positivt med pandemin för bokens produktion. Gott om skrivtid fanns också då Sverige och världen var i lock-down.
Boken har också haft god hjälp av språkliga "experter" som varit ovärderliga när man själv är hemmablind för det man skrivit. Grammatik, oförklarliga saker som bara en författare förstår och annat som måste snyggas till eller tvättas bort i texten. Jag har haft hjälp av 30 stycken elever/personal som berättat sin historia ur sitt alldeles egna perspektiv. Avbrott i den löpande texten tillsammans med bilder och foton bildar en mosaik av information av en verksamhet som nu inte längre finns kvar. Inget av de stora ögonblicken, vare sig glädje eller sorg har utelämnats, tror jag. Fokus har varit på skolan, inte personer, även om många namn nämns. Vi har grävt i arkiv och lånat privata bilder för publicering i boken med medgivande av fotografen. En fotograf som ibland varit personal och ibland varit elev. Vi har rättat, ändrat och korrekturläst men oundvikligen kommer det ändå att finnas fel och missar. Det kommer att finnas faktafel eftersom personer minns saker och ting olika. Det kommer att dyka upp roliga historier nu i efterhand som borde varit med i boken, men uppföljaren får någon annan skriva. Att ge ut en bok på eget förlag har sina sidor. Den här boken har 205 stycken.
Det finns personer som borde varit med i boken, men av olika anledningar har de tackat nej till att medverka. Det finns säkert de som tycker att jag med mina futtiga 16 år på skolan skulle låtit någon annan skriva boken. Sexton år är ingenting på en skola med fina elever och trivsel bland personalen.
Själva galten bland grisarna! |
De elever som visat mest intresse och engagemang har varit de elever som funnits på skolan inom ramen för Riksgymnasiet. Elever från hela Sverige som har haft en hörselnedsättning eller varit döva. Skolan har haft störst betydelse för den gruppen. Jag tror att hela Örebro och verksamheten inom Riksgymnasiet inom ramen för Örebro kommuns gymnasieskola har varit av enormt stor betydelse för de här eleverna. Jag har med branden, Krampen, svampen, vattenläckagen, allergierna, musiken, idrotten. En hel del har utelämnats men några småsaker finns ändå med som roliga parenteser. De mörka stunderna har inte glömts som för de enskilda framkallat trista minnen.
Boken är en explosion i ord, bild, färg och form. Precis som Risbergska skolan var under sina 45 år när den satte sin prägel på alla de som studerade och arbetade på skolan på väster, Hagagatan 53. Önskar alla en trevlig läsning.
Taggad rektor och elev på studentdagen 2012! |
Vilken fin inledning av boken❣️ Det ska bli så roligt att få läsa den, jag arbetade ju i alla fall 25 härliga år där❣️
SvaraRaderaKan jag beställa en bok ?
SvaraRaderaSåklart det går att beställa av mig. Men jag måste nog veta vem som vill beställa
Radera