lördag 18 november 2023

Risbergska skolan 1971 - 2016 en historia med knorr av Åke Johansson

Bokberg
    I januari 2020 startades en privat grupp på Facebook där jag beskrev ambitionen att skriva en historik om Risbergska skolan på Hagagatan, västerut i Örebro. Det här skulle visa sig vara en ovärderlig grupp med cirka 1700 följare som fortfarande får nya följare. Mun mot mun metoden, fast i digital form. Idén till boken och gruppen kom till författaren en natt under julhelgen 2019. Mark station förlag hade några år tidigare givit ut boken Örebro kex en bra go historia (2014). Utmaningen med den boken var att det inte fanns så många att intervjua. Detta utifrån att kexfabriken i Örebro varit nedlagd sedan 1976 och väldigt få personer fanns kvar på orten eller i livet bland de som jobbade på fabriken under de aktiva åren. Författaren ville inte göra om samma misstag med Risbergska skolan.       

   Skolverksamheten på väster i stan lades ned som ungdomsgymnasium 2016 efter 45 år på adressen. Vi i produktionsteamet räknade ut att ca 15 000 elever och personal funnits på skolan under de 45 åren. Vi hoppades på publicering av boken till augusti 2021. En ouppnåelig ambitionsnivå skulle det visa sig. Johannes och Peo, de övriga i teamet, och jag hade andra jobb att sköta. Men det kom också en pandemi i vägen för bokprocessen. Mycket av intervjuer gjordes digitalt och över telefon men några av de vi ville prata med ville vi träffa. Arkiv skulle också besökas. Så det var inte bara negativt utan en hel del positivt med pandemin för bokens produktion. Gott om skrivtid fanns också då Sverige och världen var i lock-down.

   Boken har också haft god hjälp av språkliga "experter" som varit ovärderliga när man själv är hemmablind för det man skrivit. Grammatik, oförklarliga saker som bara en författare förstår och annat som måste snyggas till eller tvättas bort i texten. Jag har haft hjälp av 30 stycken elever/personal som berättat sin historia ur sitt alldeles egna perspektiv. Avbrott i den löpande texten tillsammans med bilder och foton bildar en mosaik av information av en verksamhet som nu inte längre finns kvar. Inget av de stora ögonblicken, vare sig glädje eller sorg har utelämnats, tror jag. Fokus har varit på skolan, inte personer, även om många namn nämns. Vi har grävt i arkiv och lånat privata bilder för publicering i boken med medgivande av fotografen. En fotograf som ibland varit personal och ibland varit elev. Vi har rättat, ändrat och korrekturläst men oundvikligen kommer det ändå att finnas fel och missar. Det kommer att finnas faktafel eftersom personer minns saker och ting olika. Det kommer att dyka upp roliga historier nu i efterhand som borde varit med i boken, men uppföljaren får någon annan skriva. Att ge ut en bok på eget förlag har sina sidor. Den här boken har 205 stycken.

   Det finns personer som borde varit med i boken, men av olika anledningar har de tackat nej till att medverka. Det finns säkert de som tycker att jag med mina futtiga 16 år på skolan skulle låtit någon annan skriva boken. Sexton år är ingenting på en skola med fina elever och trivsel bland personalen. 

Själva galten bland grisarna!
   Varför skulle en fd rektor skriva skolans historia? Tja, ingen annan har tänkt tanken eller haft ambitionen eller orken. Jag är också i en bra ålder. Jämngammal med flera av de äldre eleverna som gick på Risbergska under sjuttiotalet och jag jobbade på skolan de sista åren på 2000-talet. På så vis har min kontaktyta varit stor. Boken blir ingen kioskvältare i Ystad, ingen bladvändare i Haparanda men hos alla fd elever och personal en vibrerande nostalgisk återblick. Årets julklapp 2023 i Örebro med omnejd, utan tvekan.

   De elever som visat mest intresse och engagemang har varit de elever som funnits på skolan inom ramen för Riksgymnasiet. Elever från hela Sverige som har haft en hörselnedsättning eller varit döva. Skolan har haft störst betydelse för den gruppen. Jag tror att hela Örebro och verksamheten inom Riksgymnasiet inom ramen för Örebro kommuns gymnasieskola har varit av enormt stor betydelse för de här eleverna. Jag har med branden, Krampen, svampen, vattenläckagen, allergierna, musiken, idrotten. En hel del har utelämnats men några småsaker finns ändå med som roliga parenteser. De mörka stunderna har inte glömts som för de enskilda framkallat trista minnen.

    Boken är en explosion i ord, bild, färg och form. Precis som Risbergska skolan var under sina 45 år när den satte sin prägel på alla de som studerade och arbetade på skolan på väster, Hagagatan 53. Önskar alla en trevlig läsning.

Taggad rektor och elev på studentdagen 2012!



3 kommentarer:

  1. Vilken fin inledning av boken❣️ Det ska bli så roligt att få läsa den, jag arbetade ju i alla fall 25 härliga år där❣️

    SvaraRadera
  2. Kan jag beställa en bok ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Såklart det går att beställa av mig. Men jag måste nog veta vem som vill beställa

      Radera

ÖSK - Degerfors IF 2 - 1 ( 0 - 0 )

Hallands bidrag hos Närkingarna     I föregående omgång gjorde de båda derbylagen en platt figur. ÖSK räddade en poäng på en straff i slutsk...